Bes op a-snaar klinkt anders...

Discussie in 'Viool' gestart door Muzirene, 25 mei 2014.

  1. gevoeligesnaar

    gevoeligesnaar Karin

    Lid geworden:
    17 jan 2014
    Berichten:
    738
    misschien is zo'n uit te toon vallende bes wel heel slecht voor je bloeddruk?
     
  2. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.395
    Homepage:
    Er zit een wezenlijk verschil in aanpak tussen een Wolftooon bij een cello of eentje bij de viool.
    Dat heeft te maken met de manier waarop het instrument wordt bespeeld. Ik heb me laten informeren door iemand hier op het forum, dat met kniedruk er meer contact plaats vindt met het instrument. Daardoor neemt de massa van het klanklichaam toe en kun je de Wolf bijsturen of zelfs kwijt zijn. [zal eens op zoek gaan naar dat onderwerp]
    Dat kan uiteraard niet met een viool.

    Irene meldt de invloed van vocht en vermoedelijk ook de temperatuur. De relatieve luchtvochtigheid is ook een functie van de temperatuur, zodat bij hogere temperaturen de lucht meer vocht kan bevatten dan bij een lagere temperatuur. Wat mij echter verbaast is dat dit zo snel effect heeft op de klank van de viool in onderzoek. Meestal duurt het toch wel een dag voordat het instrument in evenwicht is met de op- en afname van vocht bij een bepaalde temperatuur.
     
    Muzirene vindt dit leuk.
  3. liuwe

    liuwe liuwe van der meer

    Lid geworden:
    26 aug 2005
    Berichten:
    1.485
    Als voorzitter van de Vereniging tot Bestrijding van het Zinloos Gebruik van Engelse Woorden gebruik ik het woord spanning als ik het Engelse woord tension bedoel, iets staat dus onder spanning, ergens staat spanning op, enzovoort. Het woord tensie gebruiken we dus helemaal niet. Behalve natuurlijk als je je eruditie wilt tonen, dan klinkt het wel interessant. En nu weer terug naar het onderwerp, de slecht klinkende bes en de psychische gevolgen hiervan voor de bespeelster van het onderhavige instrument.
     
  4. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.395
    Homepage:
    Het woord 'tensie' wordt dagelijks gebruikt in de ziekenhuizen en dus algemeen in de geneeskunde. Zoals bekend, wordt in de Nederlandse taal ook gebruik gemaakt van zogenoemde 'leenwoorden' die onvertaald zijn overgenomen.

    Zo'n leenwoord blijkt ook gebruikt te worden in fora over vioolbouw. ;)
     
  5. liuwe

    liuwe liuwe van der meer

    Lid geworden:
    26 aug 2005
    Berichten:
    1.485
    Door jou, ja!
     
  6. Muzirene

    Muzirene |♫♫|♫

    Lid geworden:
    23 apr 2012
    Berichten:
    2.202
    Homepage:
    Terug naar het onderwerp, lijkt me.

    Van Frits:
    Ben blij dat jij dit ook aangeeft. Ik vind dat ook vreemd, maar dacht dat als het me overkomt, het wellicht toch normaal is. Nu is het wel zo dat ik pas vandaag weer het gevoel heb dat de viool weer 'de oude' is. Maar het verschil van toen ik ermee thuiskwam, toen was de bes echt gruwelijk, en een half uur, misschien drie kwartier later was heel erg groot. Kan het te maken hebben met soort of leeftijd hout?
     
  7. liuwe

    liuwe liuwe van der meer

    Lid geworden:
    26 aug 2005
    Berichten:
    1.485
    Heb je de klank al eens vastgelegd, met Ipad of laptop? Is de bes dan ook duidelijk anders? Nogmaals, ik zou zo'n viool niet nemen, die bes ergert je mateloos en het is voor mij de vraag of je hier zoveel energie in moet steken. Die viool heeft voor jou één gebrek, hoe mooi hij anders ook is, maar dit gebrek wordt op een moment blijkbaar zó overheersend (je gebruikt zelfs het woord gruwelijk), dat je er telkens op gaat letten. Vergelijk het met een onnozel puistje ergens op je gezicht, dat kan ook voortdurend de aandacht vragen. Kortom, omruilen of geen stukken meer spelen met een bes erin, dan word je gelukkiger!
     
    Muzirene vindt dit leuk.
  8. Muzirene

    Muzirene |♫♫|♫

    Lid geworden:
    23 apr 2012
    Berichten:
    2.202
    Homepage:
    Hoi Liuwe,

    Bedankt voor je betrokkenheid en je advies. De bes was gruwelijk, zelfs afgrijselijk, toen ik in die stortbui thuiskwam van de bouwer. Na een half uur was dat alweer een stuk minder. En ik vraag me nu dus hardop af hoe het kan dat het weer zoveel invloed heeft, en wat ik daaraan kan doen. (Vervoeren in een plastic tas, volledig dicht getapet?)

    Ik heb inderdaad de klank al eens opgenomen, ik heb een heel goed opname-apparaatje, en dan is het minder (zelfs nauwelijks) hoorbaar. Ik hoor het dus vooral als ik erop speel. Maar mijn dochtertje heeft net zulke oren als ik blijkbaar, en die zegt het ook. Hoort het nu ook nog steeds. (Ik neem dan een kinderliedje dat ze in haar hoofd meezingt en dan zegt zij bij welk woord de klank anders is of niet 'klopt'.)

    Wat betreft een andere viool uitzoeken, tsja, ik heb nog wel wat meer moois gehoord, maar dan moet ik nog even heel gruwelijk (lol) flink doorsparen..... Dus ik ben erg blij met hoe de vioolbouwer, ook hierin, meedenkt met mij. En ondertussen doet hij zijn uiterste best om een zo goed en fijn mogelijk instrument voor mij ervan te maken (ook met andere aanpassinkjes, zoals de afstand tussen de snaren wijzigen en zo), terwijl ik hem (nog?) niet heb gekocht!
     
  9. Geert

    Geert Geert

    Lid geworden:
    30 sep 2004
    Berichten:
    1.000
    Ik ben het helemaal met Liuwe eens, bij twijfel niet inhalen.
    En uiteraard doet de vioolbouwer zijn uiterste best, deze viool moet wel worden verkocht.
    Je hebt verder nog niets over de viool verteld maar ik neem aan dat je er flink voor moet betalen.
    Als je nu al weet dat je eigenlijk liever een andere viool had willen hebben ga je (met jouw oren) van deze nooit echt genieten. Bovendien krijg je bij inruil over 1 of 2 jaar vast niet het volledige aankoopbedrag weer terug.
    En als deze vioolbouwer in jouw budget geen alternatief heeft zou ik morgen nog naar een andere vioolbouwer gaan.
     
  10. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.395
    Homepage:
    Maar, wanneer die Wolftoon er niet zou zijn, dan wordt de vraag aan Irene, is dit jouw instrument of nóg beter gezegd, kán dit jouw instrument worden, voor vele jaren? Want als nu al vast staat dat het instrument verder niets te bieden heeft, waarom dan nog al die moeite? En dan kom je op het punt dat uitzien naar een ander instrument wellicht beter is.
     
  11. Muzirene

    Muzirene |♫♫|♫

    Lid geworden:
    23 apr 2012
    Berichten:
    2.202
    Homepage:
    Wat fijn, jullie betrokkenheid om mij mijn perfecte viool te laten vinden. Ergens zal die er zijn..........

    Tsja, weet je, ik vind de verdere klank, vooral de g en de d snaar, onwaarschijnlijk mooi. Ook op de e-snaar kan ik heel lief spelen en dat vind ik heerlijk.
    En ik vind het eigenlijk ook wel mooi om dit instrument op deze manier, samen met de vioolbouwer, te verbeteren. Uiterst interessant ook, wat ermee gebeurt. Overigens heeft hij al uitgesproken dat, als ik hem nu (of over een poos) zou kopen, ik hem later voor hetzelfde bedrag kan inruilen bij hem voor een andere viool. Dus de prijs wil hij vast zetten. Dus wat dat betreft heb ik niets te verliezen, alleen dat ik dan wel via hem een viool zou moeten kiezen. Nu ja, ik zie wel mogelijkheden....
    Ik mag hem blijven spelen voor een lange proeftijd, zeg maar, en hij blijft nu gewoon van hem. En hij wint er waarschijnlijk mee dat, als ik hem niet koop, hij over een tijd een beter instrument te koop kan aanbieden.

    Kijk Liuwe, ik snap dat de vioolbouwer dit instrument wil verkopen. Maar als hij echt zou willen, zou hij me nu al vier andere violen hebben laten horen die, in zijn oren, beter klinken.

    Ik denk dat ik over een poos een vergelijkend warenonderzoek ga doen. Voor deze viool ben ik al samen met een kenner bij de vioolbouwer geweest en zij vond hem ook prachtig klinken. Inderdaad was ons toen de lelijke bes niet opgevallen, die kwam pas later om de hoek. Een volgende keer, als ik ga vergelijken, wil ik mijn viooljuf meenemen. Overigens vindt zij deze viool ook interessant, merkte ik. Dus het is echt geen instrument dat je zomaar weer aan de kant legt. Hij heeft erg mooie kanten.

    Dus ik geef ons, de viool en mij, gewoon de tijd. En die krijgen we ook. Heerlijk.
    Blijft mijn verwondering staan over de invloed van het weer op dit instrument.....

    Irene
     
  12. liuwe

    liuwe liuwe van der meer

    Lid geworden:
    26 aug 2005
    Berichten:
    1.485
    Wie is de bouwer? Heb je ook foto's? Ik word altijd erg nieuwsgierig..
     
  13. Maurien Bart

    Maurien Bart Maurien Bart

    Lid geworden:
    2 jan 2013
    Berichten:
    280
    Homepage:
    Kan het zijn dat die kam slecht aansluit en daardoor een wolftoon maakt?
    Of een losse lijmnaad waarbij er iets gaat resoneren?
    Of contactgeluid door kinsteun?

    Er is iets niet in balans of zit los wat die "wolftoon" veroorzaakt, en tot nu toe kan dat van alles zijn toch?
     
    Laatst bewerkt: 1 jun 2014
    Muzirene vindt dit leuk.
  14. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.395
    Homepage:
    Hoewel ik het instrument niet heb gehoord, ga ik er van uit dat we hier te maken hebben met een Wolftoon.
    De oorzaak van een Wolftoon moet zeker gezocht worden in iets wat niet in balans is. Wat dat dan precies is, laat zich misschien verduidelijken door een eerder geplaatste reactie ook op StrijkersForum.

    Dat er een Wolftoon zou ontstaan omdat een kamvoet niet geheel aansluit lijkt me niet waarschijnlijk. Het gaat hier om de onbalans tussen energieën en die hef je niet op door een beter contact met het bovenblad.
     
    Muzirene vindt dit leuk.
  15. Muzirene

    Muzirene |♫♫|♫

    Lid geworden:
    23 apr 2012
    Berichten:
    2.202
    Homepage:
    Hoi Frits, interessant, de eerder geplaatste reactie.

    De kam is sowieso ook aangepast, Marien. Hij is verplaatst, volgens mij een klein tikje naar achteren (van de toets af) en lager geworden. Ik vond hem te hoog en de vioolbouwer heeft dat meteen aangepast toen hij er was voor de bes. Als dat het euvel was geweest, had hij dat waarschijnlijk wel gemerkt en waarschijnlijk niet ook nog de stapel verplaatst. Denk ik zo.

    De kinsteun is een hoge kinsteun, speciaal gemaakt. (Ik heb zelf een wat lange hals.) De bouwer heeft die erop gezet en de laatste keer nog iets verplaats, meer naar het midden. Dat heeft niets veranderd aan de aanwezigheid van de (nu) minder mooie (voorheen lelijke) bes.

    Liuwe, ik zal later wel eens foto's plaatsen van de viool. Maar ik merkte nu al dat de topic op een gegeven moment meer ging over of ik het instrument wel of niet zou moeten aanschaffen, terwijl ik meer informatie wilde over de klank. Ik denk dat als ik deze topic bij het onderwerp wil houden, ik hier nu geen foto's moet plaatsen.
    De bouwer, bedoel je mijn vioolbouwer? Dat hou ik voor mezelf.

    Irene
     
  16. liuwe

    liuwe liuwe van der meer

    Lid geworden:
    26 aug 2005
    Berichten:
    1.485
    Ik bedoel de bouwer van de viool!
     
  17. Muzirene

    Muzirene |♫♫|♫

    Lid geworden:
    23 apr 2012
    Berichten:
    2.202
    Homepage:
    Misschien een leuke voor een nieuwe 'Tobias-quiz' tzt. Plaats ik de foto, mogen jullie herkomst, leeftijd en bouwer proberen te achterhalen.... Ben benieuwd wat jullie denken. :)
     
  18. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.395
    Homepage:
    Irene,

    als je de reacties van Liuwe op de Tobias-Quizzen hebt gevolgd, zul je weten dat Liuwe daar niet aan mee doet.
    Hij denkt dat het louter gokwerk is. Dat mag hij natuurlijk denken, maar zoals we allen wel weten, er zit meer achter.
     
  19. liuwe

    liuwe liuwe van der meer

    Lid geworden:
    26 aug 2005
    Berichten:
    1.485
    "Maar zoals we allen wel weten.." Wie zijn "we"?
     
  20. Muzirene

    Muzirene |♫♫|♫

    Lid geworden:
    23 apr 2012
    Berichten:
    2.202
    Homepage:
    Nee, niet doen. Sorry dat ik begon over Tobiasquizzen. Komt omdat ik ze gewoon leuk vind. Maar ik zal het niet meer doen.
    Kunnen we weer terug naar het onderwerp gaan? Jullie reacties hierover waardeer ik enorm.
     
    Oosterhof Vioolbouw vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina