Goede dag, allemaal. Ik ben in het bezit van een Steiner Viool. Deze is tijdens de tweede wereld oorlog bij mijn grootouder achter gelaten. Ik zou graag met mensen in contact willen komen die mij hier meer over kunnen vertellen. graag even een bericht gr martijn
Violen uit de Stainer familie, waarvan Jacob de belangrijkste is, zijn inderdaad kostbaar, maar er zijn veel namaak Stainers. Voor het label van een mogelijke echte Stainer moet je even hier kijken. Maar ook die worden nagemaakt. Bij twijfel dus even langs een vioolbouwer. Van een vioolbouwer Steiner heb ik nog nooit gehoord.
het gaat echt om een Steiner Viool. De viool is achter gelaten door een Joodse heer die was onder gedoken bij mijn groot ouders. Het merk staat achter in de viool gebrand.
Ik heb ook zo'n viool. Bij mij staat er op de achterkant steiner gebrand, maar aaan de binnenkant zit een label met stainer..
Als er Steiner is de achterkant staat dan is waarschijnlijk toch het een kopie-Stainer viool met een schrijffout in het stempel. De kopieën werden eind 19e / begin 20e eeuw veel gemaakt in Markneukirchen e.o. door bouwers die nog nooit een echte "Stainer" hadden gezien. Ze wisten alleen dat het een smal model was met hoge welving en overdreven de uitvoering daarvan t.o.v. de echte. Het was zo algemeen om Stainer in de achterkant te stempelen dat werd geloofd dat echte Stainers dat ook hadden
Dan zou 'noaislief' zich vergist hebben. Zie: Het lijkt me dat de afdruk op het achterblad Stainer zou moeten zijn, ingebracht met een brandstempel.
Dat denk ik niet, dat gaat over dezelfde fout in het stempel, Steiner terwijl het label wel Stainer aangeeft. Het stempel zou inderdaad ook Stainer moeten zijn ... we hebben overigens al eens eerder een discussie gehad over Steiner http://www.strijkersforum.nl/viewtopic.php?id=2162
Het is dat ik niet weet hoe ik een foto er van moet plaatsen, maar ik probeer er een foto van te plaatsen. Het is namelijk echt een soort brandmerk en op de label staat echt dat hij van Jacobus Stainer is
Ik ben een aantal jaren geleden vanaf m'n vakantieadres even naar Absam gereden. Het ligt een beetje ten noorden van Innsbruck, aan de andere (Duitse) kant van de berg (Karwendel) ligt Mittenwald. Het huis waar Stainer werkte is er nog. Zie foto's. Op de gevel staat Stainer en niet Steiner. voor wie meer wil weten over Jacob Stainer: http://rperras.tripod.com/index.htm
Dat er steiner stond vond ik ook wel erg vreemd, maar hoe verklaar je dan dat er een label aan de binnenkant zit (of is die niet echt)
Er zijn kopie "Stainers" met meestal alleen een stempel op het achterblad of alleen een etiket en soms beide. Op jouw viool zit in het stempel dus een schrijffoutje, in de viool is een etiket gelijmd met de juiste spelling, iets van: Jacobus Stainer in Absam probe Oenipontum fecit 1663 uit het Latijn vertaald: Jacobus Stainer uit Absam bij Innsbruck gemaakt in 1663 En wat je hebt is een Stainer model (kopie) van plm. honderd jaar oud. (alle violen met iets van Stainer in het achterblad gestempeld zijn kopieën)
Om het nog complexer te maken, er zijn ook vioolbouwers (geweest) met de naam Steiner. Maar of die ook Stainer modellen maakten en deze dan met Steiner stempelden, daar heb ik niets over kunnen vinden. Ik houd het dus vooralsnog op een schrijffoutje, maar dat is dus mijn aanname en niet 100% zeker. Er zijn overigens ook vrij veel violen achterop gestempeld met Hopf al dan niet uit een Hopf werkplaats. Het was blijkbaar typisch iets wat werd gedaan bij bepaalde modellen.
Voor een taxatie moet je eigenlijk naar een vioolbouwer, hier op het forum gaan mensen op basis van foto's maar wat roepen en dat werkt niet. Heb je de viool zelf bij een vioolbouwer gekocht? Weet je het bedrag nog?