Wanneer toe aan tweede/ betere studieviool?

Discussie in 'Viool' gestart door Adagio, 22 jun 2009.

  1. Adagio

    Adagio

    Lid geworden:
    2 jul 2008
    Berichten:
    16
    Ik zou graag wat advies willen van kenners. Ik heb zo'n 4 jaar vioolles en heb vanaf dag 1 mijn eigen studieviool: Een Stentor conservatoire (ong. 350 euro nieuwe aanschaf, denk ik want heb 'm kado gekregen).

    Een prima viool, en ik heb er met veel plezier opgespeeld. Ik zit er alleen aan te denken een betere viool aan te schaffen, een duurdere dus. Ik erger me af en toe aan het schelle geluid van mijn instrument en ik mis de warmere klank die ik bij andere violen hoor. Ik heb de e snaar wel twee keer vervangen, ook een duurdere snaar, maar mijn ervaring blijft hetzelfde.

    Ik had vooralsnog het idee nog twee a drie jaar te wachten en dan een echt duurdere viool aan te schaffen. Maar wat is wijsheid? Als ik wacht zou ik duurdere snaren nemen op deze viool. Maar je ziet ook slijtage op de toets, de verf bladdert daar af en het leertje van de strijkstok laat ook steeds los.

    Voor mijn gevoel verdien ik nog geen betere viool! Ik vind het nogal vroeg om na 4 jaar al meteen een luxe instrument aan te schaffen.

    Ik weet ook niet aan wat voor prijsklasse ik moet denken als ik een echt goede studieviool wil.

    Heeft iemand tips?
     
  2. BertBoonVioolbouw

    BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

    Lid geworden:
    25 mrt 2003
    Berichten:
    4.972
    Homepage:
    Het kan al gauw beter dan een Stentor: de Stentor instrumenten die ik gezien heb waren tamelijk beroerd en degene die ze hier in NL op de markt bracht deed dat met de fabriekskam, -snaren -stapel etc. waardoor ze ook nog eens onderpresteerden. Het is maar helemaal de vraag of je een middelmatig instrument kunt verbeteren met dure snaren. Bij een instrument dat je krijgt kun je niet kiezen natuurlijk; ik heb het idee dat dat ook een deel van het probleem is. Zodra je je gaat ergeren aan een bepaald aspect van het instrument wordt het waarschijnlijk tijd voor iets anders.
    Iets beters dan een stentor hoeft nog niet zo duur uit te pakken!
    Ga in ieder geval bij meerdere vioolbouwers langs en vergelijk zelf meerdere instrumenten uit de zelfde prijsklasse. Vraag een instrument dat je bevalt bij de betreffende vioolbouwer een of meerdere weken op zicht, vraag je leraar om een oordeel. Iets bestellen van het internet bij een twijfelachtige leverancier levert in geen geval een verbetering op.
     
  3. fienaaa

    fienaaa Sarafina

    Lid geworden:
    20 feb 2009
    Berichten:
    17
    Afgelopen jaar was ik toe aan een 4/4 cello, en na 8 jaar les zonder het vooruitzicht ermee te stoppen hebben ik en me ouders heel wat vioolbouwer afgezocht voor een goede nieuwe cello.

    Ik ben bij de plaatselijke vioolbouwer in de buurt geweest, naar Loerakker (anderhalfuur rijden) en nog een daar in de buurt.
    Bij elke vioolbouwer heb ik 4 cello's geprobeerd, en de mooiste(als ik geintresseerd was) 2 weken op proef mee naar huis genomen om rustig te bekijken, en te bespelen...
    Van te voren heb ik met mijn cello 'juf' besproken welke prijsklasse redelijk is en wat mijn ouder betalen konden, rond die klasse kreeg ik dus cello's om uit te proberen bij de vioolbouwers.
    Op den duurt had ik 4 cello's (5 met mijn oud erbij geteld) elk van een andere vioolbouwer thuisliggen. Een cello waszo'n 100 jaar oud, en had een hele zachte, maar diepe klank. Mooi, maar het paste niet bij mij. Ik speel wat zacht, en heb eigenlijk ter compensatie een hardere nodig !

    Na 2 weken goed nagedacht te hebben heb ik de knoop doorgehakt, en een vrij nieuwe cello gekocht (de tijger, omdat hij mooie streeppjes op zijn rug had). De vioolbouwer in het dorp die overigens geen cello's had toen vond die ik nu gekozen had het mooist, en zei dat hij nog in geluid kon groeien, en de oude cello niet.

    Ik vond deze het makkelijkst spelen en ben onwijs blij met mijn keuze.


    De strijkstok is nog een verhaal appart ! Er gingen allemaal doosjes open met strijkstokken (ik was in de Harry Potter film beland, de 1e waar hij zijn toverstok uit moest kiezen.)
    Ik kreeg er 10 op een rij, en de eerste die ik pakte speelde het beste. Hij was 81.8 gram... Erg zwaar zei mijn juf, maar ik vond hem toch echt het fijnst spelen ! (ik wist het niet, maar ik had de duurste cello en strijkstok uit het stel gekozen... Oeps... maar ik had geen ander gewild)

    Ik weet niet of je hier wat aan hebt, maar ik dacht, dan heb je een beetje een induk enz.
     
  4. mriekjuh

    mriekjuh Marike

    Lid geworden:
    15 jun 2009
    Berichten:
    181
    Hoi,

    Wat grappig!! Ik heb zelf ook op een stentor concervetoire (schrijf je dat zo?) gespeeld!!
    Die van mij was € 300,00. Ik heb eerst een 3/4 gehuurd en ben daarna overgegaan op een 3/4 stentor. Mn ouders verwachten al dat ik die viool niet zo lang zou hebben omdat ik bijna toe was aan een 4/4 dus daarom niet zo'n dure gekocht.

    Ik zit nu 5 jaar op les en heb begin dit jaar een andere viool gekocht.
    En ik ben er heel blij mee.
    Als jy gewoon goed oefent heb je een nieuwe viool echt verdient or!! En het stimuleert ook om nog beter je best te doen.

    Dus heb ik nu een gewa viool, afgemaakt (hoe noem je dat anders?) door Uli Schnorr in Den Haag! De viool was € 1250, dus zo heel duur hoeft het echt niet te zyn. Mijn lerares zij dat ik voor die prijs een goede viool zou hebben. Ik vind het een heerlijke viool en hij speelt stukken beter!

    Dus om je een tip te geven, denk niet dat je het nog niet verdient want het geeft een ontzettende stimulans en als je vier jaar op les zit kun je toch al best lekker spelen!
    Ik ben er echt meer van genieten toen ik mijn nieuwe viool kreeg!! :D

    Groetjes en suc6,

    Marike
     
  5. Adagio

    Adagio

    Lid geworden:
    2 jul 2008
    Berichten:
    16
    Dank je, Mriekje e.a. Wat leuk dat je zoveel plezier hebt van je nieuwe viool.
    Ik ben al wel om ja. Heb best veel gespaard dit jaar dus d'r kan wel een leuk kadootje voor mezelf af. :eek:
     
  6. mriekjuh

    mriekjuh Marike

    Lid geworden:
    15 jun 2009
    Berichten:
    181
    Heel veel suc6 met kopen dan!! :p
     
  7. NoName#2

    NoName#2

    Lid geworden:
    23 jun 2008
    Berichten:
    404
    Een viool vanaf € 500 is al snel een stuk beter dan een Stentor. Het is een kwestie van zoeken, proberen, bespelen, eens een viool huren of op zicht mee nemen... dan kom je er snel genoeg achter in welke prijsklasse violen vallen die aan jouw verwachtingen voldoen en voor jouw doelstellingen geschikt zijn.

    En... vergeet niet een kijkje te nemen in Hilversum ;). Ik heb een grote collectie goed afgestelde handgemaakte vioolsets tussen de € 500 en € 2.000. Wie weet zit er iets voor jou bij.
     
  8. Ferrie

    Ferrie Ferrie van Heerebeek

    Lid geworden:
    30 aug 2008
    Berichten:
    275
    Homepage:
    Stentor vervaardigt massaproducten of, zoals iemand het laatst formuleerde, "confectie-instrumenten". De "student" instrumenten evenals de "Conservatoire" zijn geen eche aanraders voor op de lange termijn.

    Wel is het zo dat deze "studentlijn" van Stentor niet te vergelijken is met de toch redelijk tot goede Elysia en Messina instrumenten (hun top-segment) die duidelijk met meer zorg worden gebouwd. Maar er is natuurlijk zo veel keus, dus ik zou rustig rondkijken en vergelijken als je op zoek bent naar een goed instrument.
     
  9. martinemussies

    martinemussies

    Lid geworden:
    29 apr 2006
    Berichten:
    9
    Homepage:
    Ik heb de bijdrage van Martine verwijderd. Wanneer er reclame gemaakt moet worden voor NoName#2's webshop kan ze dat zelf wel doen lijkt me. Dan is het bovendien nog de vraag of ik het laat staan, want puur reclame maken voor de eigen toko is niet de opzet van dit forum.

    Administrator
     
  10. Lisa Sophie

    Lisa Sophie

    Lid geworden:
    5 jan 2011
    Berichten:
    10
    Ik denk dat als je niet meer tevreden bent over de klank van je viool en het niet aan je techniek ligt, dat je toe bent aan een betere viool. Dat van de techniek kan je met je docent overleggen.

    Het aantal jaren les hoeft niet altijd een indicatie te zijn. Als je meer uit je viool zou willen en kunnen halen dan erin zit ben je toe aan een nieuwe.
     
  11. Lisa Sophie

    Lisa Sophie

    Lid geworden:
    5 jan 2011
    Berichten:
    10
    Oh ik heb nog een tip bedenk ik me: ga eens violen proberen bij vioolbouwers en kijk wat voor verschillen je merkt met je eigen viool. Probeer in verschillende prijsklassen zonder dat je naar de prijzen kijkt en vergelijk. Zo kan je kijken of je zelf verschil merkt. Zo ja dan ben je eraan toe, zo nee nog een tijdje studeren.
     
  12. Swaantje

    Swaantje

    Lid geworden:
    22 jul 2010
    Berichten:
    19
    Als je het kunt betalen, en je wilt een andere.... gewoon doen.
    Ik zat met hetzelfde probleem, heb een heerlijke viool gekocht en ben er helemaal verliefd op. Het geeft je zoveel plezier!
    Alleen het uitzoeken al... verschillende proberen, een weekje mee naar huis nemen en dan het besef: ja, dit is 'm.
     

Deel Deze Pagina