Ja ik had me vergist, huidenlijm natuurlijk. Maar in bijna alles zit iets van dieren die gedood zijn of dood waren. In bijna alle snoep. In brood zit broodverbeteraar ook afkomstig van dieren. In het rubber van autobanden. In het plastic van computers en in de rubbers daarvan. In plastic zakken, deze bevatten slip agents gemaakt van dierlijke vetten, wat de stroefheid verminderd. In verfborstels, en in verf. Er is bijna geen ontkomen aan. Wat betreft paardenhaar op de strijkstok, dit wordt weer opgepeuzeld door diertjes, want vaak vond ik oude stokken in de kast waarvan de haren grotendeel waren opgepeuzeld. Dus als je kunststof haren op de stok doet, hebben deze diertjes weer minder te eten.
Klopt. Ik maak me dan ook geen illusies dat 100% dier-vrij haalbaar is, dat is ook niet de insteek. De insteek is om de consumptie ervan waar mogelijk en zoveel mogelijk te beperken. 95% dier-vrij consumeren is al een enorme milieuwinst.
Milieuwinst is als de mensen minder gaan vliegen, en ook geen nutteloze openhaarden meer laten branden.
Vliegen inderdaad, en vlees en zuivel laten staan. De vee-industrie is verantwoordelijk voor meer dan 40% van de globale CO2 uitstoot, en de hoofdreden voor ontbossing (al die beesten moeten eten, 3 tot 10 kilo plantenvoer voor 1 kilo dier, afhankelijk van het dier, en het liefst zo goedkoop mogelijk) Dat is het stukje milieu, wat dierenleed betreft maak ik bewust de keuze om, als het kan, er niet aan mee te doen. Als ik kan voorkomen dat mijn euro's op een of andere manier terechtkomen bij een industrie die dierenleed in stand houd zal ik dat proberen. Ook "afval" en "restvlees" is immers gewoon een product waarmee winst wordt gemaakt door de industrie. Anyway, een beetje offtopic, ik babbel er graag over verder, maar hoor voornamelijk graag over nog andere mensen zijn die synthetische haren hebben gebruikt. Wat ik zoal lees: - het grote nadeel is het harsen, al lost een "prime"-laag van een zachte hars als Pops dat voor een goed deel op, en schuren met korrel 150 schuurpapier. Dat zijn geen onoverkomelijke obstakels - kwaliteit qua geluid is vooral anders, ik lees dat sommigen weinig verschil merken, anderen wel. Sommigen vinden het niets, anderen vinden weer vooral dat de stok anders aanspreekt. Niet gek natuurlijk. - bijkomend voordeel is dat de haren bij normaal gebruik niet breken. Geen idee of ze na verloop van tijd alsnog slijten en vervangen moeten worden, maar het is in ieder geval fijn dat je wel altijd een strijkstok hebt vol haar.
Ook dat inderdaad! Walter Kuyper in Dordrecht wil de stok voor me beharen, als ik de haren ergens vandaan weet te halen!
Nou, daar is wel een Amerikaans adresje voor, tenzij @Oosterhof Vioolbouw een extra setje voor de liefhebber heeft laten komen met de gezamenlijke bestelling. Als je nou een cellostok had, kon ik je een extra bosje zarelon doorverkopen. @marloes s heeft ervaring opgedaan met de inkoop van zarelon en nog andere benodigdheden uit Amerika. Als je alleen Zarelon voor je viool bestelt, heb je niet van die langdurige douanebeslommeringen.
Morgen ben ik weer thuis dan zal ik eens kijken of er nog een pluk voor viool bij zit. Ik heb toen bij mijn bestelling wat "extra" plukken bij gekregen.
Henk te Hietbrink, dé strijkstokkenmaker in Arnhem, vindt het maar rommel! Is moeilijk te beharen. Dus ik hoop dat Walter er mee uit de voeten kan. Overigens is dat Corrus-spul in diverse kleuren leverbaar: Dat heeft Zarelon® dan weer niet. Dus als het dan toch synthetisch moet, dan zou ik er ook nog een mooi kleurtje van maken.
Zou het materiaal echt mooi door en door te kleuren zijn, of gaan je snaren steeds groener/blauwer/bruiner etc. kleuren?
Ja, dat lijkt me wel. Het zal in ieder geval geen gekleurde coating zijn, want die is er na verloop van tijd dan vanaf gesleten. Het is ook een simpel productieproces: fabricage van nylon (of aanverwant polymeer). De kleur wordt in het hete nylon ingemengd en dus is de uiteindelijke draad door en door gekleurd.
Als ik het ooit eens zou proberen wordt het zwart, net als de zwarte beharing die menig bassist gebruikt.
Dan zou je het alleen met het merk corrus kunnen, want Peter Zaret verkoopt het in deze (zie onder) kleuren: Maar ik zie jou niet voor dit soort strijkstokbespanning kiezen, of er moet wel iets heel revolutionair verbeterd zijn. Zelf ben speel ik ook alweer een hele tijd blij met eerlijk paardenhaar, net zoals mijn Amerikaanse contact dat doet.
Klopt wel, @Marcelita . Wel ben ik op andere gebieden minder dierlijk materiaal gaan gebruiken. @tzigane wil daar nog verder in en dat wekt wel mijn belangstelling.
Zoooo, daar ben ik weer, door persoonlijke omstandigheden heb ik helaas een (hele) lange tijd geen viool kunnen spelen. |De laatste post die ik hier maakte was anderhalf jaar geleden. D: Vandaag heb ik dan toch eindelijk mijn strijkstok opgehaald na hem vorige week weggebracht te hebben. Besnaard met de Zarelon verkregen van Marloes (waarvoor alsnog dank!) Mijn eerste reactie: Dat valt helemaal niet tegen! Lichtjes opgeschuurd, haaks op de strijkrichting, en besmeurd met Kaplan cellohars spreekt de stok erg goed aan met een goede diepe klank, zoals ik mijn viool gewend ben. Ik hoor een licht ruisje, vooral aan het einde van de stok, we gaan zien wat er gebeurd als de hars zich in het strijklint heeft gewerkt.
Opruwen, maar dan toch niet met schuurpapier korrel 150 mag ik hopen, want dat heeft geen enkel effect! In een ander onderwerp over Zarelon heb ik uiteengezet dat het korrel 1200 moet zijn: https://strijkersforum.nl/attachments/upload_2015-11-25_17-21-29-jpeg.1770/
Dat lichte ruisje had ik ook en daar wilde ik vanaf. Dat is nooit gelukt. Ik heb ook met hars geprobeerd dat ook voor contrabas geschikt was. Vanalles (dus ook nog verder schuren) maar ik heb het ruisje niet weggekregen. Toch zou het kunnen zijn dat jij die op de één of andere manier wél weg krijgt en dan zou ik wel graag willen weten hoe dat is gelukt als het zover is.