Gevoelige Snaar, gefeliciteerd met je besluit!! Veel geluk met je muzikale 'huwelijk' met je Roemeen!!!
Marloes, ik ben dan wel met strijkstokken bezig, maar een goede maakt zich ook gauw bekend! Dus als het langer duurt, twijfel, dan is het bij twijfel niet inhalen en voor de volgende gaan!!!
Marcelita Beankt voor je reactie. Als mijn cellolerares het er wel uit kan halen met haar stok, vraag ik wat verschillende stokken op zicht bij deze cello. Zo niet dan gaat de cello na de les terug naar de vioolbouwer en ga ik opmzoek naar een andere. Maar als ik blijf twijfelen, gaat het zeker niet deze worden. Alleen zou ik zo graag ondekken waarom ik twijfel.......... Maar je hebt helemal gelijk... als de twijfel te lang blijft ga ik niet over steken , en verder zoeken.
Ik ben het helemaal met gevoeligesnaar eens, ik speel zelf viool en heb vorig jaar een nieuwe viool gekocht, en ik liep steeds weer ergens tegenaan, behalve bij de 'laatste' viool, aangezien ik er toen achter kwam dat ik baalde omdat ik 'm weer in moest leveren om de volgende te proberen. Toen wist ik zeker dat ik voor die viool wilde gaan, en zo is het ook met een cello lijkt me. Pas als je 'm niet meer weg wilt doen, dan heb je de goede te pakken denk ik! Succes met zoeken nog in ieder geval!
Ja het is een hele zoektocht. En hopelijk doe ik er ook de rest van min cello leven mee Dus ga ik niet oven 1 nacht ijs. Dat is ook een goede tip, als ik er van baal dat die weer terug moet. Die zal ik onthouden. Nu zo les, en ben heel benieuwd.
Inderdaad! Daten, nadere kennismaking, twijfel, verliefdheid... maar laten we wel wezen, met een instrument zoek je inderdaad een partner voor de rest van je leven!
Ik heb de cello gisteren terug gebracht. Tijdens de les kwam ik er steeds meer achter dat ik 1 van de snaren geweldig vond klinken en de andere 3 een stuk minder. Ook mijn lerares zei dat het een mooie cello was met een mooi open geluid, maar dat er wel een beter geluid te krijgen was en zij raadde mij aan om verder te zoeken. Toen ik de cello had terug gebracht merkte ik dat ik er vrede mee had. Als de 3 andere snaren net zo hadden geklonken als die ene , had ik hem waarschijnlijk wel gekocht. Nu ga ik verder met mijn speurtocht. Ergens wacht een mooie cello op mij.......... ik moet die alleen nog maar opsporen en ontdekken
Gisteren bij 2 vioolbouwers lang geweest. De 1e had op dat moment alleen maar en 7/8 in zeer slechte staat. scheuren, butsen en krassen waren overal zichtbaar, hij zei dat alles was gerepareerd maar het was nog wel allemaal zichtbaar. En ik was niet weg van het geluid. Verder was de cello erg zwaar. De 2e vioolbouwer was een heel ander verhaal. Die had er 2 staan en 1 die hij aan het restaureren was. 1 van de 2 was ver buiten mijn budget en de 2e leek wat betreft het geluid erg op de cello die ik nu heb. De 3e waar hij mee bezig was was een oude Duitse cello en die is over een paar weken klaar. Dan belt hij mij en ga ik die proberen. Verder vertelde hij dat er nog en mogelijkheid is namelijk; bij een 4/4 cello de hals en toets laten verkleinen tot en 7/8. Dan heb je de klank van een 4/4 met de speelbaarheid van een 7/8. Als dat zou werken heb ik veel meer keuze in cello,s. Heeft iemand hier ervaring mee? Hij zei dat het voor de klank niet veel uitmaakt en dat hij er goede ervaring mee had. Hoe denken jullie daar over? Zou dit een mogelijkheid zijn? Zou dit kunnen werken?
Het ombouwen van een 4/4-cello naar een 7/8 lijkt me een vreemde zaak, maar zou mogelijk nog wel te doen zijn. Alleen de achterliggende motivatie gaat mij te ver, want zo kun je ook een 4/4-cello een kortere hals (en toets) geven en kun je een kind cello laten spelen op de mensuur van een 1/2-cello met het geluid van een 4/4. Flauwe kul lijkt mij, want de hele akoestische balans van de corpus is verdwenen!Komt bij dat wanneer de halslengte kleiner wordt de verhouding halslengte tot tr. snaarlengte gaat afwijken van de gebruikelijke verhouding 7:10.
De motivatie zou zijn dat er meer 4/4 cello's te koop zijn en dat het veel moeilijker is om een fijne 7/8 cello te vinden. Hij zei dat het verschil tussen en 4/4 en een 7/8 2 cm is en dat hij er max 1,5 cm af kan halen zonder veel van de klank kwaliteit te verliezen. En meer keuze lijkt mij wel fijn want tot nu toe zijn er maar weinig 7/8 cello's beschikbaar bij de vioolbouwers waar ik tot nu toe ben geweest. Maar ik ben natuurlijk net begonnen met zoeken en oriënteren
Ik heb dat wel eens gezien. De brug wordt dan wat breder gemaakt (loopt verder door op de toets), waardoor de snaarlengte korter wordt. Aan de hals wordt niks veranderd! Ik weet alleen niet wat voor invloed het exact heeft op de klank.
Een brug 2 cm breder maken?? Dan moet de toets 2 cm ingekort worden. Dat is toch geen gezicht? Dan kun je beter de kam een cm naar voren zetten (met alle klankveranderingen als gevolg) plus een brug van een cm breed c.q. dik. (nog steeds geen gezicht).
Ik heb het uiteraard ook wel eens gezien: het is een echte "crisis oplossing" Wie op een 7/8 is aangewezen moet nu eenmaal wat langer zoeken.
Opnieuw naar de vioolbouwer. Hier 5 verschillende cello's geprobeerd. Ook hele cello's met een kleiner mensuur. Wat opviel was dat deze bouwer de kam wat vlakker had gesneden, hierdoor maakte ik de snaarwisselingen veel sneller. Dat was prettig en ook weer niet. Het was prettig omdat ik de bewegingen kleiner kon maken met strijken. Maar het was ook niet prettig omdat ik tijdens het strijken ook al snel 2 snaren samen raakte trwijl dat niet de bedoeling was. Wel goed om zo'n verschil ik kam op te merken. Het geluid van de cello's was oke maar hebben niet mijn hart gestolen. Ik heb nu het volgende plan opgevat. Deze week heb ik verder geen tijd. Maar volgende week wil ik terug naar een vioolbouwer hier in de buurt. Dan ga ik vragen of ik met hem kan gaan experimenten met wat cello's , met verschillende maten en mensuren. Wil er achter komen welke maat ik nu echt fijn vind om op te spelen 7/8 of een 4/4 . Verder vroeg ik mij af of er geen standaard maten zij voor de mensuur. Bij een 4/4 lijkt daar variatie in te zitten? Klopt dat? En hoeveel is het verschil eigenlijk tussen de mensuur van een 7/8 en een 4/4?
Ik heb hier een tabel met de meeste maten c.q. gegevens. Daar kun je uit halen wat de verschillen zijn tussen een 7/8 en een 4/4 cello.
Het is weer zover. Ik heb een cello opzicht. Een mooie cello met een prachtig geluid uit 1783. De cello is door de vioolbouwer gerestaureerd en opnieuw opgetuigt. De klank is diep en vol, en het lijkt of de cello je roept om te komen spelen. Volgens de vioolbouwer word de klank nog beter als er weer meer gespeeld word op de cello, omdat deze voor langre tijd niet bespeelt is.. Weet niet precies waarom, maar sinds ik de cello voor het eerst gezien heb laat deze mij niet meer los.... Blijft in mijn gedachte hangen. En nu de aanschaf van een cello plots zo dicht bij kom, merk ik ook dat ik nerveus en onzeker ben. Zal ik wel de juiste keuze maken? Mag ik wel zoveel investeren in een hobby? Allemaal heel spannend!
Wauw, spannend Marloes! Wat me opvalt, is dat de toon van jouw laatste bericht nu anders is dan de vorige. Was je bij de vorige proefcelli nog rationeel in je verslag, hier heb je het over een 'cello die je roept om te komen spelen' en een cello die je niet meer loslaat. Dat klinkt veelbelovend! De nervositeit en onzekerheid is wel herkenbaar hoor! Zal je de juiste keuze maken? Vast wel, je hebt al laten zien dat je niet te snel toehapt. Denk maar eens na over hoe het voelt, om deze weer terug te brengen....als je dan voelt, dat je dat absoluut niet wilt, zit je goed. En ik ga ervan uit dat je ook nog de gelegenheid hebt, om je docent er objectief naar te laten kijken/luisteren. En die investering...ongetwijfeld had je een budget in je hoofd en het is natuurlijk verstandig om daar wel ongeveer binnen te blijven. Maar dat budget in acht genomen, is mijn ervaring dat je het aanschafbedrag heel snel vergeten bent, als je blij bent met je aanschaf, zelfs als het misschien een beetje meer was dan gepland. Heb je omwille van de prijs toch een compromis gesloten, zul je daar dagelijks als je speelt, aan herinnerd worden.... Ik duim met je mee, houd ons op de hoogte!