ik kwam een aardige suggestie tegen op de site van Thomastik waar het ging over hars. Het is bekend dat hars een beperkte levensduur heeft omdat de vluchtige bestanddelen zoals etherische oliën de hars verlaten door verdamping. Daardoor droogt de oppervlaktelaag meer uit dan de eronder liggende massa. Door nu steeds vlak vóór het spelen en inharsen de bovenste laag met een stukje schuurpapier weg te schuren (korrel 400) kom je op een verse laag in de hars. Je ruikt de hars met haar specifieke geur. Dan de haren inharsen en spelen maar. Zou best kunnen werken. Ik hoor graag de bevindingen.
Is dat effect niet bijna hetzelfde als het steeds weghalen van een laagje hars tijdens het harsen van de stok?
En als je je hars flink gaat schuren met schuurpapier komt er veel harsstof vrij wat je weer inademt en bepaald niet gezond is voor je longen.
Als ik het verhaal van Thomastik goed begrijp is het de bedoeling dat die uitgedroogde hars niet op je haarlint moet. Daarom eerst dat laagje weg schuren en dan pas met de haren over de 'verse' hars. Ik denk dat de 'verse' hars plakkeriger is dan de uitgedroogde bovenste laag en dus zal die dan minder stuiven. Daarbij zal het naar mijn mening wel meevallen met die 'stofwolken' van harsdeeltjes. Ik heb er nooit hinder van ondervonden. Maar mogelijk dat mensen die er allergisch voor zijn aan een enkel deeltje genoeg hebben om een reactie teweeg te brengen?
Ik vind dit verhaal van onze gewaardeerde snarenproducent nogal vergezocht: de opmerking van Marloes over allergie snijdt zeker hout. Wie Bernardel hars gebruikt ziet niet voor niets steeds de waarschuwing op de verpakking (in het Frans, maar toch) dat hars allergie (zowel huid als luchtwegen) kan uitlokken. De toegepaste harsgrondstoffen van Bernardel verschillen niet wezenlijk van die van Thomastik.
Inderdaad, als je de flap van het etui van de Bernardel opent is dat in het Frans te lezen. Maar die tekst zie ik meer als een soort disclaimer om juridische problemen in de zin van aansprakelijkheid te voorkomen. Precies hetzelfde als met de bijsluiters van medicatie: ook al komt het bijna nooit voor maar iemand heeft het gemeld, dan staat het in de bijsluiter. Maar iemand die allergisch is voor de reguliere hars, moet niet de Bernardel nemen.
Als je allergische bent voor hars en deze in ademt kun je een zeer ernstige astma aanval krijgen. En de hars stof is zeer fijn en kan diep in je longen trecht komen. En dus krijg je dan een reactie direct in je longen. Daarnaast kun je zeer ernstige eczeem ontwikkelen en das ook niet bepaald fijn.
Voor hen die allergisch zijn biedt Clarity een oplossing. Alom verkrijgbaar. Ook op die hars kan het idee om steeds een vers laagje te pakken, worden toegepast, hoewel het best zou kunnen dat Clarity 100% synthetisch is en er geen vervluchtiging van bestanddelen plaats vindt.
Clarity is voor vele allergische strijkers een oplossing, al ben ik ook gevallen tegengekomen van strijkers die na verloop van tijd ook daar een allergie voor ontwikkelden. Voor deze pechvogels resten dan alleen blokfluit of accordeon!
Die gaf ik vroeger vaak bij huurviolen: niet duur en een robuust stuk hars. Of het ook echt anti allergisch is zoals Clarity: daarvan heb ik m.b.t Geipel AA geen onderzoeksresultaten gezien.
Van Clarity heb ik ook geen onderzoeksresultaten gezien, wel een patent (US Patent 6906138) waarin duidelijk wordt dat het geheel synthetisch spul is.
Nu ik dit alles zo lees, denk ik dat de gezondheidsrisico's van hars zo groot zijn dat het gebruik ervan beter vermeden kan worden. Strijkstokken met weinig tot geen hars aan de haren maken bovendien dat het bestreken instrument een stuk minder luid klinkt, wat kan bijdragen aan het voorkomen van gehoorschade. Helemaal geen hars gebruiken wordt hierdoor een serieuze optie dunkt me.
Een heel nieuwe benadering in het aanleren van het vioolspel. Allergie is daarmee in ieder geval tot het verleden gaan behoren. De toonvorming is een ander probleem evenals een juiste intonatie of het (aanleren van) vibrato. Maar daar wordt vast nog wel wat op verzonnen.