vioolstandaard of beugel

Discussie in 'Overig' gestart door Beginnertje, 22 sep 2020.

  1. Beginnertje

    Beginnertje

    Lid geworden:
    21 jul 2020
    Berichten:
    310
    Hier ben ik weer met een nieuwe post. Ik vind het hier namelijk een superleuk forum en waar kan ik dit beter vragen dan hier :

    Gebruiken jullie een vioolstandaard of muurbeugel? Wat heeft jullie voorkeur, beugel of standaard? Moet ik ergens specifiek op letten?

    Ik heb een standaard gezien met een leuk licht design, die niet teveel ruimte inneemt, maar weet zo meteen niet of het een goede keuze is. Ik zie niet goed wat er met de strijkstok moet gebeuren.
    Het zou wel handig zijn, een standaard, in plaats van de viool door de dag op de kast te leggen.

    [​IMG]
     
  2. ria

    ria

    Lid geworden:
    21 okt 2011
    Berichten:
    481
    Ik gebruik geen standaard of muurbeugel of iets dergelijks. Een viool is een kwetsbaar instrument en ik zou je de raad geven om de viool altijd in de kist op te bergen. Doe ik ook altijd.
     
  3. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.278
    Homepage:
    Ik heb de viool ook altijd in de koffer liggen (inclusief strijkstok). De klep altijd open, maar de schoudersteun er af, mocht de klep dichtvallen (dan beschadigt er niets). De klep staat open om te voorkomen dat 'beestjes' het haar van de stok aantasten. Die 'beestjes' houden namelijk niet van licht. Op deze manier kan er eigenlijk niets mis gaan en de viool ligt min of meer grijpklaar (enkel de schoudersteun er even op zetten). De hele opzet niet in de zon natuurlijk!

    Ik heb geen idee hoe die 'stander' in #1 'werkt'. :(
    Het lijkt wel een gitaarstander om aan op te hangen. 'k Weet het niet. Heb je geen plaatje kunnen vinden waarop staat afgebeeld hoe het in z'n werk gaat?
     
  4. marloes s

    marloes s |♫♫|♫

    Lid geworden:
    16 mei 2014
    Berichten:
    2.093
  5. Muzirene

    Muzirene |♫♫|♫

    Lid geworden:
    23 apr 2012
    Berichten:
    2.202
    Homepage:
    Ik heb een beugel aan de muur. Standaard zou ik niet doen, als die omvalt is je instrument beschadigd. En ik heb 3 katten en een hond....
    Beugel aan de muur vind ik fijn. Ik heb geen goede plek in mijn werkkamer waar ik de koffer open kan neerleggen (en ook dan zouden de katten erbij kunnen) en ik wil mijn viool wel makkelijk kunnen pakken.
    Aan de muur hou ik de schoudersteun erop, dan kan de viool ook niet tegen de muur ketsen.
     
  6. Marcelita

    Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

    Lid geworden:
    6 jan 2014
    Berichten:
    6.120
    Homepage:
    Je bent lekker enthousiast bezig!:thumbsup:

    En wat standaarden en beugels betreft: alleen de cello waar ik nu op oefen, staat op een standaard voor het grijpen, de rest rust in koffers en heb ik er zó uit als ik ermee aan de slag ga. Wel zo veilig voor de instrumenten. Als je de viool toch elke dag bespeelt, kan de koffer ook dicht als extra bescherming (bijv. als je kat zou langslopen als je die hebt), want door dagelijks oefenen ga je ook geen beestjes krijgen.
    Standaarden en beugels kunnen wat risico geven voor lakschade. Zacht rubber kan een stofje hebben dat je lak schaadt, en dan kun je het beter afschermen door er nog een doekje om te binden.
     
  7. BertBoonVioolbouw

    BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

    Lid geworden:
    25 mrt 2003
    Berichten:
    4.918
    Homepage:
    Een standaard die rust op een steun midden op het achterblad raad ik sterk af. De Standaarden van Hercules en GEWA zijn m.i. verantwoord.
    hercules.jpg gewa.jpg
     
  8. Beginnertje

    Beginnertje

    Lid geworden:
    21 jul 2020
    Berichten:
    310
    Merci voor de tips !
     

Deel Deze Pagina