Vandaag keek ik weer eens naar de nieuwe stukken e.d. op de site van David Bruce (componist+ondernemer Red Balloon Technology ltd ) op zijn site : www.8notes.com Hij heeft wat vernieuwd op het gebied van notenlezen met diverse sleutels, toonsoorttrainer en je kunt dan precies instellen op welk niveau je zit waarop je overhoord wilt worden. Ken je de mineurtoonladders nog niet, dan kun je die uitschakelen voor die overhoring. http://www.8notes.com/school/theory/key_trainer.asp http://www.8notes.com/school/theory/note_trainer.asp http://www.8notes.com/school/theory/scale_ear_trainer.asp Ook bij de laatste kun je die toonladders uitschakelen die je nog niet hebt bestudeerd. Het enige is dat het in het engels is, maar daar heb je bij de meeste trainingen/'overhoringen' niet echt last van. Oefen lekker!
Het doet mij goed te vernemen dat ook de theoretisch meer doorgewinterde violist/vioolbouwer hier nog zijn tanden op stuk kan bijten! Het is dus echt uitdagend, vooral als je geen enkele categorie vragen uitsluit! Het mooie van die oefeningen vind ik, dat je het niveau kunt instellen op wat je geleerd hebt. In het begin kun je dus een heleboel vragen uitsluiten en je alleen op de toonladders in majeur ( of 'groot') laten overhoren, of alleen noten in de g-sleutel. Zo zijn er ook nog luisteroefeningen op die oefensite (ik heb niet alle testjes doorgelinkt, dus ga vooral kijken wat er nog meer te beleven is. Ik vind het erg sympathiek van David Bruce dat hij via zijn bedrijf zo'n site gratis in de lucht houdt! Ook heel veel bladmuziek is gratis. Er zijn inderdaad ook stukken "achter een loket" geplaatst, alleen bereikbaar voor wie zich abonneert. Bij dat abonnement krijg je dan ook nog ongelimiteerde mogelijkheid om muziek af te laten spelen met meespeelmogelijkheden, begeleidingspartijen alleen laten spelen etc. En lang niet alle begeleidingspartijen vind ik mooi, maar er zitten er ook heel aardige bij.
Ik ken twee sleutels goed, de G- en de F-sleutel en wat minder goed de altsleutel. Die andere sleutels moet ik dus ter plekke gaan herleiden en dat is best lastig, althans dat vind ik. Maar oefening kan geen kwaad!
Merci! Mijn leven is ondertussen veranderd en viool is niet meer enigste. Ben nu graduaat bibliotheekwezen ah volgen in avondschool, heb nu ok akkoordenschema's op mijn bord gekregen en ga tien avonden klezmerstudie volgen. Maar viool blijft wel vooruitgaan maar wat trager, blijkbaar ook beter als je trager leert groetjes!
Wat leuk van je te horen, ook nu je het een stuk drukker hebt! Gefeliciteerd met je graduaat bibliotheekwezen! En verder is het inderdaad helemaal niet verkeerd om in iets rustiger tempo viool bij te leren. Zolang je dat maar blijft oefenen en spelen is het okee! En klezmerstudie volgen, dat klinkt interessant! Is dat een cursus over klezmer in combinatie met zelf klezmer spelen?
Ik vond het ook uitdagend om alle vier de sleutels in de test mee te nemen. De G sleutel en de F sleutel zijn echt een eitje voor mij vanwege mijn piano achtergrond. De andere sleutels zijn dus de uitdaging, waarbij ik merkte dat het met de altviool zelfs ook leuk wilde lukken zonder lijntjes te gaan tellen (ja, zo kun je ze allemaal wel, maar het gaat om wat ik geautomatiseerd heb). De altsleutel is gewoon een hobbydingetje, gewoon voor de lol erbij, maar de tenorsleutel wil ook al lekker gaan. Misschien kan ik ooit nog eens ergens van dienst zijn met mijn extreem grote altviool als er al teveel cellisten zijn.
Maar dat zijn meestal wél de leukste mensen! (op de cello lerende volwassenen die vibrato leren ná dan)
En sinds vrijdag Pirastro Obligato snaren ipv Dominant snaren. Het verschil is enorm, begint te klinken als viool
Ik kan de Moldau van buiten, ik ben helemaal gek van dat stuk, zit constant in mijn hoofd en ga nu zelf uitzoeken maar je crescendo en zo moet doen en accenten moet leggen En! Mijn lerares zei dat ik me maar eens een echte viool moet aanschaffen(ipv mijn studieviooltje) Ik vind dit nogal een serieuze stap, een bevestiging dat ik goed bezig ben maar toch. Dit is opeens een héél grote stap voorwaarts. Korte stukken van een bladzijde gaan er nu vlug ik en vanbuiten kennen gaat snel dus goed bezig Alle adviezen voor hoe je een goede viool zoekt zijn welkom!
Gefeliciteerd! Geweldig dat je lerares je nu eigenlijk te goed vindt voor een studieviooltje!!! Je bent zeker goed bezig! En nu ben je helemaall in de ban van de Moldau, ja, als een muziekwerk ons te pakken heeft, dan zullen we het weten ook!!! Ik denk dat je nu zo'n beetje in de cadens van het stuk door de dagen zweeft.
Ik geef mijn eigen toch meer dan een half jaar voor de zoektocht, eerst nog laten bezinken dat ik er één mag zoeken https://strijkersforum.nl/threads/een-eigen-viool-kiezen.3571/
Klinkt al heel leuk, maar je hebt inderdaad nog genoeg te doen voor komende jaren! Ik denk dat je hier niet de enige bent die nog genoeg te doen heeft voor jaren! Zou dit http://www.fiddlersfarm.nl/nieuws.html wat voor je zijn?