Strijkoefeningen

Discussie in 'Viool' gestart door kees123, 12 jun 2014.

  1. kees123

    kees123

    Lid geworden:
    9 jun 2014
    Berichten:
    10
    Ik kreeg als advies van mijn leraar om met mijn rechter arm tegen de muur te leunen, zodat ik alleen mijn onderarmen in ieder geval beweeg. Of mijn strijkstok bij de punt op een muziekstandaard neer zetten, recht op de viool en vervolgens met mijn hand eroverheen te gaan (dit is wat lastiger in je eentje) Zijn hier goeie strijkers die andere oefeningen weten om recht te leren strijken? Recht strijken is toch 1 van de aandachtspunten die ik al een tijdje heb...
     
  2. Muzirene

    Muzirene |♫♫|♫

    Lid geworden:
    23 apr 2012
    Berichten:
    2.202
    Homepage:
    Spiegel! Constant een spiegel voorlopig voor je neus zetten. Losse snaren, toonladders, stukken die je uit je hoofd kent: spelen terwijl je in de spiegel kijkt. En daarna lastiger streken, maar dat zal je leraar je ook wel aangeven.
     
  3. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.363
    Homepage:
    Het meest simpele lijkt mij jezelf een spiegel voorhouden. (En dan deze keer niet figuurlijk bedoeld!)
     
  4. kees123

    kees123

    Lid geworden:
    9 jun 2014
    Berichten:
    10
    Ik had voor de spiegel inderdaad ook geprobeerd, maar naar mijn ervaring gaat de stok juist schuiner. Toen ik met die oefening niet naar de spiegel keek en meer ging opletten hoe ik mijn beweging maakte zag ik in mijn ooghoeken dat ik op die manier rechter ging strijken. Ik denk dat de spiegeloefening niks voor mij is?
     
  5. Muzirene

    Muzirene |♫♫|♫

    Lid geworden:
    23 apr 2012
    Berichten:
    2.202
    Homepage:
    Het is even wennen, alles gebeurt in spiegelbeeld en dan gaat je stok inderdaad in eerste instantie schuiner als je in de spiegel kijkt. Dat gaat niet vanzelf, je moet echt nadenken hoe je dat verbetert. Het is dus geen kwestie van even proberen, maar het echt aanpakken en ermee aan het werk gaan. Rustig de tijd (uren) voor nemen als je hier in het begin mee aan de slag gaat. In het begin is het steeds rommelen met links/rechts, vanwege dat spiegelbeeld-gedoe (zie er de humor van in), maar op een gegeven moment pakt je hoofd het ineens.
    Als je alleen thuis aan het studeren bent zie je niet (goed) zonder spiegel of je recht strijkt (en op de juiste plek tussen kam en toets), dus is het sowieso handig jezelf aan te wennen hoe je jezelf kunt controleren in de spiegel. Bij lastiger streken check ik vaak nog steeds even in de spiegel wat mijn stok doet.
    Je legt eerst rustig recht je stok op de viool, bij de slof, punt, midden en voel goed hoe dat is (in je hele hand en arm en schouder). Daarna rustig aan gaan strijken (en blijven voelen terwijl je in de spiegel kijkt) terwijl je je stok recht blijft houden. Alleen in de spiegel kijken en heel rustig aan eerst losse snaren strijken. Streng zijn voor jezelf: recht is recht (dus niet een beetje rechter, maar meteen helemaal recht willen) en dat zie je prima in de spiegel. Gaat het scheef, in het begin eerst stok stil leggen en weer recht op je viool leggen en even goed voelen wat je verandert in je houding. Pas als dit recht gaat, en je merkt dat je ontspant (niet meer steeds hoeft op te letten) terwijl je zomaar recht blijft strijken, lastiger dingen gaan doen. (Heel rustig aan opbouwen en steeds pas verder gaan als het ontspannen en recht gaat, bijvoorbeeld eerst hele stok, bovenste helft strijken, onderste helft, legato op losse snaren, dan toonladders, vader Jacob...) Zo een tijdje spelen terwijl je alleen maar in de spiegel kijkt, dus niet naar je viool of naar bladmuziek.
    Je pakt dan op een gegeven moment het gevoel op, wat het is om recht te strijken. Dan gaat het ineens ook vanzelf bij veel lastiger stukken en terwijl je niet eens meer oplet.
    En daarna steeds even de spiegel erbij pakken om te controleren of je nog steeds recht strijkt. (Je zou een spiegel aan je standaard kunnen vastmaken, zodat je die er snel weer even bij kan pakken.)

    Kan me niet voorstellen dat de spiegel bij jou nou net een verkeerd hulpmiddel is. Volhouden. Succes....
     
    Laatst bewerkt: 13 jun 2014
    kees123 vindt dit leuk.
  6. kees123

    kees123

    Lid geworden:
    9 jun 2014
    Berichten:
    10
    Nja ik denk dat ik er inderdaad aan moet wennen. Ik denk dat ik het wel vaker ga proberen, bedankt in ieder geval =3
     
  7. Willeke_D

    Willeke_D ♫ ♪

    Lid geworden:
    12 nov 2010
    Berichten:
    529
    Dit is een hele goede oefening en heeft mij flink geholpen. Je moet dan namelijk heel goed aan je arm voelen wat voor beweging je maakt bij het op en neer schuiven. Als je het met je stok niet durft omdat je bang bent dat deze valt kan dit ook met een gewoon stokje dat ongeveer even lang is. je strijkt namelijk niet met je stok maar je gaat met je hand over de stok heen.

    Tijdens de beweging ogen dicht en voel je arm bewegen, je ellenboog scharnieren en onthoud die beweging.
     
    kees123 vindt dit leuk.
  8. marjet

    marjet

    Lid geworden:
    5 feb 2011
    Berichten:
    285
    Wat ingewikkeld allemaal...
    Zet strijkstok op een snaar, kijk waar-die staat t.o.v. rand toets.
    En al strijkende blijven kijken: afstand moet steeds hetzelfde blijven, dan strijk je automatisch recht.
     
  9. Suzy

    Suzy

    Lid geworden:
    24 nov 2009
    Berichten:
    16
    De meeste violisten die niet recht kunnen strijken, bewegen hun bovenarm naar achteren of de beweging komt te veel vanuit bovenarm waardoor het recht strijken niet mogelijk is. Om te leren recht te strijken, de eerste stap is je boven arm zo veel mogelijk stil te houden en vanuit je elleboog je onderarm openen. Ik zeg altijd tegen de jongere leerlingen dat bij je elleboog is een deur die open moet. Natuurlijk beweegt je bovenarm een beetje mee maar als startpunt om recht te leren strijken hou het zo veel mogelijk stil.

    De tweede is dat probeer midden van de snaar strijken en daar blijven dus niet dichtbij van de kam en ook niet op de toets. Dat komt dan later wel. Wat ook helpt dat je een mikpunt hebt wanneer je je onderarm opent (dus afstreek maakt). Voor jongere leerling doe ik bijvoorbeeld een knuffel op de grond; bij de afstreek richt je daar op.

    Ik heb zo'n raketoefening om opstreek recht te maken, je bent helemaal in de punt en dan super snel naar de slof, zo snel dat de stok in je hand komt zoals je een appel houdt, een beetje moeilijk hier uit te leggen maar een simpele oefening waar je wel recht strijkt. Bij de slof is ook belangrijk dat je een juiste houding in je hand en vingers hebt maar dat is weer iets om tijdens een les te laten zien....

    Ik hoop dat je hier iets aan hebt!
     
  10. NickSan

    NickSan Guest

    Ik heb ook nog moeite met de spiegel en je moet op zoveel dingen tegelijk letten. Maar oefening baart kunst, hoop ik dan maar :). Ik heb mezelf ook wel een gefilmd met een iPad. Daarmee kun je dat spiegeleffect omzeilen. Misschien een handige tip.
    Het is alleen soms wat lastig om de iPad elke keer te gaan bedienen. Een spiegel is wel het meest simpele en snel.
     
  11. NickSan

    NickSan Guest

    In een ander topic werd ook al besproken hoe je voor de spiegel kon oefenen en dat het spiegelbeeld soms best nog lastig is.
    Als oplossing hiervoor kwam ik op Violinlab de Music Delay Cam app tegen: http://www.violinlab.com/Community/details.php?id=6402.
    Hiermee kun je automatisch je eigen video terugzien en het spiegelbeeld effect eruit halen.
    Echt handig voor de problemen die hier besproken zijn, vandaar dat ik hem hier toch ook nog maar even noem.
     

Deel Deze Pagina