Medecellisten, Graag hoor ik jullie advies. Ik ben na zestien jaar gestopt te zijn met cello spelen weer begonnen. Na een halfjaar enthousiast gespeeld te hebben op een huur instrument heb ik vandaag een eigen eerste instrument gekocht. het is een 140 jaar oude (waarschijnlijk boheemse) cello die al doorleefd is. Echter heb ik hem gekocht bij een cello bouwer. Op dit moment zitten er er houten stemknoppen op de cello. Hij gaf de optie om er kunststof fijnstemmers op te zetten omdat dit lekkerder werkt. Ik heb aangegeven dit niet willen omdat ik de oude ebbenhouten knoppen mooi vind staan bij deze doorleefde authentieke cello. Echter twijfel ik nu toch over mijn keuze aangezien ik een beginnend celliste ben met (nog) weinig verstand. Is er iemand die mij hierover kan adviseren?
Tien jaar geleden heb ik een flamenco gitaar laten bouwen met mechanische stempennen. Ze werken nog steeds perfect. Let wel, een gitaar, geen Cello
De houten stemsleutels gewoon laten zitten! Niet geheel duidelijk is of de cellobouwer die sleutels wil vervangen door sleutels met ingebouwde vertraging, ook wel Wittner stemsleutels genoemd. Trouwens, zoals is te zien op de foto (#1) er zitten al fijnstemmers op het staartstuk dus dan vervalt de noodzaak tot het laten inpassen van die speciale stemsleutels lijkt mij. De stemsleutels zoals genoemd door de cellobouwer werken niet lekkerder omdat ze van plastic zijn (gedeeltelijk) maar omdat er een vertraging (8:1) is ingebouwd.
Wanneer de stemsleutels van ebben niet hinderen in spel een speelbaarheid, zou ik ze gewoon laten zitten, maar wanneer ze daarbij hinderen zijn die speciale stemschroeven mogelijk een optie.
Ebben stempennen zijn echt veel mooier, en dankzij de fijnstemmers op het staartstuk zijn kunststof stempennen met ingebouwd mechaniek geheel overbodig. Daarnaast moeten die passend gemaakt worden, en dan passen de hebben pinnen weer niet. Er zit ook een aardig kostenplaatje (omzet...) aan.
Dank allen voor het snelle antwoord! Ik ben blij dat ik de keuze heb gemaakt om de huidige ebben houten knoppen te laten zitten.