Zoektocht naar de ultieme cello

Discussie in 'Cello' gestart door Betty Eversdijk, 24 feb 2017.

 1. Betty Eversdijk

  Betty Eversdijk

  Lid geworden:
  23 feb 2017
  Berichten:
  11
  Hallo allemaal.
  Ik ben Betty en nieuw op dit forum (sowieso nieuw in het reageren op fora). Ik ben bijna 63 en vorig jaar begonnen met celloles. Wel veel blaasinstrumenten bespeeld, door de tijd heen. Maar de cello bleef 'trekken', na een totaal mislukte poging op mijn 15e jaar. Inmiddels artrose in mijn (niet al te grote) handen, hetgeen wel een beetje een handicap vormt bij het spelen. Maar alah, het spelen maakt me zo gelukkig.... als ik het studeren maar gedoseerd doe met flinke pauzes ertussen en af en toe 's een dagje overslaan, gaat het best.
  Waar ik nu tegenaan loop is het volgende:
  Ik heb een degelijke 7/8 studiecello (Karl Hoefner/Bubenreuth 1991- mensuur 67 cm, corpus 71 cm) Degelijk, maar ook nogal lomp (zwaar in gewicht) en niet echt het geluid waar ik enthousiast van wordt. Dat ligt natuurlijk nog voor het merendeel aan mijn gebrek aan vaardigheden in met name het strijken, maar toch... Ook als mijn leraar erop spelt... het geluid is niet echt 'opwindend', vind ik.
  Ben dus op zoek naar een andere cello. Heb momenteel een 4/4 van een vioolbouwer in huis die me bevalt qua toon, maar ik moet deze helaas toch terugbrengen omdat zij uiteindelijk toch letterlijk een maatje te groot voor mij is. Qua spreiding haal ik allemaal net. Met mijn vingers durf ik dit toch niet aan. (Heb ook geen idee hoe lang de handen het nog uithouden met spelen. Maar ik denk dat in beweging blijven juist goed is voor de vingers.)
  Hoe vind ikechter een 7/8 die iets beter klinkt dan een instapmodel, en wat eleganter gebouwd is? Natuurlijk via de vioolbouwer maar soms heeft deze maar 1 instrument in voorraad - als er al zijn. Ik vind het dan moeilijk om klank te beoordelen. Mijn enige referentie is natuurlijk mijn eigen Hoefner. Die dus altijd meenemen?
  En bestaat er ook een lijst met vioolbouwers in NL die ook celli verhuren, want misschien is dit een betere optie? Of verhuurt iedere vioolbouwer ook (betere)instrumenten . Heb wel al een beetje zitten googelen, maar kwam nog niet zo heel veel tegen.
  In de tussentijd lijkt het mij het beste de huidige cello opnieuw te laten besnaren, waarmee vast nog wel wat winst te behalen is op klank. Maar ja dat is meteen het volgende "probleem". Welke snaren dan? Ik speel momenteel op Thomastik met kunststof kern. Die zaten er nu eenmaal op, dus daar is mijn oor aan gewend. Mijn wens -voor zover ik die kan formuleren- overbrengen aan de vioolbouwer en dan maar vertrouwen dat het oke is? Of hem vragen verschillende snaren te laten horen op instrumenten die hij wellicht heeft staan? Hoe gaat zoiets?

  Ik vind het allemaal erg spannend (en verwarrend), maar ook ongelooflijk leuk.
  Omdat ik misschien niet zo heel veel jaren meer zal kunnen spelen heb ik mijn budget 'bevroren' bij 6000,-
  Is dat reeel of moet ik toch iets ruimer denken (en verder sparen :) )
  Kan iemand mij raad geven hoe dit avontuur aan te pakken?
  Alvast heel erg bedankt; ik zal zeker verslag blijven doen van mijn activiteiten.
  Het is dat ik nog een volledige baan heb, anders zat ik - denk ik - veel op dit forum. Zo leuk!
  Ik ben benieuwd!
  groeten, Betty
   
  Marcelita en jis77 vinden dit leuk.
 2. jis77

  jis77 ♫ ♪

  Lid geworden:
  2 jan 2016
  Berichten:
  800
  Dag Betty, welkom op het forum en superleuk dat je met cello spelen begonnen bent. Voor het bedrag dat je noemt kun je echt wel een cello vinden met een aangenaam(er) geluid.
  Blijft de vraag hoeveel winst je kan halen met nieuwe snaren...miss eens uitproberen bij een bouwer? (dat kan;))

  7/8 zullen wat meer zoekwerk vergen, maar wellicht kunnen anderen op dit forum daar wat mee helpen, daar heb ik niet zo' n zicht op.

  Omdat je nog zo kort speelt zou ik toch aanraden (als je er niet uitkomt met nieuwe snaren ) om een 7/8 goede huurcello te zoeken :)
   
 3. Betty Eversdijk

  Betty Eversdijk

  Lid geworden:
  23 feb 2017
  Berichten:
  11
  Dag Jis77,
  Nieuwe snaren moeten er sowieso wel op, de huidige zijn minstens 2,3 jaar oud. Nu ik de 4/4 helaas terug moet brengen naar de vioolbouwer, gaat de 7/8 maar meteen mee voor een 'update'. Het zou idd wel eens een zaak van lange adem kunnen worden voor ik vind wat me letterlijk en figuurlijk past. Dat geeft niks, maar in de tussentijd wil ik toch een zo aangenaam mogelijk geluid. Mijn leraar had me al gewaarschuwd dat een andere snaar (met name A)/snaren en een betere stok, wel wat beter (klank)resultaat zouden opleveren, maar toch niet het resultaat wat ik wens. En nu ik dan een andere cello in huis heb.... tsja daar werd ik heel blij van.... Het hart wordt onrustig: de queeste is begonnen .
  Ik moet nu dus beginnen met vioolbouwers te benaderen met de vraag of zij 7/8 hebben en dan mijn wens formuleren. Voor zover ik dat kan. Want soms kom je toch op heel andere ideeen, gaanderweg. Ik was ook nooit van plan om een 4/4 te proberen, maar heb dat toch gedaan omdat het aanvankelijk leek te gaan.
  Misschien dat er nog wel eens een 4/4 met kleine mensuur op mijn pad komt, dat kan natuurlijk ook.
  Dank voor je reaktie.
   
 4. jis77

  jis77 ♫ ♪

  Lid geworden:
  2 jan 2016
  Berichten:
  800
  Haha ja, als je eenmaal op weg bent komen er meer vragen en dat maakt weleens onzeker.
  Maar wie weet loop je ineens tegen het instrument aan dat bij je past.
  Ik worstel met hetzelfde. Huren of kopen, nieuwe snaren?, en welke dan? ......
  Succes iig ;)
   
 5. marloes s

  marloes s |♫♫|♫

  Lid geworden:
  16 mei 2014
  Berichten:
  2.093
  Hoi Betty
  Welkom op dit forum, en super leuk dat je cello bent gaan spelen.
  Zelf speel ik ook op een 7/8 cello en dat bevalt mij uitstekend.
  De zoektocht naar een eigen 7/8 zal een hele uitdaging voor je worden en ik hoop dat je aan die uitdaging veel lol zult beleven.
  7/8 cello,s zijn niet overal even goed te krijgen, en voor de aankoop mijn eigen cello ben ik bij meerdere vioolbouwers langs geweest en heb aardig wat cello,s geprobeerd.
  Met jou budget moet je echt wel kunnen slagen, maar ik denk wel dat je geluk moet hebben en tegen een mooie 7/8 aan moet lopen.
  En dan is er naast de cello natuurlijk ook nog de stok, cello en stok moeten samen passen.
  Succes met je zoektocht en ik ben heel benieuwd naar je belevenissen.:)
   
 6. marloes s

  marloes s |♫♫|♫

  Lid geworden:
  16 mei 2014
  Berichten:
  2.093
  Gewoon beginnen bij een vioolbouwer bij je in de buurt,
  Bellen of langs gaan en vragen of ze een 7/8 hebben staan.
  Lekker er op spelen en kijken of het je bevalt.
  Das alles :)
   
 7. Betty Eversdijk

  Betty Eversdijk

  Lid geworden:
  23 feb 2017
  Berichten:
  11
  Hoi Marloes,
  Heb al veel van je gelezen op dit forum. Leuk hoor.
  Fijn dat ik mijn twijfels (en geluk) kan gaan delen. Ik moet vooral geduld oefenen, vrees ik en dan wil het wel helpen dat ik me door jullie op het forum gesteund voel. Met dank en
  groeten
   
 8. Betty Eversdijk

  Betty Eversdijk

  Lid geworden:
  23 feb 2017
  Berichten:
  11
  En nam je dan steeds je eigen cello mee, Marloes? Ik bedoel, anders heb je toch geen referentiepunt voor de klank?
   
 9. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  14.307
  Homepage:
  Welkom Betty.
  Een heel interessant verhaal wat halverwege overgaat in een ander onderwerp.
  Ik zit te zoeken of het te splitsen is in een stukje 'voorstellen' en de 'zoektocht naar een geschikte cello'. Het gaat heel geleidelijk in elkaar over en dat maakt de plaats voor de juiste overgang een beetje moeilijk. In de erop volgende reacties gaat het meer over de juiste cello. Ik ga het nog even bekijken.
   
 10. Marcelita

  Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

  Lid geworden:
  6 jan 2014
  Berichten:
  6.124
  Homepage:
  Dag Betty. Welkom bij onze "celloclub" op dit forum! Het worden er steeds meer, maar cello is ook zo'n fijn instrument!

  Voor het budget dat je hebt, zijn er genoeg mogelijkheden om een goede, mooie cello te vinden en ook een fijne strijkstok.
  Vioolbouwers die ook celli verkopen, hebben meestal wel in diverse prijsklassen een cello, alleen denk ik niet in de prijsklasse van de "sigarenkistjes met snaren", maar in die klasse zoek je het ook niet.
  Met gelijk een mooie cello van start, heb je nog veel meer plezier en wordt je moeite ook rijkelijk beloond.
  Het voordeel van een cello vinden bij een vioolbouwer is ook de service die je verder krijgt voor als er iets is.

  Wel vervelend voor je dat je last hebt van artrose in de handen! Even lekker een flink uur of meer cellospelen wordt dan toch wel belastend. In Duitsland zijn echter klinieken waar op basis van turfpakkingen successen worden geboekt artrose terug te dringen of zelfs bijna helemaal te verhelpen. Een geslaagde behandeling daar zou zomaar je jaren cellospel aardig kunnen verlengen.

  Wat snaren betreft is er hier veel te vinden op het forum. Zelf begon ik met de jargarsnaren die al op de cello zaten.
  Toen mij die wat gingen vervelen, had net @JanHut heel wat handige dingen over snaren geplaatst en inspireerde mij dat om larsen medium op mijn cello te spannen.

  Ik ben heel benieuwd hoe het jou vergaat met het vinden van de cello waarmee je verder wilt en je ervaringen met het leren spelen!
   
 11. Betty Eversdijk

  Betty Eversdijk

  Lid geworden:
  23 feb 2017
  Berichten:
  11
  Beste Frits,
  Ik was me daarvan bewust, dat ik mogelijk niet helemaal juist zat met de rubriek waar ik mijn vraag moest stellen. Had eerst geprobeerd een nieuw topic aan te maken, maar waarschijnlijk heb ik daar helemaal geen rechten toe, als kersvers lid. In ieder geval wist ik ff niet wat te doen en besloot mijn verhaal dan maar in de rubriek 'ff voorstellen' te plaatsen. Tenslotte is dat ook wel zo netjes als je net lid geworden bent :) En ik moet het forum ook nog wat leren kennen.
  Met excuus dat ik meteen voor extra werk heb gezorgd!

  De actuele vragen betreffen idd de aanpak met het zoeken naar een 'iets-meer-dan-instap-model-7/8 cello'
  Als beginnende leerling (17 lessen en net een beetje bezig in het positiespel en voorbereidend vibrato) vond ik mezelf tot een een maand terug eigenlijk nog geen betere cello waard. Gek eigenlijk, omdat ik een voorstander ben van de opvatting dat je ook (of misschien wel juist) als leerling moet werken met goed materiaal, omdat goed materiaal stimuleert waar bedenkelijk materiaal misschien enkel frustreert bij het verwerven van basisvaardigheden. Hoe dan ook, een hoop droevige gebeurtenissen in mijn naaste omgeving - de laatste tijd - deden mij van besluit veranderen: misschien kan ik idd over een jaar, of over 2, 3, tig jaar niet meer spelen. Maar NU nog wel, en ik geniet ervan, elke 10 minuten die ik oefen. Dus: kom maar op met die mooie 7/8!! Ik ben hem/haar (?) waard en er klaar voor :)
  Dank voor het 'in goede banen leiden van mijn bericht(en)
  Fijn dat ik van nu af aan deel uitmaak van 'de celloclub'
  Met groet, Betty
   
  jis77 vindt dit leuk.
 12. marloes s

  marloes s |♫♫|♫

  Lid geworden:
  16 mei 2014
  Berichten:
  2.093
  Nee ik nam niet mijn eigen cello mee.
  Wel mijn eigen strijkstok en eigen bladmuziek.
  Ik hoefde geen referentiepunt omdat ik alleen de klank van de nieuwe cello wilde beoordelen.
   
 13. Elisabesu

  Elisabesu

  Lid geworden:
  10 mrt 2017
  Berichten:
  1
  Dag Betty,

  Ik zag toevallig jouw bericht op dit forum en wilde toch even reageren. Ik zal me nog wel voorstellen ergens, maar nu even tussendoor. Ik ben anderhalf jaar geleden op zoek gegaan naar een 7/8 cello. Ik ben wat gaan speuren en uiteindelijk naar een vioolbouwer gegaan (in dit geval die in Baarn, maar er zijn er natuurlijk meer; even online zoeken). Die had zeker een stuk of 5 cello's in de juiste prijsklasse, die voor mij tot ongeveer 4.000 euro liep. Je kunt het instrument dan een paar weken mee naar huis nemen om uit te proberen, voordat je een keuze maakt. Ik kon mijn 4/4 beginnerscello ook nog inruilen. Ik wist eigenlijk binnen een paar dagen al dat ik niet verder hoefde te zoeken. Ik heb nu dus een niet al te dure GEWA-cello van 3.500 euro. Hij heeft een mooi geluid, ziet er mooi uit en ik ben er helemaal gelukkig mee! Dus het is een beetje geluk hebben en uitproberen. Het is altijd handig om je eigen strijkstok ook mee te nemen.
   
 14. Mirjam.K.

  Mirjam.K.

  Lid geworden:
  14 apr 2017
  Berichten:
  1
  Hey Marloes,

  Ik lees even mee ter oriëntatie, ook net begonnen met Cello les nu 3 maanden pas. Ik huur een cello van 500 euro ...dus je snapt ik moet nog alles leren en dus ook over Cello's en de aanschaf. Wat zijn goede gerenommeerde Cello ateliers / verkopers, reparateurs? Liefs omgeving Amsterdam Flevoland.

  Dank voor je moeite.
   
 15. marloes s

  marloes s |♫♫|♫

  Lid geworden:
  16 mei 2014
  Berichten:
  2.093
  Ik heb je even een berichtje gestuurd .
   
 16. Yvonne de Jager

  Yvonne de Jager

  Lid geworden:
  19 mei 2017
  Berichten:
  4
   
 17. Yvonne de Jager

  Yvonne de Jager

  Lid geworden:
  19 mei 2017
  Berichten:
  4
  Ga eens kijken bij Ben Sikken in Spijkenisse. Is gespecialiseerd in een grotere klank bij instrumenten kleiner dan een hele. Succes!
   
 18. Hubertus Bogaers

  Hubertus Bogaers ♫ ♪

  Lid geworden:
  3 nov 2015
  Berichten:
  908
  En beperk je niet tot 7/8 instrumenten. Er zijn hele mooie 3/4 celli, met een behoorlijk grote en prachtige klank. Grote voordeel is dat deze instrumenten ook nog heel licht kunnen spelen. Daardoor zou je, ondanks de voortschrijdende artrose wel eens veel langer kunnen blijven spelen dan op een groter instrument.
  Snaren met kunststof kern zoals je hebt spelen ook fijn licht, maar moeten vaker vervangen worden dan snaren met stalen kern; na 2 1/2 jaar zijn ze waarschijnlijk aardig 'dood'. Het verzetten van de stapel kan ook (bijna) wonderen doen.
   
 19. Betty Eversdijk

  Betty Eversdijk

  Lid geworden:
  23 feb 2017
  Berichten:
  11
  Beste forum leden,
  Heel erg bedankt voor al jullie reacties. Het heeft even geduurd voor ik mij weer meld, maar de zoektocht naar de (voor mij) ultieme cello is dan toch geslaagd. Het was een spannende, opwindende maar vooral ook heel leuke en leerzame zoektocht. Via Marloes (nogmaals bedankt Marloes, en leuk dat ik je even mocht ontmoeten in Nijmegen) kwam ik in contact met Hugo Doesburg uit Nijmegen. Nadat ik in grote lijnen verteld had, binnen welk 'gebied' ik zocht, verraste Hugo mij met zes (!) 7/8 celli om te vergelijken. Dat waren er 3 te veel voor mijn gevoel maar alle zes werden door Hugo in eenvoudige melodietjes aan mij voorgesteld waardoor ik er vrij gemakkelijk al 3 buiten de deur kon laten zetten. :) Niet dat het lelijk klinkende instrumenten waren, maar ze hadden niet het karakter dat mij kon bekoren. Met de overgebleven 3 werd hij ineens een stuk lastiger; zelf bespelen, laten bespelen, weer even mijn oude cello erbij, luisteren, voelen. Proberen te benoemen wat mij wel en niet aan de verschillende instrumenten beviel. Lang verhaal kort: na een uur viel er eentje af. Tussen de overgebleven twee bleek het moeilijker kiezen totdat ik merkte dat ik op een van de twee met meer gemak speelde. Om het hele proces nog spannender te maken, werden er ook nog verschillende stokken uitgeprobeerd (carbon). Dat ging -gek genoeg - een stuk eenvoudiger: allerbelangrijkste voor mij was gering gewicht, maar het moest natuurlijk ook liefst nog wel een beetje klinken. En dan ook nog in combinatie met een/de (nieuwe) cello.
  Ik vond het fijn dat Hugo Doesburg mij zo veel 7/8 celli heeft laten horen; zodoende kreeg ik een goed beeld van wat er zoal te koop is in het prijssegment waarin ik zocht. Ik kreeg een heleboel informatie te verwerken die middag. Uiteindelijk bleef er 1 cello over die ik nog wel eens wilde horen en een stok die op proef mee naar huis ging. Voor de cello zou ik weer een keer terug komen. Het toeval wilde nl dat ik net nadat ik de afspraak in Nijmegen had gemaakte in Den Bosch mogelijk iets interessants voor mij zou binnenkomen. Als dat een cello naar mijn zin zou zijn, ging ik die nog vergelijken met de kanshebber uit Nijmegen.
  In Nijmegen had ik al gemerkt dat op een gegeven moment het instrument jou kiest en niet meer omgekeerd ("He, hier speel ik veel relaxter op"). In Den Bosch heb ik mogen ervaren wat er gebeurt als je een 'klik' hebt met het instrument. Het leek op een ervaring die ik ooit had tijdens een Summerschool Oude Muziek In Frankrijk. Tijdens een individuele (zang-)les zong ik een noot die zo in mij vibreerde dat ik spontaan in tranen uitbrak en even helemaal van de kaart was (verwarrend maar ook heel fijn) Dat was ik. (Ik realiseer me dat het vrij pathetisch klinkt, sorry) 'k Wil maar aangeven dat er iets soortgelijks gebeurde, toen ik die "Bossche" cello ging bespelen. Gelukkig geen tranen deze keer, maar enorme blijdschap. Dit was 'm. Of liever: haar. Want het is een echte dame, met brede heupen. En best een stevig geluid voor een 7/8. Mooi gelijkmatig over het hele bereik.
  En wonderwel was de combinatie met de optionele strijkstok ook een geslaagde. Toen moest de keuze tussen de Nijmeegse kandidaat en de Bossche nog gemaakt worden. Tsja hoe gaat dat als je verliefd bent.......
  Bij de vergelijking in Nijmegen werd het me echt duidelijk: waar ik naar op zoek was, heb ik gevonden in een Jay Haide a l'Ancienne, voor mij afgebouwd door Paardekooper uit Den Bosch. Nu, na een week of 7 en nog wat aanpassingen m.b.t. speelgemak, ben ik al zo vertrouwd met mijn nieuwe cello. Ik kan nu makkelijk een half uur achtereen spelen zonder pijn in mijn vingers, dus he he, eindelijk kan ik eens gaan studeren. Twee keer een half uur per dag, doet 'wonderen'!

  Nogmaals dank aan allen die op mijn vraag reageerden.
  Zal in het vervolg wat sneller antwoorden. Maar ik wilde eerst het hele proces afgerond hebben.
  Cellogroeten van Betty
   
  JanHut, Marcelita, gevoeligesnaar en 2 anderen vinden dit leuk.
 20. Betty Eversdijk

  Betty Eversdijk

  Lid geworden:
  23 feb 2017
  Berichten:
  11
  Beste Huub, ik ben idd met een 3/4 begonnen maar vond dat toch net niet prettig. De 7/8 met een kleine mensuur is voor mij ideaal. In het bericht dat ik net gepost heb, kan je lezen dat mijn cello uiteindelijk een Jay Haide is geworden, en dan ook nog een Goffriller model, dus eigenlijk best een stevige madame. Iets breder in de 'schouders en heupen' dan het Strad model. Zelfs geen kunststof snaren deze keer, maar Larsen. Geloof ik, maar weet dat niet zeker . Ze spreken in ieder geval makkelijk aan.
  Uiteindelijk heeft de vioolbouwer de mensuur iets kleiner gemaakt en de snaren heel laag afgesteld (kam/stapel iets naar voren, koelhoutje iets verbreed) Is heel gelukkig uitgepakt.
  Kan nu een half uur zonder klachten studeren. Per avond twee keer in de werkweek en in het weekend meerder keren per dag. Heerlijk. En nu maar zwoegen op dat positiespel:)
   

Deel Deze Pagina