Yamaha SV-250 silent violin control box

Discussie in 'Gevraagd' gestart door francis, 21 feb 2023.

 1. francis

  francis

  Lid geworden:
  31 mrt 2003
  Berichten:
  43
  D7DDE9E4-60E5-4002-9051-432ED6908064.jpeg
  Hallo,

  Op een recente veiling van een failliet verklaarde muziekketen kwam ik in het bezit van de viersnarige Yamaha SV-250 elektrische viool. Helaas zat de control box daar niet bij. Zonder de control box kan je de elektronica van de viool niet gebruiken. Volgens de fabrikant Yamaha horen de viool en de control box bij elkaar en kunnen/mogen ze niet apart worden verkocht. Daarvan was ik onwetend en ook het veilinghuis. Het veilinghuis verkocht ook losse spullen in grote hoeveelheden van diezelfde keten, winkelrekken vol. Er bestaat een kleine kans dat deze control box daartussen zit en een onnoemelijk kleine kans dat iemand die dit leest het in zijn bezit heeft. Wie die ook mag zijn, of als iemand weet waar je het afzonderlijk kunt kopen, graag een berichtje.

  francis
   
 2. Satch

  Satch

  Lid geworden:
  24 jan 2019
  Berichten:
  452
  Geen idee of je een controlbox van yamaha kan vinden maar in principe lijkt me dat die controlbox gewoon een voorversterker met wat eq opties is, kan je niet gewoon eender welke voorversterker gebruiken, evt met wat aanpassingen aan de bekabeling of een adapter? Misschien iets als de K&K Pure XLR Preamp?
   
  Laatst bewerkt: 21 feb 2023
 3. Hubertus Bogaers

  Hubertus Bogaers ♫ ♪

  Lid geworden:
  3 nov 2015
  Berichten:
  909
  Hallo Francis,

  Goede kans dat iemand op dit forum wel zo'n viool met Control box heeft, waarschijnlijk is het gemakkelijker een bruikbare kopie in elkaar te knutselen dan om een losse te vinden. Ik neem aan dat het gewoon een voorversterker met toon regeling zal zijn. Sommige bespelers van een Yamaha silent violin werken liever zonder dit stukje elektronica.
  https://www.fiddleforum.com/fiddleforum/index.php?topic=37474.0
  Het enige dat je nog zou moeten weten is of het uitvoer kabeltje van de viool mono of stereo is, ik begrijp dat er twee elementjes in de viool zitten. Als ze al in de viool samen gevoegd worden, is het een mono snoer anders stereo.

  Je kunt ook proberen hoe de viool klinkt als je die gewoon met een bestaande voorversterker verbindt (via een zo kort mogelijke snoer) en dan in een gitaarversterker. Nadeel is dat je dan geen koptelefoon aansluiting hebt. Je kunt zoeken naar een voorversterker met koptelefoon aansluiting.

  Hier en daar kun je een advertentie vinden maar blijkt het ding uitverkocht te zijn en $ 300 te hebben gekost, ik vond nog wel een advertentie maar op een volgens mij erg dubieus uitziende website, bij nazoeken lijkt het inderdaad een onbetrouwbare / dubieuze / scam website te zijn, maar er staan wel duidelijke foto's van het product op.:
  https://www.store-us-123.com/?category_id=1705022
   
 4. francis

  francis

  Lid geworden:
  31 mrt 2003
  Berichten:
  43
  Dag Hubertus,
  Bedankt voor jouw antwoord. Bij de viool hoort een stereo kabeltje van de viool naar de control box.
  Er staat ook in de handleiding dat deze control box niet compatibel is met andere instrumenten, ook niet met andere elektrische violen van Yamaha. Dat beperkt al de mogelijkheden. Een andere voorversterker zou misschien kunnen gaan. De K&K Pure XLR Preamp die Satch voorstelde was een optie maar die heeft enkel een mono-ingang.
   
 5. francis

  francis

  Lid geworden:
  31 mrt 2003
  Berichten:
  43
  Zoals ik het begrijp, vormen viool en preamp 1 geheel en kan je alleen zonder de control box spelen als je wat knutselt aan de viool. Maar dan heb je, denk ik, hetzelfde resultaat als een piezo pickup op een akoestische viool die je aan gelijk welke versterker kunt aansluiten. Daarvoor had ik de viool niet moeten kopen.

  upload_2023-2-22_11-49-44.jpeg
   
 6. Hubertus Bogaers

  Hubertus Bogaers ♫ ♪

  Lid geworden:
  3 nov 2015
  Berichten:
  909
  Het lijkt me de moeite om even uit te zoeken wat het verschil is van de twee stereo kanalen: de stereo plug aan de ingang van een gewone stereo installatie verbinden, en kijken wat er uit de twee boxen gaat komen, eventueel tikken op de linker en rechter kamvoet. Mogelijk zitten de twee elementjes daar onder. Bij het combineren van de signalen moet je wel in de gaten houden dat die in tegen fase zitten. Er zijn natuurlijk ook een stereo voorversterkers (bijvoorbeeld om het signaal van een een magnetisch pick-up element van een draaitafel te versterken zodat het in een gewone ingang van een kristal element van de versterker kan) dan zou je een soort stereo viool hebben. Maar de Yamaha voorversterker lijkt de twee signalen tot een samen te voegen. Je zou moeten achterhalen hoe dat dan gebeurd binnen een box dus is het een zaak van zo'n voorversterker even openmaken en bekijken, of beter nog het schema achterhalen. Dat soort dingen is vaak wel op een servicepagina te vinden van Yamaha. Succes!
   
 7. Hubertus Bogaers

  Hubertus Bogaers ♫ ♪

  Lid geworden:
  3 nov 2015
  Berichten:
  909
  Het lijkt erop dat het mixen van de twee pick-ups (body en bridge) met een knopje achter op de viool gebeurd, waarschijnlijk zijn de stereo uitgangen signaal nul en afscherming, om te voorkomen dat je allerlei soorten ruis en bron oppikt. Daarom lijk je maar een mono voorversterker nodig te hebben, zelf gebruik ik daar eenBarcus Berry voor versterkertje voor. (https://reverb.com/item/6224447-bar...preamp-vintage-pre-for-acoustic-piezo-pickups) mocht je interesse hebben kun je die wel een keer bij me uitproberen, ik woon in Eindhoven.

  upload_2023-2-22_14-37-6.png
   

Deel Deze Pagina