Welke stukken voorspelen

Discussie in 'Viool' gestart door Snelviooltje, 1 jul 2015.

  1. Snelviooltje

    Snelviooltje

    Lid geworden:
    25 sep 2014
    Berichten:
    170
    Vorige week heb ik in een wat impulsieve bui gereageerd op een facebook bericht van de Amerikaanse violist Alex DePue dat hij deze zomer ruimte heeft voor twee studenten. Ik dacht dat er wel 100 man in de rij zou staan om van hem les te krijgen, maar krijg ik zomaar een berichtje van hem dat ik voor mag spelen en hij dan beslist.
    (waaaaah stuiter-stuiter-stuiter-stuiter-stuiter...... :eek::D:cool:)

    Dus morgen via Skype heb ik een soort van voorspeelmoment om les van mijn vioolheld te kunnen krijgen. Hij vraagt om een langzaam en een snel stuk. Langzaam daar ben ik wel uit, dat wordt Schindler's List. Maar het snelle stuk daar twijfel ik over. Ik heb alleen het presto van de Zomer van Vivaldi, maar als ik die echt op snelheid speel dan wordt het nogal eens vals en gesmokkel. Andere stukken heb ik niet zo snel paraat of het is meer dat het vrolijk is en niet zozeer snel. (wat is de definitie van snel?)

    Aangezien ik geen ervaringen heb met audities en voorspelen graag jullie advies: is het wijs om toch Vivaldi te spelen en dan bijvoorbeeld iets langzamer, en dat hij dan ook meteen heel goed hoort waar mijn zwakke plekken zitten (het is tenslotte om les te krijgen toch). Of toch maar kiezen voor iets veiligers, maar wat ik ook niet zo heel goed ken. Maar waarbij ik wel iets beter kan maskeren.
    Iemand ervaringen met voorspelen en wat dan gebruikelijk is of wat verwacht wordt?

    Ben overigens ook heel benieuwd hoe dat nou werkt om les te krijgen via Skype.
     
  2. Marcelita

    Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

    Lid geworden:
    6 jan 2014
    Berichten:
    6.139
    Homepage:
    Jeee, wat een kans! Leuk hoor!
    Heb geen ervaring met audities, zover ben ik nog niet.

    Eigenlijk is de vraag of het een goed idee is je maskeervaardigheden ook gelijk te laten zien (scoort dat?) of open en eerlijk uit te komen voor gebreken bij Vivaldi's zomer.

    Aldus niet gehinderd door ervaring met auditie spelen is zo mijn inschatting dat je beter iets kunt spelen waar je je veilig in voelt en wat kan maskeren. Hij zal altijd wel ergens de zwakke plekken weten te vinden, maar mogelijk vindt hij het aantrekkelijker om bij iemand nog wat verder bij te slijpen die lef toont er een show van te maken, dan bij iemand die wat langzamer een stuk speelt omdat ze sneller kennelijk niet durft. Of ze heeft haar snelheid nog niet opgevoerd met oefenen, hoe interessant zou hij dat vinden om dat te begeleiden? Wellicht is hij meer geïnteresseerd in de fouten die iemand maakt die een stuk al behoorlijk snel kan op een paar akkefietjes na.

    Ik kan er echt helemaal naast zitten:oops:
     
  3. Snelviooltje

    Snelviooltje

    Lid geworden:
    25 sep 2014
    Berichten:
    170
    Hee dat is een nieuwe kijk waar ik iets mee kan. Dank je! Ik kan met dat andere stuk veel brutaler (in de goede zin can het woord) spelen inderdaad. En lijkt me dat dat toch een stuk beter overkomen.

    Dank je!!
     
  4. Muzirene

    Muzirene |♫♫|♫

    Lid geworden:
    23 apr 2012
    Berichten:
    2.202
    Homepage:
    En, heb je al gespeeld? Vertel, vertel!
     
  5. Snelviooltje

    Snelviooltje

    Lid geworden:
    25 sep 2014
    Berichten:
    170
    Net gespeeld! Inderdaad niet vivaldi en daar achteraf ook heel blij mee, want het blijft toch spannend. Een stuk dat er al niet goed in zit zal dan helemaal niet lukken. En ook met wat minder snel ziet hij best wel wat ik wel en niet kan.

    Maareh, het was wel heeeeel leuk. Het dringt nu tot me door dat ik echt met hem heb geskyped net en les van hem heb gehad en zit nu helemaal te glimmen:D. Hij is ook echt zo goed. Ik speelde een stuk uit een Nederlands boek dat hij niet kent. En na eerst andere dingen te spelen gaat hij ineens dat stuk spelen en erop improviseren. Waanzinnig.
    Ook heel grappig dat hij wilde beginnen met twinkle Little star 'want dat is het eerste liedje dat iedereen leert' Maarja hier dus niet. Op zijn vraag wat hier het eerste liedje is speel ik vader Jacob, en dat vindt hij dan helemaal grappig.

    Maar goed. Ik heb huiswerk op en aan het einde van de zomer kan ik heel goed improviseren (... Je moet een doel hebben hè)
     
    marloes s, Marcelita en Muzirene vinden dit leuk.
  6. Muzirene

    Muzirene |♫♫|♫

    Lid geworden:
    23 apr 2012
    Berichten:
    2.202
    Homepage:
    Gaaf! Leuk joh! Geniet nog maar lekker na :)
     
  7. Marcelita

    Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

    Lid geworden:
    6 jan 2014
    Berichten:
    6.139
    Homepage:
    Wat een geweldige ervaring is dit!:) Hoeveel lessen ga je van hem krijgen?
    Echt wel heel bijzonder, kan mij voorstellen hoe dat na die les voelt!
    Dat wordt wel lekker hard oefenen voor huiswerk:D!
     
  8. marloes s

    marloes s |♫♫|♫

    Lid geworden:
    16 mei 2014
    Berichten:
    2.093
    Wa fijn zeg!
    En wat een ervaring!
     
  9. Marcelita

    Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

    Lid geworden:
    6 jan 2014
    Berichten:
    6.139
    Homepage:
    En hoe is het nu? Intussen alweer les(sen) gehad?
     
  10. Snelviooltje

    Snelviooltje

    Lid geworden:
    25 sep 2014
    Berichten:
    170
    Jaaaah, alweer twee lessen gehad. Omdat in de oproep stond 'you MUST study' heb ik me echt helemaal 4 x in de rondte gestudeerd (dus ook daarom even mijn afwezigheid hier :D ) Het lessen via Skype valt me reuze mee, dat gaat eigenlijk heel goed. En superdeluxe omdat je niet weg hoeft.
    Ik moet wel toonladders gaan studeren :eek::confused: Nou heb ik mijn hele muzikale leven toonladders kunnen ontlopen, maar zal er nu dus aan moeten geloven. Heb er nog even op gegoogled, maar inderdaad, ook alle grote gitaristen geven aan dat ze nog steeds elke dag toonladders studeren en daarom ook goed kunnen improviseren. En het gekke is: ik heb er ook wel zin in. Intrinsieke motivatie is er nu wel, dus het komt nog goed met me:D

    Heb alleen wel moeite om straks als het weer flink druk is op het werk dat studeren vol te houden ben ik bang. Ik zou het wel heel graag willen, maar mijn gezin en familie leven toch ook niet met me samen om me alleen in de studeerkamer te horen.
    Hoeveel spelen jullie zo per week? Ben wel benieuwd wat 'veel' of 'weinig' studeren eigenlijk is. Het liefst speel ik elke dag. En als ik eenmaal bezig ben is er zo anderhalf of 2 uur voorbij. Maar dat is echt onhaalbaar in mijn leven. Laat staan als je dan ook nog een stel kleine kinderen hebt.

    Maar de lessen: Even wennen in het Engels en grappig hij in de ochtend vanuit Mexico en ik 's avonds hier. En als hij dan dingen voor doet dan voel ik me zoooo gelukkig! En ook ongeduldig omdat ik dat OOK wil kunnen :rolleyes:
    Maar tot nu toe al zoveel nieuwe dingen geleerd. Akkoorden uitzoeken bij een muziekstuk, die spelen op mijn viool zoals op een gitaar, zelf de melodie uitpuzzelen over 3 oktaven. De 3 vormen van improviseren en dan ook stapje voor stapje beginnen. Allemaal zaken die ik hier natuurlijk ook van mensen kan leren. Maar als je het leert van je eigen 'vioolheld' is het nog veeeeeel leuker! :D
     
    Deanone, Marcelita en Muzirene vinden dit leuk.
  11. Marcelita

    Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

    Lid geworden:
    6 jan 2014
    Berichten:
    6.139
    Homepage:
    Hoop dat één van mijn cellohelden mij ook uitnodigen voor zo'n project!

    En als ik eenmaal lekker rustig oefen, vliegt de tijd ook voorbij en ben ik anderhalf uur verder! Maar dat is niet elke dag zo.
     

Deel Deze Pagina