Verticaal Vibrato.

Discussie in 'Viool' gestart door Tobias, 11 nov 2014.

  1. Tobias

    Tobias |♫♫|♫

    Lid geworden:
    13 jul 2013
    Berichten:
    4.541
    Omdat ik mijn Viool niet meer goed onder mijn kin kan houden en hem derhalve op de arm laat rusten is mijn linkerhand dusdanig in een verstarde houding gekomen dat ik het normale vibrato niet goed meer kan toepassen, het normale vibrato noem is dus gemakshalve even het horizontale vibrato.

    Met het verticale vibrato bedoel ik dat ik de vinger die op de snaar rust gewoon snel op en neer druk dus van boven naar beneden de hand zelf beweegt niet, de toon wordt slechts golvend en benaderd het horizontale vibrato bijna geheel, soms vind ik het zelfs beter klinken.

    Ik weet eigenlijk niet of het door mij toegepaste vibrato wel vaker wordt toegepast, en zo ja bij wat voor soort muziek dan.
     
  2. Marcelita

    Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

    Lid geworden:
    6 jan 2014
    Berichten:
    6.139
    Homepage:
    Ik vraag mij af of dat soort vibrato dat jij nu wilt doen wel zo fijn is voor je hand, je pols. Uiteindelijk moet je er geen blessures aan overhouden.

    Kun je je viool dan niet beter helemaal als een viola da Spalla behandelen?



    O.K. een viool is kleiner dan deze op het filmpje, maar door deze houding is het wellicht iets minder belastend spelen.
    Of je vraagt een pin te monteren, zodat je je viool als cello kunt bespelen, ook dat lijkt mij voor de stand van de hand minder belastend dan wat je nu probeert.
     
  3. Willeke_D

    Willeke_D ♫ ♪

    Lid geworden:
    12 nov 2010
    Berichten:
    529
    Bedoel jij met verticaal vibrato het "oprekken" van de snaar? Dat doen elektrische gitaristen namelijk. Wellicht kun je daar wat vanaf kijken....
     
  4. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.363
    Homepage:
    Ja, daar moest ik ook gelijk aan denken. Maar dat is dan wel weer een horizontaal vibrato!
    Het lijkt me dat je zo weinig extra's doet wanneer je de snaar verticaal iets oprekt. Dat kan eigenlijk alleen maar een hoorbaar effect hebben als de kam veel te hoog staat, waar door er te veel ruimte zit tussen snaar en toetst. Misschien is dat op het instrument waar Tobias op speelt ook wel zo?
     
  5. Tobias

    Tobias |♫♫|♫

    Lid geworden:
    13 jul 2013
    Berichten:
    4.541
    Ik plaats de vinger op de snaar om de toon te vormen en laat deze dan snel weer omhoog komen en dit herhaal ik enkele malen heel snel zonder de vinger van de snaar te halen, zie de tekening.
    Naamloos.png
     
  6. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.363
    Homepage:
    Zo had ik het ook begrepen Tobias. Alleen moet je dan eigenlijk een verkeerd afgestelde viool hebben wil je een beetje vibrato kunnen horen. Het kielhoutje moet dusdanig hoog zijn dat de snaar te hoog ligt, anders werkt het niet: er moet bij het indrukken een grotere snaarspanning ontstaan ten opzichte van het bijna los laten. Bij de meeste goed afgestelde violen is het kielhoutje veel lager en werkt dit soort vibrato niet. Verder vraag ik me af of je nog wel een juiste toon hoort wanneer je de vinger dusdanig licht op de snaar zet dat die de toets niet meer raakt. Dan krijg je al gauw een flageolet. Dan spreekt mij de methode van de zijwaartse snaaroprekking (gitaarspel) veel meer aan.
     
  7. JanHut

    JanHut ♫ ♪

    Lid geworden:
    27 aug 2013
    Berichten:
    1.442
    Duidelijk weergegeven. Ik ben deze manier van vibrato nooit tegen gekomen.
    Wat mij als mogelijke oplossing zou aanspreken is (zie links de kleine gamba):
     

Deel Deze Pagina