Allereerste schoonmaak??

Discussie in 'Viool' gestart door Hans53, 26 aug 2017.

  1. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.395
    Homepage:
    Beide, maar altijd eerst even een proefstukje testen. Je weet het maar nooit! Doe dat onder het kinstuk. Mocht er lak opgelost zijn, dan zie je er niet direct iets van.
     
  2. BrtKrt

    BrtKrt

    Lid geworden:
    26 dec 2017
    Berichten:
    16
    Is er nog iets anders waarmee je de viool schoon kunt maken/ de glans weer terug kunt krijgen zonder al te veel risico te lopen dat je de laklaag aantast?
    Heb hier een flesje van W.E. Hill & Sons Varnish Cleaner waar Turpentine in zit dus ga ik daarbij er eigenlijk vanuit dat dit voor olie gedragen verf is. Of zit ik er dan helemaal naast?
     
  3. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.395
    Homepage:
    In Viol zit ook terpentijn. Kan op zowel spirituslak als ook op olielak worden gebruikt. Olielak droogt door oxidatie waardoor er zich onder vertakking (crosslinking) langere moleculaire ketens vormen. Daardoor verandert de gehele structuur van de lak en is er van een eventuele terpentijn als drager niets meer van terug te vinden.
    Bij spirituslak ontstaat de droging door verdamping van het oplosmiddel (ethanol) waardoor de resterende harsen de laklaag bepalen. Die blijven -ook na droging- oplosbaar in ethanol.
    Er zijn vele lakreinigers. Sommige hebben een licht polijstende werking andere gaan zelfs nog wat verder. Hoe een en ander uitpakt is meestal niet te voorspellen, vandaar ook: eerst een stukje uitproberen.
     
  4. BertBoonVioolbouw

    BertBoonVioolbouw |♫♫|♫♫|♫♫|

    Lid geworden:
    25 mrt 2003
    Berichten:
    5.020
    Homepage:
    In volgorde van het meest onschuldig tot oppassen geblazen:
    Viol
    Aureol
    Petz
    Bellacura
    Joha
    Hill
    Luthier
    Super Nicko

    De eerste drie bevatten geen slijpmiddelen en tamelijk vluchtige vloeistoffen, de anderen bevatten krijt of tripel, alsmede andere stoffen zoals (Venetiaanse) terpentijn en benzoë. Alle middelen bevatten oliehoudende bestanddelen of -emulsies. Bij instrumenten met craquelé in de lak is het altijd oppassen geblazen: de oliehoudende bestanddelen kunnen in de craquelure dringen en daar onherstelbare schade aanrichten. Het zelfde geldt ook voor kale plekken in de lak (naast de toets, randen) Ik adviseer een middelmatig tot sterk verontreinigd instrument naar de vioolbouwer te brengen. Met name harsresten zijn lastig weg te krijgen en het instrument moet meestal eerst worden "afgetuigd" om overal gemakkelijk bij te kunnen.
     

Deel Deze Pagina