Aanbevolen vioolkist/vioolkoffer?

Discussie in 'Overig' gestart door hkuitu, 11 mei 2018.

 1. hkuitu

  hkuitu

  Lid geworden:
  1 mrt 2017
  Berichten:
  29
  Kan iemand een vioolkoffer van onder de 200 EUR aanbevelen?

  Ik zoek iets met zwevende ophanging, klittenbandje voor de toets/hals, ruimte voor een Wolf Forte Secondo schoudersteun, en niet te vergeten: goede bescherming als ik bijvoorbeeld van de fiets zou vallen met die koffer op m'n rug. Pluspunten voor een metalen sluiting (geen rits), beperkte afmetingen (geen rechthoekige koffer).

  Mijn plaatselijke vioolbouwer had een enkele koffer op voorraad (die blauwe piepschuimkoffers tel ik niet mee), een GEWA Liuteria vormkoffer (140 EUR, model 300801), maar die beviel me niet zo:
  • de schoudersteun zat niet lekker rond de krul (risico op krassen en het zou de zwevende ophanging teniet doen);
  • deksel blijft niet goed open staan;
  • als je zou vergeten de koffer af te sluiten, rolt de viool er zo uit (geen klittenbandje).
  • De wanden geven duidelijk mee bij (stevig) duwen. Ik weet niet hoeveel afstand er tussen de kam en de wand van de koffer zit, maar het voelt niet goed.
  Veel Nederlandse webwinkels verkopen een koffer van het type Leonardo VC-1444, straatprijs rond EUR 100. Op papier lijkt hij aan mijn wensenlijstje te voldoen. Maar er zijn nergens reviews van te vinden. Kent iemand dat model? (Zo te zien verkoopt Bert Boon ze ook, onder de naam "Budget".)
   
 2. BertBoonVioolbouw

  BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

  Lid geworden:
  25 mrt 2003
  Berichten:
  4.958
  Homepage:
  De GEWA Liutheria is een stuk handzamer dan de "Leonardo", die bovendien nogal zwaar is (triplex frame) Beide koffers sluiten m et een rits, die overigens van beide van goede kwaliteit is. Ik vind die klittenbandjes eigenlijk onzin die bovendien vaak schijnveiligheid geven en meestal snel kapot gaan. Een instrumentdeken of vioolzak voorkomt doorgaans schade aan de krul door de schoudersteun. De beste koffer onder 200 is de BAM Classic: pure degelijkheid, en nul onnodige tierelantijnen, het opbergvak is ruimschoots voldoende om een Kun of Wolf schadevrij te vervoeren. Helaas wordt de Classic niet meer in Frankrijk gemaakt, maar in het filiaal in Thailand. Het blijft een uitstekende koffer voor een zeer aanvaardbare prijs. Wel een rechthoek.
   
 3. hkuitu

  hkuitu

  Lid geworden:
  1 mrt 2017
  Berichten:
  29
  Volgens opgaaf importeur is de "Leonardo" 2.3 kg en volgens de fabrikant is de BAM Classic 3.0 kg. Nu heb ik wel eens gelezen dat fabrikanten van vioolkoffers erg creatief met het meten van gewichten omgaan.

  Dimitri Musafia, van de gerenommeerde en dure vioolkoffers, beweert dat triplex het beste materiaal is om een goed beschermende vioolkoffer van te maken en dat hij slechts met tegenzin carbonkoffers op de markt brengt (omdat klanten om lichtgewicht vragen).

  Kun je dat toelichten? Ik heb in mijn jongere jaren ooit een trompetkoffer opgepakt terwijl de sluitingen niet goed dicht zaten, met een fikse schade tot gevolg. Ik moet er niet aan denken dat op de fiets een vioolkoffer op m'n rug open gaat en de viool door een bus overreden wordt. (Nu zie ik dat die BAM Classic zowel een rits als gespen heeft, dus het bus-scenario is wat minder waarschijnlijk. Ik kan aan de foto's niet goed zien of er een klittenbandje in zit.)

  Dat voelt voor mij toch een beetje als het paard achter de wagen spannen. Een dure (165 euro is meer dan ik heb uitgegeven aan mijn laptoptas, reiskoffer of bergwandelrugzak) vioolkoffer is er om de inhoud ervan te beschermen en dan zou ik er een zak bij moeten kopen om krassen te voorkomen? Met het risico dat bij het instoppen of uithalen de viool uit m'n handen glipt? Bovendien: als je harde objecten tussen de zwevend opgehangen viool en de wand van de koffer plaatst, dan is er meer risico op schade bij een valpartij, toch?

  Heeft iemand hier ervaring met schades door ongevallen met een koffer?

  P.S. Ik ben ook op zoek naar een altvioolkoffer. De Bam Classic lijkt dan een duurdere 'koffer op bestelling gemaakt' te zijn. Alternatieven?
   
  Laatst bewerkt: 13 mei 2018
 4. BertBoonVioolbouw

  BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

  Lid geworden:
  25 mrt 2003
  Berichten:
  4.958
  Homepage:
  Triplex is in sommige gevallen beter, toegegeven, maar ook zwaarder. Ik ken verhalen van een klant die met een auto achteruit over een BAM Hightech altkoffer (pvc sandwich) met inhoud reed, zonder enige schade aan koffer of instrument. Van triplex moet ik dat nog zien. Dan is er nogal veel verschil in kwaliteit tussen Musafia (Rolls Royce) en de Leonardo (made in china)
  Ik heb veel ervaring met koffers vanwege het grote aantal merken dat ik verkoop en het diverse gebruik: van muziekschoolinstrumentjes uit mijn (voormalige) huurpraktijk tot (semi) prof. gebruik (Noord Ned Orkest en Conservatorium zitten hier om de hoek). Ik denk dat ik je een goed advies kan geven, ook voor een altvioolkoffer. Bel dan even (kantooruren 0503135701)
   
 5. dreamingdragon

  dreamingdragon

  Lid geworden:
  26 feb 2011
  Berichten:
  365
  Ik heb een vioolkoffer van BAM, die was onder de 200 euro en die heb ik al vrij lang. Minstens 5 jaar, en hij beschermd mijn viool prima.
   
 6. hkuitu

  hkuitu

  Lid geworden:
  1 mrt 2017
  Berichten:
  29
  Kun je die BAM iets nader beschrijven? Vorm (puntig, rechthoekig of halve maan), materiaal? En: hoe weet je dat hij je viool prima beschermt? Ik verwacht van een goede koffer dat de viool geen schade lijdt als de koffer van de trap valt, en dat ik een goede kans op een schadevrij verloop heb als ik op de fiets onderuit ga en bovenop de koffer land. Ik ben al eens onderuit gegaan met een (huur-)viool op m'n rug; dat die viool nog heel was kwam doordat ik met m'n rug naar boven landde. Ik liep daarna wel een paar maanden kreupel.

  Hier is een voorbeeld van hoe het niet moet: David Garrett ging in 2007 onderuit en verwoestte zijn viool van 1 miljoen pond...
   
 7. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  14.327
  Homepage:
  Het lijkt me te ver gaan wanneer je een viool die in een koffer zit van de trap af gooit en dan verwacht dat er geen schade optreedt. Dat heeft namelijk niets meer te maken met de manier waarop de koffer het instrument 'vasthoudt'. Tijdens de val ondergaat het instrument dezelfde beweging en neemt dus energie op. Bij het terecht komen moet die energie weer geabsorbeerd worden. Ook al is het instrument zwevend opgehangen, dan nog moet die energie worden geabsorbeerd. Dat kan gepaard gaan met schade. Daar helpt de duurste koffer niet. Het is niet anders.
   
 8. hkuitu

  hkuitu

  Lid geworden:
  1 mrt 2017
  Berichten:
  29
  Hier is een voorbeeld van iemand die een VSO in een koffer van de trap gooide zonder schade:  (vanaf 6:37). En dit was niet eens een high-end koffer.
   
  zapling vindt dit leuk.
 9. BertBoonVioolbouw

  BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

  Lid geworden:
  25 mrt 2003
  Berichten:
  4.958
  Homepage:
  Een viool met koffer en al van de trap gooien is een waagstuk dat vaker slecht afloopt dan goed. Zoals vastgesteld: vioolkoffers zijn niet bedoeld om mee te gooien en smijten. De discussie was hier een aanbeveling voor een viool dan wel altvioolkoffer. Een goed advies is dan alleen te geven na analyse van het het soort gebruik, de gebruiksintensiteit en de verwachte vervoersbewegingen, alsmede het budget. Maatwerk dus: u kunt mij uw nummer mailen, dan bel ik u voor een advies. Succes!
   
 10. hkuitu

  hkuitu

  Lid geworden:
  1 mrt 2017
  Berichten:
  29
  Vioolkoffers zijn inderdaad niet bedoeld om mee te gooien, maar ze zijn wel bedoeld om de inhoud te beschermen in het geval van een ongeluk. Als een koffer van de trap valt, ondergaat hij een aantal klappen die stuk voor stuk niet heel anders zijn dan wanneer de koffer van de tafel valt of wanneer de schouderriem afbreekt. Als een koffer daar niet tegen kan beschermen, kan ik beter een handdoek om de viool wikkelen en hem vervoeren in een plastic boodschappentas. Dat werkt ook prima zolang ik er niet mee val.

  Musafia belooft dat zijn koffers afdoende beschermen bij een aantal gestandaardiseerde valtesten: http://www.musafia.com/satravi.html . Helaas lijkt het erop dat hij de enige fabrikant is die zo'n garantie durft te geven en Musafia valt helaas net buiten mijn budget.

  Als wij elkaar niet kunnen begrijpen in dit forum, denk ik niet dat dat heel anders wordt in een telefoongesprek.
   
  zapling vindt dit leuk.
 11. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  14.327
  Homepage:
  In het filmpje zegt de man er nadrukkelijk bij dat hij geen enkele garantie geeft bij deze 'test'. Het lijkt me ook een onzinnig experiment.
   
 12. BertBoonVioolbouw

  BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

  Lid geworden:
  25 mrt 2003
  Berichten:
  4.958
  Homepage:
  Ik zou een boodschappentas van de Aldi nemen en een handdoek van de HEMA, dan bent u ruim onder uw budget klaar.
   
 13. marloes s

  marloes s |♫♫|♫

  Lid geworden:
  16 mei 2014
  Berichten:
  2.093
  Ik denk wel dat ik je begrijp.
  Je bent gewoon dol op je altviool en één van de ergste dingen die je kan overkomen is een val met je altviool op je rug.
  En viool in 1000 stukken :confused: :confused::confused:.
  Dat is ook echt een vreselijke gedachte en je wilt alles doen om dat te voorkomen.

  Alleen is je budget beperkt.
  En Musafia koffer is waarschijnlijk voor jou de enige passende oplossing.
  En die kost al gauw meer dan €1000.
  Veel meer dan je in gedachten hebt.:(
  Dus niet opgeven en een actieplan bedenken om dit geld bij elkaar te sparen!

  Misschien kun je in huis spullen vinden die je kunt verkopen op marktplaats.
  Vraag vrienden om in hun huis rond te kijken naar spullen waar ze niets meer mee doen.
  Misschien mag je op hun zolder/schuur/kelder rond snuffelen?

  En laat vooral weten dat je niets anders dan een goed gevulde envelop wil met je verjaardag, Sinterklaas,kerst enzv.
  En dat je hard aan het sparen bent voor deze geweldige koffer.

  Het kost natuurlijk wel even tijd en inspanning om het op deze manier bij elkaar te krijgen, maar uiteindelijk gaat het je lukken!

  Het is mij gelukt om op deze manier een heel groot deel van de aanschafkosten van mijn cello bij elkaar te sparen.:D

  Het lijkt in het begin misschien ontmoedigend al die kleine bedragen, €5, €7 of €10.
  Maar al snel zal je zien dat het totaal behoorlijk gaat oplopen.
  En voor je het weet kun je je droom koffer kopen!
   
  Laatst bewerkt: 15 mei 2018
 14. dreamingdragon

  dreamingdragon

  Lid geworden:
  26 feb 2011
  Berichten:
  365
  Dit is mijn Bam vioolkoffer
  Zoals je ziet zitten er in de deksel vd koffer, zachte steunen die de viool in de koffer op zijn plek houden. Ik vind het een fijne koffer.

  15265595553832671631422597237002.jpg 15265596316611985491650551813875.jpg 15265597044624460637039542793695.jpg
   
 15. BertBoonVioolbouw

  BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

  Lid geworden:
  25 mrt 2003
  Berichten:
  4.958
  Homepage:
  Dat is de BAM Stylus, ook verkrijgbaar in Rood/grijs, zilver/grijs en zwart/grijs voor de buitenkleuren. Hij is er ook in andere "Designs" zoals St Germain en Katyuschka, maat in wezen is het het zelkfde kofferframe. De Classic is echt een andere koffer. Beide kisten zijn aanraders.
   
 16. zapling

  zapling

  Lid geworden:
  5 okt 2012
  Berichten:
  303
  De Gewa Bio is wel een heel fijne lichtgewicht koffer, maar niet erg stevig m.i.
  Heb je al eens naar een leuke Tonareli gekeken? of een soortgelijke koffer van eBay? Ze zijn redelijk stevig (zo lang ze niet van heel hoog vallen want ik denk dat ze dan.uit elkaar spatten) en ook waterbestendig. sluiting met clips. ik heb een clone model uit het verre oosten en ben.er heel tevreden mee.
   
 17. Saffier

  Saffier

  Lid geworden:
  15 mrt 2012
  Berichten:
  28
  Ik heb zelf een Gewa Bio S vormkoffer en vind hem juist wel stevig en vind het op de sluitingen na een fijne koffer.
   

Deel Deze Pagina