Volgens mij heb je dezelfde start als ik heb. Ik ben ook een beetje Suzuki aan het uitproberen, vindt het leuke, logische, goed kloppende stukjes. Heb je ook les?
Ik heb ondertussen ook wat viool melodietjes op gehoor uitgezocht. Van die Suzuki methode heb ik wel het idee dat het leerzaam is en er zitten best leuke stukjes tussen, maar als ik alleen maar dat zou spelen houdt mijn plezier in het vioolspelen toch snel op denk ik, dan ga ik toch voor ander soort muziek. En afwisselen kan geen kwaad lijkt me. Ik heb nog geen les, ik ben vanaf volgende week een paar weken weg dus het leek me niet handig daarvoor dan nog even snel een lesje te nemen ofzo, beter gewoon daarna beginnen. Ik hoop dat ik mezelf niet heel verkeerde dingen aan het aanleren ben, maar anders is dat na één weekje zelf proberen ook nog wel weer af te leren.
niet van een moeie strijkarm, maar ik ben net begonnen en ik heb meer last van veel kramp in mijn arm en vingers.
Inderdaad, als ik een tijd niet heb gespeeld, kan ik erg last hebben van een moeie strijkarm!! (al na een half uur, terwijl als ik dagelijks oefen makkelijk 1,5 uur kan volhouden )
Beste Nelleke, Je hebt nog al de tijd van de wereld om te leren! Je mag niet kijken naar de tijd, je moet gewoonweg gelukkig zijn met wat je "al kan spelen" ! Zo moet het gaan, plezier vinden in hetgeen je al kan al was het maar een toonladdertje of een eenvoudig "tune-tje" kunnen spelen! Je moet wel 6 jaar rekenen om een beetje te kunnen meespelen met een eenvoudig groepje! Indien jedaarvoor geen moed en geduld kan opbrengen moet je een blaasinstrument spelen, dat gaat vlugger! Maar viool spelen is een niveau hoger! Het is je keuze! Je zal later zeggen dat je met viool de goede keuze gemaakt hebt! Er bestaan zoveel eenvoudige trage liedjes waar je echt plezier kan aan beleven!! Die moet je trachten in handen te krijgen! Liedjes en stukjes die je "aankan"!Dat is puur muzikaal plezier! Ik ben begonnen met altviool op 66 jr (nu ben ik 73 maar ik speelde vroeger wel veel blazermuziek) Het gaat goed en ik speel mee in strijkergroepen! Zoals je ziet heb je nog al de tijd!! "Speel gemakkelijke mooie deuntjes", dat is de boodschap! Franz
Natuurlijk kan dat. Naar mijn idee is het leren bespelen van een instrument niet persé aan leeftijd gebonden, al zal het wel zijn voordeel hebben wanneer je op jongere leeftijd ermee begint en dat geldt voor alle instrumenten. Maar als je iets graag wilt dan ben je gemotiveerd en dat is al een goed begin. En dan moet je volhouden! Als je eens een keer wat minder goed speelt dan moet je niet denken van:"Ach, laat maar want het lukt me toch niet." Juist dan moet je doorzetten! En denken van 'de volgende keer beter'. Vergelijk het maar met sport de ene keer heb je een topdag omdat je dan super in je vel zit en de andere keer is het wat minder. Maar je gaat wel door met trainen en dat werp heus zijn vruchten wel af! Dus met motivatie, doorzettingsvermogen, zelfvertrouwen en een positieve instelling moet het zeker lukken. En de leeftijd is dan niet zo heel erg belangrijk.
Haha, ja iedereen kan ermee beginnen! Ik ben zelf ook pas rond mijn 17e begonnen. Nu kan ik al aardig wat spelen en ben driekwart jaar verder. En je weet: nooit geschoten, altijd mis. Dus.. zet hem op!
Ik ben met mijn 43 jaar begonnen (sept 2009) en het gaat hardstikke goed! Woensdag heb ik een nieuwe boek meegekregen en daarin begint het positiespel. Dus... je kunt altijd beginnen hoor!!
Speel nu 3 weken en kan al A, G en D, MineurG en een paar arabische toonladders tot 2e posistie en over de hele breedte(volgens docent redelijk goed zuiver) en vibrato lukt ook al aardig Niet om op te scheppen, maar het kan dus wel, als je maar wilt. Boven de schooldeur van mijn oma's school stond "Wie wil die kan!" en dat is zeker waar.
Arabische toonladders? Ik vind wel iets over de Arabische moqqaam.... "toonladders uit kleinere eenheden van opeenvolgende tonen opgebouwd....." Kun je voor de lezers een voorbeeld geven hoe die in elkaar zitten?
Arabische toonladder? of te wel kwart noten? Dat zal lekker zuiver zijn dan vandaag bij 2 violen wezen kijken, de eigenaar speelde Marokkaanse muziek, nou verschrikkelijk klinkt dat zeg. Vibrato na 3 weken? Dan sta je over een jaar in het concertgebouw als je zo doorgaat. Betwijfel het...
Ik heb bij een kennis wat laddertjes laten uitschrijven om te oefenen, waarbij ik vroeg om een "arabisch" geluid.Ik weet niet wat de officiele benaming is? intervallen: 1,2,b3,#4,5,b6,7,8 En betreft het betwijvelen, geloof je me niet?
Volgens de Algemene Muziekleer van Theo Willemze staat daar (§528) echt wat ik heb neer geschreven. Maar Willemze heeft het later (tweede gedeelte van §528) over een transponatie naar d en schrijft dan: d es.....fis g a bes.....cis d en dat heeft wél een grote terts. Waarom Willemze transponeert naar d is me uit het boek niet duidelijk. Misschien dat ons lid jmsuijkerbuijk daar eens wat over wil en kan zeggen? Die heeft er tenslotte voor doorgeleerd.
Ik ben benieuwd of jmsuijkerbuijk wat duidelijkheid kan verschaffen. Ik ken Willemze nog wel van heel wat jaren geleden, zij het oppervlakkig. Alles klonk vroeger al zo oubollig ("transponatie"). Reden waarom ik er nooit echt diep in gedoken ben. Als ik de eerste toonladder aanhoudt: d,e,f, gis,a,bes, cis, d dan lijkt het wel een groep met als basis d, e, f, a, d (duidelijk van d mineur) waarbij de kwint (a) door de ondersecunde en de bovensecunde wordt omspeeld, zeg maar: de gis en de bes hebben een leidtoon functie voor de a. De cis is dan weer leidtoon voor de hoofdtoon d (in dit geval). Op het moment dat je de f verhoogt ontstaat er inderdaad een grote terts. Ik zou die echter niet meer herkennen als de typische "zigeunertoonladder".