Ik vind het een heel goede tip. Je komt altijd wel iemand tegen die hier zeer mee geholpen is. En wat goed dat je uiteindelijk ontdekte dat de klachten vanuit je hand kwamen en niet vanuit de schouderstand. Je moet heel veel van je viool gehouden hebben om als beginner zoveel jaar met blessures te spelen. Wie had dat gedacht, een 7/8 viool.
@Truus ik dacht dat het erbij hoorde. Maar toen het toevallig ter sprake kwam tijdens de les zei mijn docente dat je totaal geen pijn mocht hebben tijdens het vioolspelen. Ik vergeleek het met sporten. Dan heb je ook wel eens spierpijn.
Ik heb het kussentje van Irene ontvangen. (Dank je wel Idb) Ik heb er een half uurtje mee gespeeld. Het is wennen. Het is net wat meer dan zonder steun spelen. Ik vraag me af hoe een dikkere voelt. Al is het misschien een kwestie van wennen? Het geluid van de viool is stukken mooier! Hoe het vastzit? Je legt het op je viool strijkt er met je hand over. Het blijft net genoeg vastzitten om er niet af te vallen. Dus helemaal prima. Ik voel me vrijer op mijn viool doordat de viool lager hangt.
Ik heb van mijn leraar geleerd, dat je je linkerhand goed om de krul moet kunnen leggen. Dat lijkt me ook wel nodig om zelf de stemsleutels te kunnen bedienen: Als je dat kunt heeft de viool de juiste grootte. Lijkt me gemakkelijker dan te meten met een onduidelijk beginpunt.
Dat lijkt me maar ten dele juist. De armlengte is inderdaad een belangrijk gegeven maar de grootte van de hand speelt ook een hele grote rol.
Dat gaat volgens mij nooit samen: een hele kleine hand met een grote armlengte (of omgekeerd). Lijkt me dat de ´bouw´van de arm met hand in een bepaalde verhouding zal zijn. Die verhouding zal steeds hetzelfde zijn ongeacht de leeftijd.
Vanmorgen toch maar eens langs de huisarts gegaan voor mijn klachten. Er blijkt een zenuw knel te zitten in mijn schouder. As vrijdag start ik met fysio. Dmv fysio wordt er ruimte gemaakt in de schouder. Het is nog niet duidelijk of een slijmbeurs of pees/spier de zenuw zit af te knellen. Eventueel wordt er een echo gemaakt.
Jij gaat uit van de ideale bouw van een mens. Was dat maar waar. Natuurlijk zal er altijd min of meer een bepaalde verhouding zijn, en juist dat min of meer is bepalend om te komen tot een ideale maat viool.
Er wordt ook altijd gedacht: een viool voor een volwassene. Hier mevrouw, een 4/4 viool voor u. Bij volwassenen moet evengoed gemeten worden. Niet alle volwassenen hebben dezelfde schoenmaat. Waarom wel allemaal dezelfde viool?
Ja leuk die vergelijking met schoenen. Lengte, breedte, hoogte van de wreef. Mijn fantasie slaat op hol
Dat is wel te verklaren: als je met grote voeten een te kleine schoen neemt krijg je problemen. Je past dus je schoenmaat aan aan de grootte van je voet. Iemand die voor een 4/4-viool armlengte over heeft, gaat niet op zoek naar een 7/4-viool -als die er al zou zijn- maar beperkt zich tot de gangbare maat, de 4/4-viool.
En waarom wordt bij een volwassene dan niet gekeken of de armen wel lang genoeg zijn voor een 4/4 viool?
Daar wordt toch altijd naar gekeken? Als ik als volwassene klein van stuk zou zijn, zou ik niet voetstoots aannemen dat een 4/4-viool wel een geschikte maat zou zijn.
Ik heb mijn viool al sinds mijn 12e? Ik kreeg hem voor mijn verjaardag, dat weet ik nog wel. Werd ik afgeroepen in het zwembad want ik moest mee om mijn viool op te halen.