Dat dingetje wat je ziet als je de slof van je stok af haalt, waar de schroef doorheen gaat, dat wordt een 'oogje' genoemd, toch? Ik had een half jaar terug een stok uitgekozen. Was een erg fijne stok, vond ik. Hij moest alleen opnieuw behaard worden. Ik had hem laten beharen en haalde hem toen op. Maar toen ik er mee ging spelen, leek het of hij slapper was... Daar baalde ik dus van. En het was zelfs zo dat ik dacht dat ik toch een foute keus had gemaakt. Bij toeval kreeg ik twee andere stokken in handen, en ben toen daarmee gaan spelen, serieus geprobeerd of die stokken het misschien dan waren. (Toeval bestaat niet....) En ik heb zelfs een uitgeleende stok (waar dat meisje heel blij mee is eigenlijk, ze zou hem willen overkopen) teruggevraagd. (Ik vond het echt l*llig voor dat meisje....) (Die stok heb ik overigens nog niet terug, ze wilde hem voor mij opnieuw laten beharen.) Omdat ik vanavond ruzie had met een van de twee nieuwe stokken die ik nu gebruik, pakte ik toch weer de stok die ik zelf had uitgekozen. De klank van mijn viool is ineens veel mooier! Potver... Dat is toch een mooie stok... Waarom voelt hij nu zo slap? Ik heb het idee dat ik hem steeds iets strakker moet opdraaien, met als gevolg dat de haren wel zo'n 2,5 cm van de stok af komen, veel te ver! Ik keek er nog eens goed naar en zag dat de slof niet mooi aansloot op de stok. Impulsief heb ik toen de slof eraf gehaald en ik zag dat het oogje gescheurd is!! Dan zit daar dus speling in! En logisch dat de stok dan anders, minder stevig, aanvoelt..... Dus volgende week als eerste werk naar de vioolbouwer, ik wil een nieuw oogje! Het is ook al een heel oud oogje.... heeeeeeel dun..... Dus gewoon versleten..... Nu hoop ik zo dat de vioolbouwer dat ter plekke kan oplossen, wat ben ik nieuwsgierig hoe daarna de stok zal strijken!!!! Zal dat gaan???
Laat behalve het oogje dan ook het asje vervangen, aangezien dat vermoedelijk ook is versleten. Veel stokken hebben een niet geheel centrische boring, waardoor er eigenlijk net iets te veel frictie op het mechaniek staat en waardoor het sneller slijt.
Ik zet er even weer een doorsnede bij, heb ik 'em in 2015 niet voor niets gemaakt: In deze doorsnede is een 'oog' de versiering in de knop van de spanschroef. Wat jij bedoelt hier is de 'oogbout'. Het is in ieder geval zaak om het schroefdraad van de schroef passend te hebben met de oogbout. Er is naast metrisch draad ook Engels draad in omloop. Het beste is om met de slof (of hele strijkstok) naar de vioolbouwer of strijkstokkenmaker langs te gaan.
Bedankt voor jullie adviezen! Ik zocht inderdaad naar die afbeelding, maar kon hem niet vinden, Frits! Dank je. Wat bedoel je met het asje? Kan ik niet vinden op Frits' tekening...
Ja tuurlijk. Nu ja, te diep en toen ging de schroef niet in het oog en te ondiep sloot het niet mooi aan. Beetje vaseline om het soepel te laten verlopen.... Goed gedaan? Onder het toeziend oog van de vioolbouwer hier hoor
Ik vind vaseline geen goed idee: het is te vet en dringt in het hout van de strijkstok. Kaarsvet heeft dat risico veel minder. Voor veel strijkstokken moet het oogboutje (of moer) wat worden afgevijld om intern de stok niet te raken.
Ik sluit even aan bij een oud topic. Ik had mijn strijkstok naar de vioolbouwer gebracht omdat hij niet meer opspande, en hij had het erover dat hij het oogje dus zou moeten vervangen, want dat is zachter metaal dan de schroef en slijt dus sneller. En dat hij mogelijk een tijdje zou moeten zoeken naar een oogje met het goede schroefdraad omdat er veel verschillende zijn. Nou was ik niet op mijn helderst (ziekjes) en kom ik er pas een dag na ophalen van mijn stok achter dat hij de schroef zelf ook heeft vervangen. Ik vind dat in eerste instantie niet prettig omdat hij er niks over heeft gezegd en het een schroef zonder enige versiering is terwijl mijn oude schroef dat wel had. Maar ik begrijp uit dit topic dat het eigenlijk beter is om de schroef ook te vervangen. Maakt de kwaliteit van een schroef veel uit, en zegt het iets over de kwaliteit als er geen versieringen op zitten? Heeft de goede man mij misschien zelfs gematst door voor 15 euro het oogje EN de schroef te vervangen? Bijkomend voordeel van de huidige situatie is ook dat ik nu op mijn goede en mijn reservestok hetzelfde schroefdraad heb, wat eerst niet zo was.
Het bestaande knopje wordt indien nodig overgezet op een nieuw asje (vaker nodig dan meestal wordt aangenomen) in combinatie met een nieuw oogboutje. Het zo maar vervangen van het knopje door iets anders en dan ook nog zonder overleg: dat kan absoluut niet! Het originele knopje hoort bij de originele slof en de originele stok en die moet bij elkaar blijven. De waarde van een stok kan verminderen als dit niet meer zo is.
Dank je. Ik schrik hier wel van. Was best een dure stok ook - voor mij in ieder geval (700 euro). Wat kan ik nu het beste doen? Teruggaan en het oude knopje terugvragen? En wat is een redelijke prijs als je alleen het knopje op een ander asje wil laten zetten? Ik heb helaas geen foto's gemaakt van hoe de stok was, dus als die man echt niet ok is heb ik gewoon pech vrees ik Wat is precies het belang van het bij elkaar houden van het knopje bij de slof en de hele stok als ik mag vragen?
Er kan een reden zijn om het knopje te vervangen, maar die moet dan wel (vooraf) gemeld worden. Onderdelen van strijkstokken verwijzen naar de oorspronkelijke bouwer.
Het gaat om een stok uit Duitsland uit de 2e helft van de 20e eeuw, zonder stempel van de maker. Op het aankoopbewijs en taxatierapport staat wel dat het om een driedelig knopje gaat (nikkel-ebbenhout-nikkel) wat nu dus is vervangen door een knopje van helemaal nikkel (neem ik aan). En ook iets langer volgens mij. En hij heeft nu dus ook een ander schroefdraad, een veel grover dan wat hij eerst had. Volgens chatgpt zou zelfs dat al de waarde kunnen verminderen, nog los van het totaal andere knopje. Klopt dat? Echt een vervelende situatie dit, heb iig totaal geen vertrouwen meer in deze vioolbouwer. Ik zou het heel fijn vinden als jij of iemand anders met verstand van zaken me kan vertellen wat ik nu redelijkerwijs van hem zou mogen vragen om het weer recht te zetten.
Redelijk zou ik vinden dat een poging wordt ondernomen het originele knopje op een nieuw asje te monteren en een passend oogboutje in de slof. Het verschil in schroefdraad wordt w.s. veroorzaakt door een duims schroefdraad versus mm. schroefdraad (mm schroefdraad is fijner en vereist meer omwentelingen voor de zelfde afstand.) Het schroefdraad acht ik minder belangrijk dan het originele knopje, maar wanneer je eraan gewend was.... Ik vermoed dat de reparateur uit gemak gekozen heeft voor een complete combinatie asje/knopje/oogboutje, maar het kan ook zijn dat de poging om het knopje te lossen van het originele asje is mislukt wegens onkunde. Bij een stok van 700€ is het waardeverschil bij niet originele vervanging wellicht wat minder zorgelijk dan bij een stok uit 1890 van b.v. 7000€ Ik zou minimaal het oude onderdeel terugvragen en bij een volgende reparatie of beharing dit bij een stokkenbouwer of vioolbouwer met verstand van stokken terug laten zetten. Chatgpt gaat in de toekomst vermoedelijk deze berichten ook weer gebruiken bij een hernieuwd antwoord op dezelfde vraag, dus wat de waarde er nu van is? Succes!
Dank je, hier kan ik wat mee. Ander schroefdraad vind ik in gebruik niet problematisch omdat ik niet aan het spelen ben terwijl ik mijn stok opspan ;-) Het andere knopje merk ik nu wel echt van dat het niet ok is, het is merkbaar zwaarder dan het oorspronkelijke en dat speelt echt minder fijn. Ik merk dat ik gewoon erg bang ben om de confrontatie aan te gaan omdat ik nogal nare ervaringen heb met mensen die er niet goed tegen konden als ik ze erop wees dat ze iets niet goed hadden gedaan. Vandaar dat het erg fijn is om in ieder geval te weten dat ik niet de enige ben die vindt dat het niet klopt zo. Als het erop uitdraait dat ik naar een andere vioolbouwer moet, moet die dan echt gespecialiseerd zijn in stokken? Hoe kan ik weten of een vioolbouwer voldoende verstand van stokken heeft om dit wel goed te repareren?