3-10 1e concert Nieuwe Philharmonie Utrecht, Vredenburg Leidsche Rijn

Discussie in 'Concerten en uitvoeringen' gestart door Henri Vieuxtemps, 13 sep 2009.

 1. Henri Vieuxtemps

  Henri Vieuxtemps ♫ ♪

  Lid geworden:
  5 mrt 2008
  Berichten:
  767
  Een paar jaar terug begon het ASO Amsterdams Symfonie Orkest zonder subsidie.
  Nu komt er een nieuw orkest in UTRECHT De Nieuwe Philharmonie Utrecht , opgezet door onze oude dirigent van een amateurorkest Bart van Meijl. Concertmeester zou Vera Beths worden en dirigent Johannes Leertouwer, die bij datzelfde amateurorkest ( Leiden Sinfonietta) soleerde als violist toen Bart nog dirigent was.
  Het 1e concert komt op 3 OKTOBER:
  http://dnu.nu/artikelen/u...t-weer-een-symfonieorkest
  Utrecht heeft weer een symfonieorkest
  Door JvS op wo, 26/08/2009 - 12:34
  Het is de initiatiefnemers gelukt: Utrecht heeft weer een eigen professioneel symfonieorkest. Op 3 oktober geeft De Nieuwe Philharmonie Utrecht zijn eerste concert in Vredenburg Leidsche Rijn.

  De afgelopen zes maanden zijn spannend geweest voor initiatiefnemer en zakelijk leider Bart van Meijl. Als gevolg van de kredietcrisis was het extra moeilijk om overheden en fondsen te overtuigen van de plannen voor een nieuw orkest.

  Toch lukte het Van Meijl om de financiering rond te krijgen voor de eerste serie concerten. Het orkest wordt ondersteund door gemeente en provincie Utrecht, de Vrede van Utrecht en private fondsen als het KF Heinfonds en het SNS Reaalfonds.

  Utrecht had al eerder een eigen symfonieorkest, het Utrechts Stedelijk Orkest. Dat werd in 1894 opgericht en heette vanaf 1946 het Utrechts Symfonie Orkest. In 1985 maakte toenmalig cultuurminister Elco Brinkman een einde aan het bestaan van het orkest door het samen te voegen met het Amsterdams Philharmonisch Orkest en het Nederlands Kamerorkest tot het Nederlands Philharmonisch Orkest. Thuisbasis van het nieuwe orkest werd Amsterdam, maar het bleef concerten geven in Utrecht.
   
 2. Henri Vieuxtemps

  Henri Vieuxtemps ♫ ♪

  Lid geworden:
  5 mrt 2008
  Berichten:
  767
  Op 3 oktober geeft De Nieuwe Philharmonie Utrecht zijn eerste concert in Vredenburg Leidsche Rijn.de Nieuwe Philharmonie Utrecht http://www.philharmonieutrecht.nl

  03.10.2009 Dirigent: Johannes Leertouwer Openingsconcert Vredenburg
  Solisten: David Wilson Johnson, Carina Vinke, Lacin Modiri
  Ma mere l’oye - M. Ravel
  Pulcinella - I. Strawinsky
  Aanvang: 20.15 uur
  Toegangsprijs: EUR 17,50
  Voor kaartverkoop: klik hier
  Adres: J.C. Verthorenpad 100, 3541 MV UTRECHT

  Youtubekanaal: http://www.youtube.com/user/PhilharmonieUtrecht met 2 video’s
  De visie van Johannes Leertouwer

  Promo Nieuwe Philharmonie Utrecht - concerten 2009


  Musici de Nieuwe Philharmonie Utrecht
  Viool
  Vera Beths
  Peter Brunt
  Anneke van Haaften
  Annabelle Ferdinand
  Adrian Linares Reyes
  Merel Junge
  Lidewij van der Voort
  Sasha Mashina
  Eva Saladin
  Lisanne Soeterbroek
  Foskien Kooistra
  Max Haft
  Daphne Wu

  Altviool
  Richard Wolfe
  Joost Keizer
  Lotte de Vries
  Stefanie Steiner
  Wanda Visser

  Cello
  Viola de Hoog
  Diederik van Dijk
  Gideon den Herder
  Matthias Naegele

  Contrabas
  James Munro
  Ernst Glerum

  Hobo
  Margret Schrietter
  Ina Stock

  Fluit
  Marten Root
  Oeds van Middelkoop

  Fagot:
  Ursula Leveaux
  Marieke Stordiau

  Klarinet
  Frank van den Brink
  Alf Horberg
  Lars Wouter van den Oudeweijer

  http://www.volkskrant.nl/kunst/article1282084.ece/Utrecht_krijgt_weer_een_eigen_orkest

  Utrecht krijgt weer een eigen orkest
  Charlotte Huisman
  Gepubliceerd op 27 augustus 2009 02:45, bijgewerkt op 17:56
  UTRECHT -
  Utrecht krijgt een professioneel symfonieorkest. De Nieuwe Philharmonie Utrecht staat 3 oktober in het Muziekcentrum Vredenburg Leidsche Rijn voor het officiële openingsconcert.
  Initiatiefnemer en zakelijk leider is Bart van Meijl, die het conservatorium heeft doorlopen en ook fiscaal recht heeft gestudeerd. Het Utrechts Symfonie Orkest, dat was opgericht in 1894, werd opgeheven in 1985, wegens bezuinigingen. Het moest fuseren met het Amsterdams Philharmonisch Orkest tot het Nederlands Philharmonisch Orkest, dat als thuisbasis Amsterdam heeft. Van Meijl: ‘Het verlies van het Utrechts Symfonie Orkest riep enorm veel emoties op in de stad. Door het gemis van een orkest is de ensemblecultuur in Utrecht sterk ontwikkeld. Maar Utrecht heeft wel een orkest nodig.’
  Van Meijl schreef vorig jaar een beleidsplan en trok violist en dirigent Johannes Leertouwer aan voor de artistieke invulling. De stad (10 duizend euro) en de provincie Utrecht besloten een bescheiden projectsubsidie toe te kennen, daarnaast zijn er sponsoren aangetrokken. Het eerste concert geeft de Nieuwe Philharmonie Utrecht in Amersfoort op 1 oktober, de dag erop staat het orkest in het Cultuurhuis Stefanus in de Vogelaarwijk Overvecht voor een reeds uitverkocht schoolconcert. Het zal werk van Ravel en Stravinksy ter gehore brengen.
  De Utrechtse cultuurwethouder Floris de Gelder (VVD) is ‘ontzettend enthousiast’. ‘Het is spannend wat ze gaan doen, met bijvoorbeeld zo’n schoolconcert, en hun flexibele organisatie. Het biedt een mogelijkheid iets met een orkest te doen, zonder dat het miljoenen kost.’
  De Nieuwe Philharmonie Utrecht heeft een flexibele bezetting van 42 musici, die volgens Van Meijl ‘zowel op oud als op nieuw instrumentarium tot de top behoren’. ‘We streven een instandhoudingssubsidie na, maar ik vind dat we ons eerst moeten bewijzen. We zijn in gesprek met de Utrechtse festivals en we willen in de regio spelen, bijvoorbeeld in Amersfoort, Veenendaal en IJsselstein, maar daarnaast ook nieuw publiek trekken voor Vredenburg Leidsche Rijn. We willen graag repertoire spelen van Utrechtse componisten.’

  http://www.dewoudenberger.nl/page/Inter-nationaal/Muziek/Utrechts-orkest-krijgt-geen-geld.409338.news

  Utrechts orkest krijgt geen geld van Rijk
  woensdag 26 augustus 2009 17:22
  DEN HAAG (ANP) - Cultuurminister Ronald Plasterk staat bepaald niet te juichen dat Utrecht weer een eigen professioneel symfonieorkest krijgt. ,,Ik heb er aarzelingen bij'', zei hij woensdag. Het orkest moet er volgens hem ook niet op rekenen dat de rijksoverheid financieel bijspringt.
  Initiatiefnemer en zakelijk leider Bart van Meijl maakte dinsdag bekend dat de eerste concerten van de Nieuwe Philharmonie Utrecht in het najaar zijn te bezoeken. Het orkest wordt financieel ondersteund door onder meer de gemeente Utrecht en de provincie Utrecht. Ook enkele private fondsen steken geld in het initiatief.
  Plasterk is minder enthousiast. Volgens hem neemt het aantal bezoekers aan orkesten al jarenlang af en zijn er bovendien al vijf orkesten in de Randstad. ,,Denk er nog eens goed over na'', is zijn oproep aan de betrokkenen in Utrecht.
   
  Laatst bewerkt door een moderator: 2 dec 2013
 3. Hopf

  Hopf ♫ ♪

  Lid geworden:
  10 okt 2005
  Berichten:
  1.078
  Ik ben bang dat ik het, zij het voor het eerst, met onze minister van feesten & partijen eens ben. Concertbezoek 'vergrijst' niet alleen, maar loopt ook terug. En als ik er aan denk welke draconische bezuinigingsmaatregelen op ons af komen, vrees ik met grote vrezen dat extra financiële steun voor iets als 'cultuur' voorlopig niet aan de orde is.

  En dan is er nog iets: de orkest- en operadichtheid in, bijvoorbeeld, Duitsland is hoger dan hier te lande. Een simpelweg cultuurhistorisch bepaald feit, aangezien de traditie (Bildungsbürger) er daar naar is. Inclusief de bereidheid aanzienlijk meer voor een kaartje te betalen dan wij in dit koopmansland gewend zijn. Of toe bereid zijn :)

  Maar ook het systeem van private financiering, zoals in de USA, is kwetsbaar, getuige het aantal orkesten dat daar inmiddels werd opgeheven. Dat dit mede oorzaak vindt in de volslagen krankzinnige graaicultuur van dirigenten, vocalisten en instrumentale violisten, is weer een andere zaak. En daar heeft Norman Lebrecht trouwens ook al twee dikke boeken over geschreven. Zonder resultaat uiteraard :D

  Hopf
   
 4. Henri Vieuxtemps

  Henri Vieuxtemps ♫ ♪

  Lid geworden:
  5 mrt 2008
  Berichten:
  767
  Het gekke is dat dit kabinet zich wel druk maakt over de Balkenendenorm van 181.000 per jaar, maar dirigenten, vocalisten en vioolsolisten vangen nog steeds volgens de volslagen krankzinnige graaicultuur zonder dat daarover een publieke discussie plaatsvindt. Of vallen die er ook weer buiten net als tv-sterren met ""uitzonderlijk talent"" (huh??) als Paul de Leeuw (6 ton) en die presentator van de Wereld draait door (460.000).
  En is het speelnivo van het Rotterdam Phil nu ernstig gezakt nu die nieuwe dirigent met die Franse naam er voor staat ipv de waarschijnlijk veel duurdere Gergiev?
  Hoe effectief zijn die orkestorganisaties met veel betaalde niet-musici ? In het bedrijfsleven zouden er zeker al reorganisaties hebben plaatsgevonden.
  Een laag-budget orkest als Het Amsterdams Symfonie Orkest bestaat nog steeds. OK misschien niet het spelnivo van het KCO, maar hoeveel tonnen subsidiegeld heb je daar voor over en hoort de luisteraar eigenlijk wel de verschillen?
  Misschien gaat de Nieuwe Philharmonie Utrecht het toch nog lang volhouden als ze van het ASO http://www.amsterdamsymphony.com leren.
   
 5. Alexander

  Alexander

  Lid geworden:
  11 mrt 2008
  Berichten:
  470
  Homepage:
  Graaien in Muziekland is van alle tijden. Dat zal pas verdwijnen als de hebzucht de wereld uit is. En dat zal wel nooit gebeuren, denk ik. Het enige effectieve middel tegen graaien in Muziekland is concerten van 'notoire graaiers' als publiek boycotten.

  Ik wens de Nieuwe Philharmonie Utrecht veel succes toe. Ik miste op hun website dat je als privé persoon dit orkest kan ondersteunen. Maar wellicht komt dat nog.
  Het Brabants Orkest en de andere Nederlandse beroepsorkesten kan je als privé persoon ondersteunen door bijvoorbeeld 'vriend' te worden. Je kweekt zo een directe band met je achterban. En een orkest kan niet zonder achterban. En in deze tijd al helemaal niet in financiële zin.

  Overigens blijkt, dat het best mogelijk is om meer toeschouwers te krijgen bij klassieke concerten. Dat blijkt uit de statistieken van de laatste BBC Proms.
  Er was dit jaar namelijk een record in aantallen bezoekers. Er waren zeer velen die voor het eerst kwamen en er was een sterke stijging van het aantal onder zestienjarigen.
  Bij festivals waar zowel innovatie als traditie even zwaar wegen, is het aantal toeschouwers gelijkblijvend of neemt zelfs toe.
  Alles is na te lezen op Slipped disc, het blog van Norman Lebrecht.
  Wellicht lezen Nederlandse cultuurbazen als minister Plasterk ook even mee. :)
   
 6. Henri Vieuxtemps

  Henri Vieuxtemps ♫ ♪

  Lid geworden:
  5 mrt 2008
  Berichten:
  767
  Op mijn Youtubekanaal met voornamelijk vrij onbekende vioolconcerten heb ik gemiddeld 400 bezoekers per dag voor m'n 180 filmpjes.
  Dit is de leeftijdsopbouw afgelopen week:
  [​IMG]
  Gemiddeld de afgelopen 1 1/2 jaar dat ik op Youtube bezig ben met in totaal 125.000 kijkers naar m'n 180 filmpjes is de leeftijdsopbouw:
  [​IMG]
  Youtube trekt gemiddeld een jonger publiek dan dat in de concertzaal zit
  Het Concertgebouw probeert een jonger publiek te trekken vanaf 1 okt. met korte concerten vanaf 21.00 uur en een borrel na afloop.
  Probleem in Utrecht is de Rode Doos buiten het centrum. Vredenburg lag bij het station, maar de verbouwing is pas in 2013 af. Centrale locatie en (gratis??) parkeer gelegenheid in de buurt heeft ook effect op bezoekersaantallen.
   
 7. Henri Vieuxtemps

  Henri Vieuxtemps ♫ ♪

  Lid geworden:
  5 mrt 2008
  Berichten:
  767
  Ta ta, vandaag 3 oktober Leidens Ontzet, maar vanavond het 1e concert van de Nieuwe Philharmonie Utrecht, dus dat gaat voor.
   
 8. Henri Vieuxtemps

  Henri Vieuxtemps ♫ ♪

  Lid geworden:
  5 mrt 2008
  Berichten:
  767
  Hier wat impressies van dat concert :
   
  Laatst bewerkt door een moderator: 2 dec 2013
 9. Alexander

  Alexander

  Lid geworden:
  11 mrt 2008
  Berichten:
  470
  Homepage:
  Dat klinkt goed. Ik had echter dit eerste concert in een andere ruimte gedaan. Je kan ook in een kerk terecht. Ik denk aan de Domkerk. Maar dit eerste concert smaakt naar meer. :)
   
 10. Henri Vieuxtemps

  Henri Vieuxtemps ♫ ♪

  Lid geworden:
  5 mrt 2008
  Berichten:
  767
  Nog een filmpje op hun Youtubekanaal http://www.youtube.com/user/PhilharmonieUtrecht
  over dat orkest :
   
  Laatst bewerkt door een moderator: 2 dec 2013
 11. Alexander

  Alexander

  Lid geworden:
  11 mrt 2008
  Berichten:
  470
  Homepage:
  Dank je wel. Goed dat ze nu een YouTubekanaal hebben. Dan kan je al hun filmpjes tenminste op één plek bekijken.
  Dat ze gaan spelen met oude instrumenten, is nieuw voor een symfonieorkest. En ook de manier waarop ze zich met educatie gaan bezig houden, gebeurt in Nederland nog niet. In zoverre is het een nieuwe aanpak van symfonische muziek en ook van organisatie.
  In 2012 is in Utrecht het Muziekpaleis gereed, het nieuwe muziekpodium van Utrecht. Ik hoop dat we ze daar in ieder geval ook vaak zullen mogen beluisteren. :)
   

Deel Deze Pagina