Afgebroken kop van de strijkstok (viool)

Discussie in 'Strijkstokken' gestart door Oosterhof Vioolbouw, 3 mrt 2019.

 1. ria

  ria

  Lid geworden:
  21 okt 2011
  Berichten:
  423
  Ik heb er helemaal geen behoefte aan om iemand uit te sluiten, maar nogmaals: c'est le ton qui fait la musique. En dat geldt zeker voor een StrijkersForum. En trouwens ik ben niet de enige die er zo over denkt zie #7.
   
 2. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  12.196
  Homepage:
  en dezelfde vraag werd eerder al gesteld:
  Het kopplaatje is prima (afgezien van het ontbreken van een stukje punt). Een nieuw kopplaatje draagt niets bij aan een sterkere kop, noch aan het versterken van de lijmverbinding.
   
 3. BertBoonVioolbouw

  BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

  Lid geworden:
  25 mrt 2003
  Berichten:
  3.360
  Homepage:
  Het kopplaatje is niet prima! Een afgebroken punt verzwakt de kwetsbare kop. In handboeken over stokkenbouw is na te gaan waarom. Op de foto's lijkt het kopplaatje bovendien niet goed vast te zitten. De reparatie op de foto's is onvoldoende uitgevoerd. Voor de rest is de discussie al gevoerd. Wie je daarin gelooft mag je natuurlijk helemaal zelf weten.
   
 4. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  12.196
  Homepage:
  Ik heb niets gedaan aan het kopplaatje, dus van reparatie daaraan is geen sprake.
  Als je mocht denken dat het plaatje niet goed vast zit is dat niet mijn 'verdienste'. Ik denk dat het plaatje al bij de constructie niet goed aansloot. Nu het uiterste puntje is afgebroken wordt dat zichtbaar.
  De punt van de kop is niet afgebroken, maar slechts een heel klein deel van het kopplaatje van plastic (geen been, want dit is een goedkope stok). Ik vermoed dat de stok bij de val daar het eerste op is terecht gekomen.
  Ik zag graag een citaat van het gedeelte uit het door jou genoemde 'Handboek' (over welk boekwerk gaat het hier?) waarin men uiteenzet dat een afgebroken puntje van het kopplaatje de gehele kop verzwakt. Daar geloof ik helemaal niets van.
   

Deel Deze Pagina