In mijn lesboek kom ik rare nootjes tegen deze nootjes zijn niet rond maar ruitvormig. Op de foto kun je goed zien dat de bovenste balk die ruitvormige nootjes bevat en de onderste balk de ronde nootjes. Kan iemand mij uitleggen waarom deze bovenste nootjes ruitvormig zijn ?
Ik heb zelf niet uit dit boek gespeeld. Misschien staat er ergens een afspraak dat je die nootjes niet in de eerste positie speelt met de vierde vinger, maar op de d-snaar in positie. En anders denk ik dat het gewoon een drukfout is.
of zouden het flageoletten zijn? met de eerste vinger de ruitjesnoot indrukken op de snaar, vierde op de mogelijke flageolet plaatsen? Ik speel geen cello, dus kan het niet testen . Op viool zie je wel eens die notatie bij flageoletten.
O help, wacht eens even, wat ik voor D snaar even aanzag, is een f in de bassleutel. Dat kan daar echt geen flageolet zijn! En ook de andere noten niet. Oeps, ik had net een stukje in de g sleutel gespeeld, vandaar
Ja, maar wat moet je nou met Gregoriaans notenschrift als je posities leert spelen/oefent? Dus toch gewoon een drukfoutje, vermoed ik.
Antwoord gehad van mijn lerares. Zij zegt dat het inderdaad flagoletten zijn en ze laat mij de volgede keer horen hoe dat klinkt.
Leg mij dat dan daarna ook maar uit hoe dat zit. Ik zie bij die bladmuziek in #1 ook geen sleutel staan voor de notenbalk, dus het kunnen noten in de g-sleutel zijn. Als je de d snaar in flageolet speelt, hoor je inderdaad die d zoals in g-sleutel genoteerd staat. Ik kan alleen niets met die g! Als ik de derde snaar (g) in flageolet speel, krijg je niet die g die ik zie staan, want die is dan weer een octaaf hoger. Dus verheug ik mij op je uitleg!
Ik ook. Heb speciaal nog even een 2e mail gestuurd met de vraag of ik het goed begrepen had en het HELE Stuk met flagoletten word gespeeld. En haar andwoord was dat dat inderdaad zo is. Na verder onderzoek op internet kwam ik ergens tegen dat je op de cello op 2 manieren met flagoletten kunt spelen. Met de opensnaar zoals Marcelita in #15 noemde, maar het schijnt dat er nog een manier is waarbij je ( als ik het goed begrepen heb) ook je duim gebruikt. Hier wat ik op internet vond op http://www3.artez.nl/musictools/aml_new/instrumenten_orkest/instrumentenleer/strijkinstrumenten.html Flageolettonen; wordt een trillende snaar op een bepaalde plaats licht aangeraakt in plaats van ingedrukt, dan onstaat een natuurtoon. Op strijkinstrumenten wordt deze toon flageolettoon (fluittoon) genoemd. Flageolettonen worden tegenwoordig geschreven op- de hoogte waarop ze moeten klinken. Ze worden aangeduid met een 0 boven de noot. Natuurlijke flageolettoon; wanneer de vinger een in trilling gebrachte losse snaar precies op de helft licht aanraakt zonder neer te drukken, beginnen beide helften afzonderlijk te trillen en wordt de tweede natuurtoon (het hogere oktaaf) gehoord. Plaatst men de vinger op 1/3 of 2/3 van de snaar, dan klinkt de derde natuurtoon. Op 1/4 of 3/4 klinkt de vierde natuurtoon, enz. Kunstmatige flageoletten of kwartflageoletten; deze worden verkregen door met de eerste vinger een snaar op een bepaalde plaats stevig in te drukken en tegelijkertijd met de vierde vinger dezelfde snaar licht aan te raken. De flageolettoon die dan ontstaat is de vierde boventoon. Wordt op de g-snaar op de plaats van bes ingedrukt en dezelfde snaar wordt met de vierde vinger aangeraakt op de plaats van de es', dan wordt als flageolettoon bes2 gehoord, de vierde natuurtoon van bes. https://strijkersforum.nl/threads/fluiten-met-de-viool.2442/
Een iets betere foto met wat meer context maakt het gemakkelijker te ontcijferen, maar laat ik het als raadsel zien... Als het in de F sleutel staat kan het allemaal als natuurlijke flageoletten gespeeld worden, in de tweede positie. Gewoon de snaar heel licht aanraken op de plaats van de genoteerde noot. De e met de 4e vinger, de g met de 2e, en de 1e voor de b en fis (neem ik aan, de voortekens vallen buiten beeld... onder de f zit ook wel een boventoon, maar die is lastig te raken... ) De onderste partij is een begeleiding in pizzicato neem ik aan.. ? Om de flageolet goed te laten klinken, strijk je wat dichter bij de kam en met een snellere stokvoering en relatief weinig druk.Even oefenen en verras je lerares! Succes!
Even proberen een andere foto te plaatsen van het hele stukje. Helaas krijg ik het met mijn tablet niet echt scherp.
O.K., dus in dit stukje moet je de flageolettonen op verschillende plekken van de snaar weten te vinden. (dus op 1/3 en 2/3 en op 1/4 en 3/4). Ik ben bekend met de flageolettonen die een octaaf hoger liggen dan de losse snaar en verder maak ik gebruik van de andere flageolets ivm stemmen.
https://www.google.nl/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.youtube.com/watch?v=Z2fraUgD8e0&ved=0ahUKEwi-g4L8g8_KAhVFAxoKHUiOBbMQtwIIGzAA&usg=AFQjCNE9TU7xbjADYJAue94_6jQzeENjSQ&sig2=Ml8hk7Ks8emoZqHLNxeBAw Hier op deze youtube word er meer uitleg gegeven over dit een ander stuk ( Bugle Call ) uit het zelfde boek. Ik zal daarvan een foto bij voegen. Filmpje maakt wel veel duidelijk