altviool naast gewone viool leren.

Discussie in 'Altviool' gestart door dreamingdragon, 13 mei 2015.

 1. marjet

  marjet

  Lid geworden:
  5 feb 2011
  Berichten:
  282
  Naast de viool speel ik sinds kort ook alt vanwege 'altgebrek' in een strijkclub (geen les, gewoon doen)

  Nu lees ik een beetje tegenstrijdige berichten: combi is wel/niet goed voor je vioolspel?
  Ik zie alt spelen ook als een soort krachttraining in de hoop dat vingers sterker worden bv of zou het ten koste gaan van de souplesse?

  En...wat mag een beetje alt kosten?
   
 2. dreamingdragon

  dreamingdragon

  Lid geworden:
  26 feb 2011
  Berichten:
  344
  Ik speel nu op het strijkersensemble uitsluitend alt.
  Af en toe pak ik de gewone viool even uit de kist en strijk daar ook een half uurtje op, omdat ik merk dat mijn gewone viool ook af en toe aandacht nodig heeft. ook de beharing van mijn strijkstok gaat erg vlassen als die niet meer gebruikt wordt. af en toe komt de G-sleutel zich bemoeien, maar dat is nu stukken minder dan in het begin.
  Ti's gewoon je aandacht er bij houden. nu ga ik verder met de 3e positie op de alt.

  Ik ben nu nog voor een altviool aan het sparen, ik wil er ongeveer 1000 euro voor uitgeven, heb eigenlijk gen idee wat een een beetje fatsoenlijke alt kost. de huidige alt die ik bespeel is gehuurd, maar is niet mijn allergrootste vriend. de strijkstok wel :)
   
 3. Willeke_D

  Willeke_D ♫ ♪

  Lid geworden:
  12 nov 2010
  Berichten:
  529
  Prijsverschil tussen een viool en een altviool is minimaal...het is zoals alles wat je er voor uit wil geven en wat je tegen komt. Een nadeel is wel dat een vioolbouwer in een prijscategorie veel meer violen heeft liggen en maar een paar alten. Daarbij wil je bij een altviool ook selecteren op maat want de ene of de andere kan nogal verschillen. Wil je een niet al te grote altviool van pak hem beet 1000 euro dan mag je blij zijn als je 3 keuzes hebt bij 1 vioolbouwer. Het selectie proces kan dus wel wat langer gaan duren.
   
 4. dreamingdragon

  dreamingdragon

  Lid geworden:
  26 feb 2011
  Berichten:
  344
  hey Willeke.

  Daar was ik al bang voor, de 1e alt die ik huurde, lag niet in mijn smaak qua spelen en had ik vrij snel weer omgeruild. De 2e die ik nu huur ligt al wat beter, maar wordt nooit mijn grote vriend, de huidige gehuurde alt ligt al in een duurdere klassen dan dat hij in 1e instantie zou willen verhuren. maar aangezien ik daar mijn gewone viool ook gekocht heb, wilde hij wel een uitzondering maken voor mij. Nu maar hopen dat hij nog een paar leuke alten heeft liggen in mijn beoogde prijscategorie. Jouw alt Willeke, is om te zoenen Als we naast elkaar staan te spelen dan hoor ik overduidelijk kwaliteitsverschil. Maar ik weet ook wat die van jou gekost heeft. Ti's maar goed dat Nico jou heeft geadviseerd, er zit inderdaad een meesterlijk geluid in :)
   
 5. MathiasB

  MathiasB Mathias

  Lid geworden:
  26 apr 2009
  Berichten:
  98
  Homepage:
  Ik plaats dan ook maar meteen mijn eerste concert ervaring op altviool. (opm: mijn altviool is iets kleiner dan de meest altviolen).

  Ik heb eerst een aantal orkest stukken eerste viool meegespeeld. Ging uiteraard vlot (ben een violist ;)).
  Vervolgens heb ik mijn stoel omgeruild voor een plekje bij de altviolen, om er daar mee enkele stukken mee te spelen, af te sluiten met de Cavatine van Dvorak, en terug over te stappen op viool.

  De stap van viool naar altviool lag de eerste maten toch even lastig. Door de verhuis, en een toneel scene waarin ik moest acteren, was ik niet op tijd voor het begin van het stuk. Het heeft me toch serieus wat moeite gekost om in te zetten op altviool. Het wisselen tussen de sol- en dosleutel scheen even niet te werken.
  Eens ik terug mee was heb ik daar geen enkel probleem me gehad.
  Doorheen alle altviool stukken heb ik bij mezelf niet echt onzuiverheden opgemerkt. Trio van Dvorak klonk echt mooi op altviool en kwam er zonder veel moeite uit.

  Switch van altviool terug naar viool was vanzelfsprekend en kostte totaal geen moeite.
   

Deel Deze Pagina