Wie verdient deze viool?

Discussie in 'Aangeboden' gestart door meneer_hans, 26 mrt 2018.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. meneer_hans

  meneer_hans

  Lid geworden:
  26 mrt 2018
  Berichten:
  7
  Zeer Exclusieve 100% Handgebouwde Prof. Viool.

  Dit instrument is in 2005 speciaal voor mij gebouwd door de voormalig directeur van het Concertgebouw de Doelen in Rotterdam Huub van Dael. Hij heeft daar een bijzondere specialisatie van gemaakt en ook zijn sporen meer dan verdiend in de wereld van de klassieke muziek.

  Elke beschrijving doet eigenlijk af aan dit superieure instrument dat je slechts kunt beoordelen door het te horen en te voelen, maar ik zal een poging wagen u een idee te geven.
  Huub van Dael bewijst met dit instrument dat door gebruik te maken van exact dezelfde materialen en maten als de Stradivarius, waarvan dit instrument van onder tot boven geheel op een tiende millimeter nauwkeurig is nagebouwd dat nieuw beter kan zijn dan oud. In zijn atelier heb ik regelmatig zelf mee mogen kijken tijdens de bouw. Voor die tijd heeft hij jarenlang gezocht naar exact dit hout wat hij uiteindelijk persoonlijk in Tsjechië is gaan halen.

  Na lang wikken en wegen heb ik besloten dat het instrument een beter leven verdient. Er wordt door mij als gitarist te weinig op gespeeld momenteel en dat zou op den duur ook niet goed zijn.

  De viool moet niet per se weg, maar als de juiste persoon zich aandient, zouden we het eens kunnen worden. Huub van Dael heeft hier dus meer dan een jaar aan gewerkt. Het zoeken naar exact het juiste hout is al een project op zich geweest. Het is niet zomaar een professioneel instrument. Deze viool is over de gehele oppervlakte tot op 1 tiende millimeter nauwkeurig gebouwd vanaf de originele tekening van Stradivarius die in zijn bezit is gekomen. Deze heb ik destijds ook zelf mogen aanschouwen in zijn atelier. De klank is hierdoor superieur en tijdens diverse luister experimenten steevast verkozen boven veel duurdere exemplaren.

  De viool verkeerd in uitmuntende staat net als de bijbehorende strijkstok. De koffer die ik gebruik is eigenlijk nieuw en hoort erbij, maar bij veel reizen adviseer ik wel een betere stootvaste kist.

  Wie mij weet te overtuigen dat de viool bij hem of haar in de juiste handen is en een redelijk besef van de waarde heeft, maakt een kans.

  Voor vragen en link naar de website met meer foto's, mail gerust.
   

  Bijgevoegde bestanden:

 2. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  14.278
  Homepage:
  Ik heb het hier al wel eens vaker geschreven: al bouw je een Guarneri of Stradivarius op een duizendste millimeter nauwkeurig na, dan nog is het slechts een kopie van de vorm en dus niet van de klank. Dat kan ook niet anders, want het materiaal van de Stradivarius of GdG moet je dan kopiëren en dat gaat natuurlijk niet. Dus voor mij heeft het zeer nauwkeurig nabouwen geen enkele betekenis. De klank proberen te evenaren c.q. nabouwen is voor veel bouwers het hoogste doel. Als het alleen een kwestie zou zijn van de nauwkeurigheid zouden er al vele duizenden Stradivari's van de lopende band rollen.
  Verder lees ik op uw website precies dezelfde advertentie, met daarbij dan wél de prijskaart, die er niet om liegt.
  Wat ik interessant zou vinden om te weten is, waarom Huub van Dael speciaal voor u die viool heeft gebouwd, tenzij dat een strikt persoonlijke zaak is.
  Op diezelfde website komt een filmfragment voor van een Japanse (of Chinese?) violiste die wordt begeleid door de piano. Nu suggereert dat filmpje dat ze op de van Dael speelt, maar het is een geheel andere viool! Waarom staat dat geluidsfragment er dan bij, zo vraag ik me af?
   
 3. meneer_hans

  meneer_hans

  Lid geworden:
  26 mrt 2018
  Berichten:
  7
  en dat allemaal zonder het belangrijkste, namelijk de viool gehoord te hebben. Nog knapper dus.
  Zoals ik al schreef elke omschrijving is niet meer dan een omschrijving. Dat geld voor elk muziekinstrument, maar helemaal voor deze viool. Het materiaal waarmee een Stradivarius gebouwd wordt, is hout. Tenzij er 1 boom op de planeet stond, waarvan zij het hout gebruikten, is het dus niet onmogelijk dit te 'kopiëren'. Zolang je maar exact weet hoe tot in het kleinste detail de structuur dient te zijn. Laat juist dat nu het geval zijn en gebruikt zijn bij deze viool. Niet voor niets is er langer dan een jaar gezocht naar het juiste materiaal. Oh ja, zoals u weet is er het instrument om op 1 tiende millimeter nauwkeurig de dikte van het hout te bepalen op elk vlak. Een duizendste millimeter zal men zelfs met een microscoop niet kunnen kunnen bepalen. Belachelijke reactie dus.
   
  Laatst bewerkt: 26 mrt 2018
 4. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  14.278
  Homepage:
  U begrijpt helaas de kern van mijn betoog niet.
   
 5. meneer_hans

  meneer_hans

  Lid geworden:
  26 mrt 2018
  Berichten:
  7
  Die kern begrijp ik maar al te goed en vind ik daarom nogal flauw...
   
 6. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  14.278
  Homepage:
  Dat blijkt dan niet uit uw reactie. U denkt dat ik beweer dat het instrument van u de klank van een Stradivarius niet zou kunnen evenaren. Maar dat heb ik nergens beweerd. Ik beweer alleen dat een tot op de tiende millimeter nagebouwde Stradivarius geen enkele garantie biedt om ook zo te klinken. Let wel: het kán wel, maar de kans is erg klein. U maakt daar wat anders van. Maar dat is een kwestie van goed lezen.
   
 7. meneer_hans

  meneer_hans

  Lid geworden:
  26 mrt 2018
  Berichten:
  7
  Inderdaad een kwestie van goed lezen, want ik Begin notabene met de zin: Elke beschrijving doet eigenlijk af aan dit superieure instrument dat je slechts kunt beoordelen door het te horen en te voelen, maar ik zal een poging wagen u een idee te geven.
   
 8. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  14.278
  Homepage:
  Dit is grote onzin! Als het instrument al beter zou klinken -en dat is niet onmogelijk- is dat niet toe te schrijven aan het op de tiende millimeter nauwkeurig nabouwen. Dat is wat ik er nog over wil zeggen.
   
 9. meneer_hans

  meneer_hans

  Lid geworden:
  26 mrt 2018
  Berichten:
  7
  begrijp best dat u op uw eigen vioolbouwersforum het laatste woord wilt hebben, maar nergens zeg ik dat het op de tiende millimeter nauwkeurig nabouwen van onder- en bovenblad in dikte de ENIGE oorzaak is dat het instrument klinkt hoe het klinkt. Dat het een belangrijke rol speelt, en zeker geen onzin is dat de dikte van zelfs het allerbeste hout op de juiste plaats grote invloed op de klank heeft, begrijpt een kind van 6 dat ter plekke zelf het verschil in klank wist te constateren tussen violen waarvan de diktes van het hout op bepaalde plaatsen verschilde.
   
 10. Tobias

  Tobias |♫♫|♫

  Lid geworden:
  13 jul 2013
  Berichten:
  4.532
  Gezellige binnenkomer van een nieuw Lid.
   
  gevoeligesnaar, zapling, Johan W. en 2 anderen vinden dit leuk.
 11. lutje gast

  lutje gast

  Lid geworden:
  19 dec 2013
  Berichten:
  18
  Eigenlijk verdient iedereen die van muziek houdt zo'n viool, als ik het goed begrijp.
   
  zapling vindt dit leuk.
 12. chrish

  chrish ♫ ♪

  Lid geworden:
  20 mei 2008
  Berichten:
  773
  Het is duidelijk dat meneer Hans nooit een Strad bespeeld heeft. Elke Strad klinkt anders en er zijn ook Strads die totaal NIET klinken! Laten we A.u.b deze moderne viool niet vergelijken met een Strad want zoals ik het kan zien betreft het een Guarneri model.
  Vergeet ook niet dat de meeste Strads al heel wat meegemaakt hebben en er vaak flink wat origineel hout door de jaren heen vervangen is. Denk aan: "edge doubling", verhalsing, inleg, hoekjes van bladen, stapelscheuren gevuld met een nieuwe voering enz enz.
  Ik denk dan ook niet dat de heer van Dael dit meegenomen heeft in de bouw.

  Dan wil ik ook nog melden dat u uiterst arrogant overkomt en deze viool helemaal de hemel in prijst

  "Wie mij weet te overtuigen dat de viool bij hem of haar in de juiste handen is en een redelijk besef van de waarde heeft, maakt een kans."

  Wow!
  Een viool en de klank zijn heel persoonlijk, misschien vindt 1 iemand uw viool wel mooi en weer een ander totaal niet. Maar zoals ik het lees is er geen twijfel over mogelijk dat dit de beste viool ter wereld is!

  Ik denk dat de beste meneer een beetje gefrustreerd is over zijn viool met een veel te hoog prijskaartje. Voor dit geld kan men een Italiaan kopen die waardevast is of een nieuwbouw instrument dat helemaal aangepast wordt naar de (klank) wensen van de klant en indien niet goed de koper niet verplicht is om het instrument te kopen.

  Even de website opgezocht, betreft inderdaad een Guarneri model. Geen Stradivarius dus! Nou ja, Del Gesu's klinken sowieso over het algemeen beter..
   
  gevoeligesnaar, ria, remi en 1 andere persoon vinden dit leuk.
 13. remi

  remi ♫ ♪

  Lid geworden:
  11 mei 2004
  Berichten:
  1.715
  A.M.E.N.
   
 14. JanHut

  JanHut ♫ ♪

  Lid geworden:
  27 aug 2013
  Berichten:
  1.439
  Na nog eens nalezen hierboven mijn bericht toch ingetrokken.
   
  Laatst bewerkt: 28 mrt 2018
 15. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  14.278
  Homepage:
  Zou er iemand zijn die de viool verdient?
  Je moet aan bepaalde voorwaarden voldoen om dit instrument te kunnen/mogen aanschaffen.
  Zoiets heb ik nog niet eerder meegemaakt.:(
   
 16. Marcelita

  Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

  Lid geworden:
  6 jan 2014
  Berichten:
  6.120
  Homepage:
  @meneer_hans, waarom niet een vioolconcours organiseren, zelf in de jury zitten en beoordelen wie het waard is uw instrument te 'winnen'?
  De eventueel belangstellende leden van dit forum zullen zich dan melden.
   
  Laatst bewerkt: 19 jun 2018
 17. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  14.278
  Homepage:
  Maar volgens meneer Hans is er maar eentje van en die heeft hij nou net.
  Ook toevallig.
   
 18. Walter_vd_Hee

  Walter_vd_Hee Walter van der Hee

  Lid geworden:
  30 jun 2011
  Berichten:
  181
  Ik bouw in de Stijl van Del Gesu (of zijn vrouw), net niet genoeg geduld en soms een beetje slordig. Zorgt dat ervoor dat mijn violen miljoenen waard zijn?
   
 19. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  14.278
  Homepage:
  Ja, vast, maar koop niet alvast een lap grond aan de Bahama's want dan kom je bedrogen uit en steek je je diep in de schulden.
   
 20. meneer_hans

  meneer_hans

  Lid geworden:
  26 mrt 2018
  Berichten:
  7

  UPDATE:
  DANK VOOR UW BERICHTEN, ECHTER DEZE VIOOL IS ONDERTUSSEN VERKOCHT
   
Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina