Elektrische viool is geen viool.

Discussie in 'Overig' gestart door Tobias, 17 jun 2015.

  1. Tobias

    Tobias |♫♫|♫

    Lid geworden:
    13 jul 2013
    Berichten:
    4.541
    Een elektrische viool is geen viool maar gewoon een Ding. Niets meer of minder dan een keyboard. Of een elektrische koffiemolen, want daar zit best een mooie brom in. Vioolbouwers verkopen het Ding wel, maar alleen om den brode. Het Ding zou ook anders moeten heten. Net zoals een keyboard wat geen piano of orgel is en dus ook een nieuwe naam heeft. Het geluid van alle elektrische instrumenten is een dor en dood geluid. Ik zou dus voor willen stellen het Ding gewoon STRIJKDINGES te noemen. En die naam is er eigenlijk nog te goed voor. :D
    STRIJKDINGES.jpg
     
  2. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.365
    Homepage:
    Deze stelling lijkt me niet houdbaar. Zo is een elektrische auto toch echt wel een auto.
     
  3. Tobias

    Tobias |♫♫|♫

    Lid geworden:
    13 jul 2013
    Berichten:
    4.541
    Ja en een elektrische koffiemolen is ook een koffiemolen. Maar een muziekinstrument is van een andere orde. Een muziekinstrument heeft te maken met gevoel. Met de roerselen van onze ziel. Kortom een muziekinstrument kan je natuurlijk niet vergelijken met een koffiemolen of een auto.
     
  4. BertBoonVioolbouw

    BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

    Lid geworden:
    25 mrt 2003
    Berichten:
    4.985
    Homepage:
    Bij sommige mensen wekt een mooie auto meer gevoelens op dan een muziekinstrument. Voor een koffiemolen gaat dat minder op vrees ik. Verder vind ik dit een volkomen onzinnige discussie, maar dat krijg je wellicht op een forum waar onderwerpen die er mogelijk toe doen, zwaar worden "gemodereerd";)
     
  5. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.365
    Homepage:
    Je kunt niet een onderwerp eerst maar laten voortduren en dan later de hele boel 'weg modereren'. Dat is al eens gebeurd en daar is forse kritiek op geweest.
    Er is een aantal leden dat het onderscheid niet kan maken tussen wat er toe doet en wat flauwe kul is. Zo heb ik De Tour van het Strijkersforum maar laten gaan, maar dat is dus zo'n voorbeeld van een onderwerp wat hier niet thuis hoort. Maar de beste stuurlui (moderatoren) staan altijd aan wal, volgen msisschien nog de lessen op de zeevaartschool (P. Driessenstraat - Groningen, althans in de jaren '70 vorige eeuw).
     
  6. BertBoonVioolbouw

    BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

    Lid geworden:
    25 mrt 2003
    Berichten:
    4.985
    Homepage:
    Ik doel hier niet op het inderdaad nogal lachwekkende "tour" verhaal, dat het niveau "kampvuurverhaal schoolkamp groep zeven" meestal niet overschreed maar op een andere discussie die onlangs onmogelijk is gemaakt. Op ergerlijke wijze volgens meerdere leden. De Zeevaartschool is overigens -voor zover nog bestaand- al reeds lang naar Delfzijl overgeplaatst volgens mij, maar wat doet dat er nu toe?
     
  7. Muzirene

    Muzirene |♫♫|♫

    Lid geworden:
    23 apr 2012
    Berichten:
    2.202
    Homepage:
    Ik heb liever flauwekuldiscussies waar ik af en toe om kan grinniken en eventueel negeren als ik er geen behoefte aan heb dan steeds weer het onderbreken van discussies die bepaalde mensen niet-forum-waardig vinden met de discussie die dan steeds weer opnieuw wordt gevoerd, zij het met iets andere woorden.

    Uitdaging: werk deze discussie, de oorspronkelijke, dan maar de diepte in, als je dat zo belangrijk vindt op dit forum. Is mogelijk, gezien de opmerking dat er geen gevoel in een elektrisch instrument zit. Misschien dat Snelviooltje hierover een andere mening heeft?

    Overigens vond ik het tour-verhaal vermakelijk, creatief en zelfs hier en daar leerzaam. Maar ik ben dan ook maar een leek op strijkgebied en gaan veel ernstige zware onderwerpen voor mij een beetje buiten mijn belevingswereld en kan ik er dus ook niet over meepraten, wat voor mij het forum minder leuk maakt. Misschien is het dan geen forum voor mij? Of is ook de leek welkom met dan wat minder diepgaande onderwerpen en soms dan ook wat (voor anderen) flauwekul?

    Sorry Tobias, ik ga nu mee in diezelfde discussie met steeds weer dezelfde personen, maar ik kon het niet laten.

    Wat betreft jouw elektrische viooldinges. Ik heb nog liever een trompetviool, daar kan ik inderdaad dan nog wat gevoel in opmerken en lijkt me wel grappig om eens op te spelen (nu word ik waarschijnlijk toch geen trol in de Efteling, want daar vond ik hem wel bij passen eigenlijk).
    Een elektrische viool vind ik ook maar een koud ding. Het woord 'strijkijzer' bestaat al, anders zou dat passen. 'Strijkplank' heeft hetzelfde probleem en zou ook nog teveel hout impliceren. 'Strijkding' is wat mij betreft akkoord, al snap ik je opmerking dat die naam nog te goed is. 'Strijkgeval' dan maar, of (iets moderner) een 'Plug-in-strijk"?
     
    Tobias vindt dit leuk.
  8. Tobias

    Tobias |♫♫|♫

    Lid geworden:
    13 jul 2013
    Berichten:
    4.541
    Wat een gezeur dat Frits het allemaal niet goed doet. Natuurlijk is hij niet volmaakt, maar ik vind het een goed beheerder al ben ik het natuurlijk ook niet altijd met hem eens. Maar zo'n forum in goede banen leiden is niet gemakkelijk, ga er maar aan staan.
     
    Muzirene vindt dit leuk.
  9. BertBoonVioolbouw

    BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

    Lid geworden:
    25 mrt 2003
    Berichten:
    4.985
    Homepage:
    Nu je er toch over begint Tobias: Frits steekt een hoop tijd in in het forum en het valt inderdaad niet mee om een kruiwagen met kikkers over de streep te krijgen, maar het mag best wat losser, ook wanneer hijzelf of de regels het onderwerp is/zijn. Een angstvallige reactie als onlangs is echt helemaal niet nodig.
     
  10. Muzirene

    Muzirene |♫♫|♫

    Lid geworden:
    23 apr 2012
    Berichten:
    2.202
    Homepage:
    Zeker weten, petje af Frits!
     
  11. BertBoonVioolbouw

    BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

    Lid geworden:
    25 mrt 2003
    Berichten:
    4.985
    Homepage:
    Ja hoor, petje af voor zoveel tomeloze inzet! Maar wel graag wat minder krampachtig bij sommige discussies als bovenaangehaald, aangezien dat volgens mij niet "de goede baan" is. Van mij mag er ook op "luchtige wijze" over strijkerstouren worden "gediscussiëerd", wie dat leerzaam vindt mag er zijn/haar voordeel mee doen.
    Nu weer On Topic, hoewel ik niet weet of er hier sprake is van een topic: Ik ben ook tegen tanks en straaljagers, maar helaas heten die dingen wél zo.
     
  12. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.365
    Homepage:
    Als je doelt op het gebruik van StrijkersForum als digitale reclamefolder, dan heb ik aangegeven waar een dergelijke discussie kan plaats vinden: het zij per 'Conversatie' , hetzij per daartoe ingesteld Forum via Feedback. Een dergelijke discussie hoorde totaal niet bij het opgestarte onderwerp, vandaar dat ik er ook nauwelijks verder op in ging en het onderwerp sloot toen jullie (jij en Liuwe) toch gewoon doorgingen. Tja, dan moet ik wat.

    Diegenen die menen dat dit forum in het leven is geroepen om hun schrijfkunst te kunnen openbaren over de meest uiteenlopende onderwerpen, moet ik toch teleurstellen, die moeten een ander forum zien te vinden. Komt ook nog eens bij, dat wanneer ik het één keer toesta een volgende daarnaar verwijst en daaruit het recht ontleent dat het nu ook weer mag. Vandaar dus dat ik in de meest gevallen resoluut te werk moet gaan.

    Als iemand het niet eens is met de gang van zaken hier op het Forum, moet hij/zij daarvan melding doen op het eerder genoemde forum. Dan kan er bekeken worden of daar wat aan te doen valt. In het andere geval is het beter weg te blijven van dit Forum: dan voldoet het niet aan de verwachting. Het is niet anders. Ik doe mijn best, maar het is onmogelijk ieders wens te vervullen. Zonder Regels gaat het ook niet: men moet weten waaraan men toe is.

    En met al die petjes af, vraag ik me af wat zitten jullie dan nog te zeuren? :(
     
  13. Geert

    Geert Geert

    Lid geworden:
    30 sep 2004
    Berichten:
    1.000
    O ja, het ging hier dus over de strijkdinges.
    Inderdaad Tobias, een keyboard is geen piano maar het zijn beide wel toetsinstrumenten, zelfs een synthesizer.
    Een electrische gitaar is geen klassieke (spaanse) gitaar maar wel een gitaar.
    Een electrische viool is geen klassieke (of z.g. moderne cremonese) viool maar wel een viool.
    En ook de duurste handgebouwde klassieke viool is uiteindelijk gewoon een ding en geen heilige. Ook een strijkdinges dus.
    Maar bottomline zijn het allemaal muziekinstumenten waar ieder op zijn/haar manier plezier aan beleeft.
     
    Laatst bewerkt: 18 jun 2015
    Marcelita vindt dit leuk.
  14. Tobias

    Tobias |♫♫|♫

    Lid geworden:
    13 jul 2013
    Berichten:
    4.541
    Wat is het toch heerlijk om af en toe eens een steen in het soms wat stilstaande strijkersforumwater te gooien. :D
     
    Marcelita, Geert en Muzirene vinden dit leuk.
  15. Snelviooltje

    Snelviooltje

    Lid geworden:
    25 sep 2014
    Berichten:
    170
    En ik heb dit topic in mijn digitale afwezigheid helemaal over het hoofd gezien :eek:

    Tja, het kan toch niet dat ik hier niet op zou reageren! Dus bij deze een luchtige doch serieuze reactie. Een elektrische viool is inderdaad niet hetzelfde als een gewone viool. Dat is m.i. ook de reden dat ze regelmatig gekocht maar werkloos naast de akoestische viool staan. Zo ben ik er ook mee begonnen. De elektrische viool geeft een ander geluid, een ander gevoel en je kunt er andere dingen mee. Je doet er dus ook andere dingen mee, die met mijn akoestische viool weer lastiger zijn. Zoals in een knalharde band spelen, effecten erop en battelen met de elektrische gitaren. Zo is het ook bij de gitaar: je pakt een mooie Spaanse akoestische gitaar voor iets anders dan de Les Paul. Daarom hebben gitaristen meestal ook beide naast elkaar.
    Wat ik wel merk is dat over het algemeen violisten nogal conservatief zijn en er veel meer moeite mee hebben dan gitaristen om de goede akoestische en de elektrische viool in alle facetten naast elkaar te zien. Volgens mij ook door een stuk onbekendheid ermee.

    En qua naamgeving: tja, mijn vriend praat nu sowieso al wel over 'dat ding' dus dat maakt dan ook niet veel verschil meer :D:p

    (en by the way: ik vond de 'Tour' en geweldig topic! Heb veel nieuwe ideeën opgedaan over vioolmuziek en hoe ieder er tegenaan kijkt bijvoorbeeld. En leuk om te lezen. Voor mij mag het ook luchtig. Wat ik niet leuk vind, lees ik niet)
     
    Muzirene en Marcelita vinden dit leuk.
  16. Marcelita

    Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

    Lid geworden:
    6 jan 2014
    Berichten:
    6.139
    Homepage:
    Precies, een e-viool is een ander instrument dan een viool en dat is ook zo bij mijn celli!
    Het leuke is het ontdekken van de mogelijkheden van beide instrumenten, of dinges:D.
    Bekendheid met e-instrumenten begint te groeien dankzij YT. Het zal nog wel even duren voordat de e-strijkinstrumenten hun weg gevonden hebben in bandjes e.d. De mogelijkheden van deze instrumenten zijn nog
    niet zo bekend. Er moet nog een hoop geëxperimenteerd worden.

    Snelviooltje, wij gaan lekker de barricades op:D;):)
     
    Snelviooltje en Muzirene vinden dit leuk.
  17. Muzirene

    Muzirene |♫♫|♫

    Lid geworden:
    23 apr 2012
    Berichten:
    2.202
    Homepage:
    Moeten daar wel stopcontacten te vinden zijn...
     
    Marcelita en Snelviooltje vinden dit leuk.
  18. Tobias

    Tobias |♫♫|♫

    Lid geworden:
    13 jul 2013
    Berichten:
    4.541
    Ten eerste noemen we dat tegenwoordig wandcontactdozen. En ten tweede heb je die niet nodig als je met een elektrische strijkstok strijkt, want daar zit een batterij in. :)
     
  19. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.365
    Homepage:
    Ha, nu word ik geïnteresseerd! Een elektrische strijkstok!!Tobias: graag even een linkje om te weten hoe zoiets werkt.
     
  20. Snelviooltje

    Snelviooltje

    Lid geworden:
    25 sep 2014
    Berichten:
    170
    eigenlijk hoef je niet eens meer zelf te spelen.... ssst, niet verder vertellen

    Maar nu even serieus: voor je viool hoef je geen stopcontact te hebben. Wel voor je versterker, maar ook die zijn er op accu's. De batterij in je viool wil zeggen dat het een actief element heeft waardoor je niet persee een voorversterker nodig hebt. Je kunt dan meestal direct met een koptelefoon spelen, of op een versterker zonder voorversterker. Ook via de PA van de geluidsmannen heeft dat effect hoe ze moeten versterken. Er zijn mensen die zweren bij een niet-actief element omdat dat de klank beter zou maken. Ik vind zelf een actief element (dus waarbij een batterij nodig is) handiger omdat je dan niet alsnog met een los kastje als voorversterking hoeft te lopen (zoals bij enkele modellen van de Yamaha)
    En de eerste elektrische strijkstok wil ik graag van dichtbij zien!

    Hoe dan ook: die barricaden gaat lukken! Met of zonder stopcontact!
     

Deel Deze Pagina