Iemand DE tip voor uit handen glibberende strijkstokken?

Discussie in 'Viool' gestart door Muzirene, 3 jul 2015.

  1. Tobias

    Tobias |♫♫|♫

    Lid geworden:
    13 jul 2013
    Berichten:
    4.541
    Ik wil het niet weten Bert. Een mens moet raadsels houden in het leven.

    Maar om terug te komen op zweetvorming, sommigen hebben last van zweet in het gelaat. Bij een violist druipt het zweet dan rechtstreeks op de lak. Een cellist zal daar trouwens minder last van hebben.Tennissers hebben dan een zweetbandje om. Misschien dat een enkele violist dat ook heeft maar bij de meesten drupt het zweet dus rechtstreeks op het instrument en in de ogen.

    Ik hoop niet dat de starter van dit topic bezwaar maakt dat we het iets uitbreiden. Want om nu een nieuw topic te starten over zweten in het gelaat is zo verwarrend. Het gaat tenslotte over zweetvorming waar een bespeler van een instrument last van kan hebben.

    Maar ik zou graag een oplossing horen voor zweten in het gezicht, zonder meteen een ontsierend zweetbandje toe te passen.
     
  2. Hopf

    Hopf ♫ ♪

    Lid geworden:
    10 okt 2005
    Berichten:
    1.078
    Ik vraag mij wel eens af hoeveel leden van deze groep naar concerten gaan of recitals. Want dan zou je weten dat die oplossing er al lang is. Namelijk een zakdoek of lap om de onderkant van de viool, eindigend op de schouder en beginnend op de kinsteun. En als de wateroverlast te groot is, probeer je maar een luier ;)

    Ronald
     
  3. Tobias

    Tobias |♫♫|♫

    Lid geworden:
    13 jul 2013
    Berichten:
    4.541
    Daarvoor behoef je natuurlijk niet naar concerten of recitals te gaan. Tegenwoordig kunnen we thuis ook alles zien op You Tube. Ja dan zie je die lappen wel, maar niet bij iedereen. Maar een echt mooie oplossing is dat natuurlijk niet. :(
     
  4. Hopf

    Hopf ♫ ♪

    Lid geworden:
    10 okt 2005
    Berichten:
    1.078
    Heb je niet de indruk dat muziek uitgevoerd in een zaal, superieur is aan de lamentabele geluidskwaliteit van een computer of TV? Zelfs met een zorgvuldig uitgekozen geluidsinstallatie van een ton of meer ben je niet in staat de indruk van een symfonieorkest in een zaal te reproduceren.

    En als je zo'n lap geen echt mooie oplossing vindt, verzin je zelf maar een betere. Of ga naar een zweet-therapie.

    Ronald
     
  5. Tobias

    Tobias |♫♫|♫

    Lid geworden:
    13 jul 2013
    Berichten:
    4.541
    Ik heb het niet over het geluid, dat is natuurlijk niet te vergelijken met een concert wat je bijwoont. Maar het gaat erover dat je er niet voor naar een concertzaal hoeft om te zien wat voor oplossing sommige violisten hebben voor hun overtollige zweet.

    En wat je opmerking betreft dat ik zelf iets beters moet verzinnen. Ja Ronald dat kan ik dus niet vandaar mijn vraag op het forum of anderen misschien wel een goede oplossing weten.
     
    Laatst bewerkt: 8 jul 2015
  6. JanHut

    JanHut ♫ ♪

    Lid geworden:
    27 aug 2013
    Berichten:
    1.442
    Er bestaan hulpmiddelen voor betere grip op de stok. Ik ben ze, behalve op internet, nooit tegen gekomen. Vooral bedoeld voor lerende kinderen, maar je weet maar nooit wie er nog meer iets aan heeft:
    http://www.things4strings.com/shop
     
  7. Muzirene

    Muzirene |♫♫|♫

    Lid geworden:
    23 apr 2012
    Berichten:
    2.202
    Homepage:
    Haha, de BLO-kindjes krijgen van mij vaak ook een soortgelijk hulpmiddel, maar dan dit:
    [​IMG]

    Die plak je, i.t.t. tot de eigenlijke toepassing, niet op de huid maar op de stok. Een op de plek van de duim en de ander voor de pink. Sommigen kunnen dan eindelijk die stok wel vasthouden zoals bedoeld. (Tsja, je moet íets als je enkel groepslessen aan die kinderen geeft, want idealiter ga je natuurlijk tot in den treuren zulke kinderen individueel helpen de goeie stokhouding te leren.....)

    Maar voor glibberhanden is dit dan weer niet de oplossing...
     
  8. Hopf

    Hopf ♫ ♪

    Lid geworden:
    10 okt 2005
    Berichten:
    1.078
    Tobias,

    Zelfs Carl Flesch komt in zijn 'Kunst van het vioolspel' (deel 1, blz. 17) niet verder dan het advies een huidarts te consulteren en een stalen e-snaar (dat was toen nog niet zo vanzelfsprekend) te gebruiken. Ik kan je dus niet verder helpen.
    Ik heb zelf nooit met dit fenomeen te maken gehad. Mijn probleem lag anders: mijn leven lang koude handen. Zomer en winter :(

    Ronald
     
  9. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.363
    Homepage:
    Er staat mij bij dat Joshua Bell ook zweet als een otter, zoals dat heet. En het vocht loopt dan 'gewoon' op de lak van zijn viool. Maakt hem blijkbaar niets uit. Kan er even geen YT-filmpie bij vinden van dat gezweet, maar vaak genoeg gezien.

    Heb zojuist (18.00u) wel een YT-fragment gevonden waaruit blijkt dat Joshua toch wel een overmatige transpizweter is:

     
    Laatst bewerkt: 8 jul 2015
  10. Tobias

    Tobias |♫♫|♫

    Lid geworden:
    13 jul 2013
    Berichten:
    4.541
    O koude handen is niet erg, als je maar een warm hart hebt. En volgens mij heb jij dat Ronald. :)
     
  11. Francisca

    Francisca

    Lid geworden:
    16 jul 2015
    Berichten:
    4
    Ik heb er ook last vanwege supergladde handen en nu heb ik ontdekt dat als ik mijn handen gewassen heb de stok veel lekkerder in mijn hand blijft liggen, helaas duurt dit niet voor uren, maar dan gewoon weer handen wassen.
     

Deel Deze Pagina