Aanschaf viool

Discussie in 'Overig' gestart door VioJoloosje, 28 jan 2020.

 1. VioJoloosje

  VioJoloosje

  Lid geworden:
  8 jan 2020
  Berichten:
  9
  Kunt u mij, als vioolbouwer advies geven over een goede viool. Ik huur voor 6 maanden mijn huidige studieviool. Nu ben ik een beetje aan het oriënteren op een viool om te kopen na deze periode. Maar wat kost een viool, hoeveel geld zal ik maandelijks apart leggen? En waar begin je dan met zoeken? Marktplaats staat er vol mee, maar dat lijkt mij toch een risico. Ik ben gewoon graag goed voorbereid op wat er komen gaat.

  In het algemeen over de lessen, ik heb 1 proefles en 2 échte lessen gehad inmiddels. Ik kan nu de 4 noten, GDAE lezen op de notenbalk en simpele rijtjes strijken. Het begin is er!
  Maar wat is het leuk, leerzaam, moeilijk maar ook een enorme uitdaging om steeds wat meer te leren! En zelfs die stijve vingers komen een beetje mee met de vingeroefeningen. Ik geniet!

  Groetjes José
   
 2. BertBoonVioolbouw

  BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

  Lid geworden:
  25 mrt 2003
  Berichten:
  4.874
  Homepage:
  Rustig nog een half jaartje huren zou ik zeggen: je hebt dat meer techniek in huis, waardoor je een instrument kritischer en beter kunt beoordelen. Het allereenvoudigste, dat ook redelijk is en degelijk speelklaar gemaakt, kost toch al gauw €500.
  Het aanbod op marktplaats is voor iemand die op vioolgebied een leek is, is nogal ondoorzichtig. Er staan veel aanbiedingen "voor beginners" op voor enkele tientjes. Die zou ik beslist mijden. Veel wrakke instrumenten die honderden euro's reparatie en onderhoud vergen, zie je er ook. Er worden ook redelijke studieinstrumenten aangeboden met een te hoge vraagprijs (namelijk het verzekeringstaxatiebedrag).
  Je kunt het beste jezelf oriënteren op een vioolbouwer is de buurt die ook goed gesorteerd is in het studieinstrumentengenre dat jij zoekt. Het is een goed gebruik om uit het aanbod aldaar een paar instrumenten te selecteren die voor een paar weken op zicht mee naar huis genomen worden om ze daar in alle rust en onder verschillende omstandigheden uit te proberen.
  Overigens zijn er op dit forum over het thema "instrument aanschaffen" veel meer bijdragen. Even zoeken dus!
   
 3. Angie

  Angie

  Lid geworden:
  23 okt 2019
  Berichten:
  14
  Heb je ook les? Soms horen docenten over violen die te koop staan en als ze het instrument kennen kwa klank en kwaliteit, ben je al een stap verder voor je gaat kijken.

  En inderdaad, ga kijken en luisteren bij bouwers, vraag anderen met een degelijke studieviool wat zij bespelen. Leer je markt kennen en bepaal je budget. Want "the sky is the limit". Bedenk ook hoe veel en hoe vaak je gaat spelen, wat zijn je plannen. Ikzelf kies voor iets waarmee ik in ieder geval een jaar of 10 vooruit kan ( cello). Toen ik mijn vleugel kocht, keek ik naar iets waar ik zeker 20 tot 30 jaar mee vooruit kon. Wat spelen betreft ( niveau dat ik hoopte te bereiken ) en ook wat onderhoud en klank betreft. Nu met cello....ach, ik word steeds ouder, hoop nog wel ooit in een amateur strijkje mee te kunnen doen, maar van hoog niveau zal het niet meer worden.

  Angie
   
 4. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  14.226
  Homepage:
  Ik ben het in grote lijnen wel met Boon eens. Naarmate de techniek vordert en daarmee ook de toonvorming, neemt de wens in kracht toe iets beters te willen. Dergelijke instrumenten zijn er wel en ook wel betaalbaar. Echter, het probleem waar ik meerdere keren tegenaan loop is dat de betrokkene nog niet of nauwelijks verschil in klank waarneemt c.q. ervaart. Je moet wel kunnen detecteren dat een bepaald instrument beter aanspreekt of een breder klankspectrum heeft in de hogere posities op de G-snaar (of ook andere snaren, maar bij de G is dat goed merkbaar). Als dat het geval is, en je dus eigenlijk (nog) geen grote verschillen waarneemt zou ik beginnen met een alleszins redelijk instrument, dat optimaal is ingesteld (stapelpositie, kamronding, hoogte snaren e.d.) en is voorzien van redelijk tot goede snaren. Je moet ook leren waarnaar je moet luisteren. Dat heeft tijd nodig. Dus niet beginnen met een heel kostbaar instrument.
  Om te beginnen kom je dan toch al gauw op zo'n €500 - €800 uit. En dat is dan ook nog zonder strijkstok want dat is weer een heel ander verhaal.
   
 5. BertBoonVioolbouw

  BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

  Lid geworden:
  25 mrt 2003
  Berichten:
  4.874
  Homepage:
  Als algemene stelregel voor beginners op een strijkinstrument: investeer éérst in de techniek (geld voor lessen en tijd voor oefening) en pas daarná in een eigen instrument. Veel succes!
   
 6. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  14.226
  Homepage:
  Wanneer kinderen beginnen met leren vioolspelen gebeurt dat meestal met een kleiner instrument, afhankelijk van de leeftijd waarop met zoiets wordt gestart. Omdat de lengte van de armen in de loop der jaren zal toenemen is het eigenlijk vanzelfsprekend dat er gespeeld gaat worden op een huurinstrument. Die kan dan later weer worden ingeleverd om plaats maken voor een groter instrument tot die van een 4/4 het meest geschikt wordt. Vaak is er dan ook al wat techniek ontwikkeld om een gefundeerde(re) keus te kunnen maken bij de aanschaf van een eigen instrument.
   
 7. Truuss

  Truuss

  Lid geworden:
  20 dec 2019
  Berichten:
  44
  Bij mij is het andersom gegaan. Ik heb deze viool geërfd van een oom die er voor de tweede wereldoorlog op speelde. De vioolbouwer heeft deze opgeknapt, en ik ben er heel tevreden mee. De vrouw in de winkel heeft er toen een stukje op gespeeld, waarna ik concludeerde dat als mijn spel niet goed klinkt, het in elk geval niet aan de viool ligt.

  Toen ik jong was heb ik ook een viool gehad, die ik in Dublin had gekocht voor 10 pond. Gelukkig was de vioolbouwer heel sociaal, en voorzag me onder meer van door anderen afgedankte snaren en sleutels en een kist. De barsten heeft hij later gerepareerd. Maar het is me nooit echt gelukt om er op te spelen, alleen al omdat het stemmen niet lukte.
  De kist heb ik overigens nog steeds. Bij die van mijn oom zat een enorm onhandig zwart houten bakbeest.

  Nu ik les heb gaat het toch een stuk beter!
   
 8. koffienee1

  koffienee1

  Lid geworden:
  20 feb 2009
  Berichten:
  298
  Bedenk wel dat je als (absolute) beginner toch een behoorlijk instrument onder je kin moet hebben. Hetzij een gehuurde van een vioolbouwer of een gekochte; ook bij een vioolbouwer.
   
 9. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  14.226
  Homepage:
  Helemaal mee eens!
  Op een prutsinstrument is het nóg moeilijker er een beetje een toon uit te krijgen. Bovendien moet de klank je aansporen om dóór te gaan. Dat kan alleen met een alleszins redelijk instrument. Dat is ook de reden geweest dat ik een aantal handgebouwde 1/2-viooltjes heb gemaakt. Als je het daarop gaat leren heb je al een voorsprong ten opzichte van een beroerd klinkend en spelend Chinees exemplaar.
   
 10. BertBoonVioolbouw

  BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

  Lid geworden:
  25 mrt 2003
  Berichten:
  4.874
  Homepage:
  Wat niet wegneemt dat er ook wel heel redelijk klinkende halfjes, kwartjes en driekwartjes van Chinese makelij zijn, maar die kosten meer dan 69,95 inclusief "luxe koffer" (die al uiteenvalt bij windkracht 2) en "strijkstok met massief ebbenhouten slof"(waaibomenhout met slachtafval) waarmee Marktplaag.nl momenteel mee wordt overspoeld door suspecte dozenschuivers als Grandado, violinshop.ue, en vioolvoordeel.com.
   
 11. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  14.226
  Homepage:
  Haha. Je vergeet het blokje hars, dat zit er ook nog bij voor die prijs!
  En dan te bedenken dat er ook nog wat aan verdiend moet worden.
   
 12. Muzirene

  Muzirene |♫♫|♫

  Lid geworden:
  23 apr 2012
  Berichten:
  2.202
  Homepage:
  Je moet ze wel nog ff in elkaar zetten, maar da's een peuleschil....
   
 13. VioJoloosje

  VioJoloosje

  Lid geworden:
  8 jan 2020
  Berichten:
  9
  Een halfjaar later, een kleine update. Nog steeds oefen ik dagelijks met veel plezier, en kan ik de viool niet meer wegdenken uit ons huis en mijn hart. Na een lange zoektocht denk ik ook echt dé viool te hebben gevonden! Morgen ga ik de koop definitief maken.

  Gr. José
   
  Muzirene vindt dit leuk.
 14. Truuss

  Truuss

  Lid geworden:
  20 dec 2019
  Berichten:
  44
  Leuk! Gefeliciteerd vast.
   
 15. Karane

  Karane

  Lid geworden:
  2 feb 2019
  Berichten:
  121
  Nou is het grappige dat ik diverse soorten hars heb. Maar de allerfijnste is toch het gratis blokje hars (voor kinderen ) dat ik ooit bij een (vrij goedkope) koffer kreeg.
   
 16. Karane

  Karane

  Lid geworden:
  2 feb 2019
  Berichten:
  121
  Leuk! Veel plezier ermee!
   
 17. Karane

  Karane

  Lid geworden:
  2 feb 2019
  Berichten:
  121
  Zelf speel ik sinds een jaar of 3 op een set van 400 euro (koffer + stok+ viool). Ik heb nog zeker niet het idee dat mijn viool mij beperkt in mijn spel en voorlopig blijf ik er nog wel even op spelen. Enige nadeeltje is dat de snaren boven aan de toets relatief dicht bij elkaar liggen, waardoor ik dubbelgrepen erg lastig vind. Voor de echt lastige stukken (voor mij dan ) met dubbelgrepen pak ik de viool van mijn dochter, waarop ik mijn vingers en arm net iets minder in onmogelijke houdingen moet wringen.
   
 18. VioJoloosje

  VioJoloosje

  Lid geworden:
  8 jan 2020
  Berichten:
  9
  Nou, daar is ze dan. Mijn eerste viool.
   

  Bijgevoegde bestanden:

 19. BertBoonVioolbouw

  BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

  Lid geworden:
  25 mrt 2003
  Berichten:
  4.874
  Homepage:
  Gefeliciteerd! Maar als dit ook een uitnodiging tot commentaar is: 4 losse aangeschroefde fijnstemmers aan een houten snarenhouder; dat kan echt niet hoor!
   
 20. VioJoloosje

  VioJoloosje

  Lid geworden:
  8 jan 2020
  Berichten:
  9
  Hahah welkom tot commentaar. Er zaten maar 2 fijnnstemmers op de viool, ik wilde er graag 4. Deze zijn er toen opgezet door de verkoper. Wat zou ik hier anders aan moeten doen?
   

Deel Deze Pagina