Beginnen met Viool/E-Viool

Discussie in 'Elektrische instrumenten' gestart door Jetosin, 26 okt 2010.

  1. Jetosin

    Jetosin Wouter

    Lid geworden:
    25 okt 2010
    Berichten:
    4
    Ik heb in de loop van de jaren een muzieksmaak ontwikkeld die vaak afwijkt dan die van mijn vrienden/leeftijdsgenoten.
    Ik luister namelijk veel rock en metal, Met name liedjes waar strijkinstrumenten of bands met strijkinstrumenten (Bijv. Apocalyptica en Yellowcard)

    Heb er het laatste tijd ook altijd wel aan gedacht en ik denk toch dat ik er voor ga.

    Maar moet ik nou aan een e-viool beginnen of een normale? (Normaal zie ik de violist van yellowcard ook altijd spelen met een normale)

    Maar hoe produceert hij het benodigde geluid om tegen de drums en gitaren op te spelen?

    En wat is er verder allemaal benodigd om viool te spelen?

    Bovendien heb ik nooit noten leren spelen (wel een klein beetje ervaring op de akoestische gitaar) Maar is het lezen van noten nog een beetje te leren?

    Moet er ook speciale les gevolgd worden voor dit type genre?

    En na ik het met mijn moeder had overlegd of ik het mocht gaan spelen vroeg zij over het aantal geluid wat het produceerde.

    Heb wel wat gelezen over een "Silencer" maar is deze egt dempend en is hij makkelijk te monteren/demonteren?


    Mvg, Wouter Eppink
     
  2. koffienee1

    koffienee1

    Lid geworden:
    20 feb 2009
    Berichten:
    298
    Wouter,
    Als je graag viool wilt gaan spelen, moet je dat zeker doen.
    Als je nog geen goede viool hebt, doe je er goed aan er eentje te huren bij een vioolbouwer.
    Heb je al een vioolleraar/-lerares? Van hem/haar leer je een goede techniek om te spelen. Door alleen zelfstudie is de kans groot dat je jezelf een hopeloze techniek eigen maakt, met een minder mooie klank tot gevolg.

    Nog een advies: begin met een akoestische. Dat zal waarschijnlijk ook de wens zijn van je leraar/lerares.

    wat verder benodigd is om viool te spelen krijg/huur/koop je dan van de vioolbouwer: zoals een schoudersteun, strijkstok, koffer en een demper.
    Waarschijnlijk koop je de schoudersteun en demper.
    Zo'n demper reduceert het geluid dusdanig dat je buren jouw vioolspel eigenlijk niet horen. Erg handig voor de avonduren.

    Dan nog jouw vraag over het noten lezen: dat leer je letterlijk spelender wijs.
     
  3. Jetosin

    Jetosin Wouter

    Lid geworden:
    25 okt 2010
    Berichten:
    4
    Dat van de demper snap ik dat het makkelijk is in de avond =]
    Maar is deze makkelijk te demonteren en weer opnieuw te monteren?

    en ik heb ook iets gehoord over een "piëzo-element"
    Hiermee kunje een akoestisch viool aansluiten op versterken/boxjes?
    Reduceert dit de zuiverheid en de toon van het geluid of is dit amper te merken?

    Ook las ik op de site van de Muziekschool ter hengelo, Waar ze geloof ik ook vioolles geven, dat ze hier ook violen verhuren. Maakt het veel uit of ik dit hier doe of bij de vioolbouwer?
     
  4. BertBoonVioolbouw

    BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

    Lid geworden:
    25 mrt 2003
    Berichten:
    4.919
    Homepage:
    Een sourdine (demper), ook een zware, gaat heel gemakkelijk op de viool en er weer af: letterlijk in een handomdraai.
    Een element waarmee je je viool kunt versterken is soms ook gemakkelijk aan te brengen en te verwijderen. Een veelgebruikte is de Headway Band. Die gebruik ja alleen wanneer je versterkt wilt spelen, daarna berg je hem weer op. Elementen die vast aan de viool of de vioolkam worden bevestigd beïnvloeden in theorie het akoestische systeem van de viool, maar in de praktijk is daarvan meestal niet al te veel te merken.
    De meeste elementsystemen voor viool werken met piëzo.

    Wanneer je een viool bij de muziekschool kunt huren, is dat vaak aantrekkelijk, al zijn er ook muziekscholen die meer huur vragen dan de vioolbouwer en zijn er ook muziekscholen waarvan de huurinstrumenten niet altijd zo goed (onderhouden) zijn.

    Ter plaatse verkennen en navraag doen bij anderen is vaak het beste.
     
  5. gdae

    gdae

    Lid geworden:
    12 sep 2008
    Berichten:
    118
    Beste Jetosin,

    Als je rock en indie wil spelen, zou ik je erg afraden om met een gewone viool te beginnen. Het kan wel, maar is nodeloos duur. Koop gewoon een goedkope elektrische viool (merk maakt niet uit, ze zijn allemaal even slecht als je Bert moet geloven) en een multi-effectpedaal, bijv. de boss M-50. Dan geef je minder dan 500 euro uit en kan je een waanzinnige range aan rockgeluiden produceren. Je hebt dan maar twee kabels nodig, één van viool naar pedaal, en een van pedaal naar versterker. Als je nog niet meteen een versterker wilt kopen, het werkt allemaal ook met koptelefoon (zowel rechtstreeks vanaf de viool als via het effectpedaal).
    Kijk maar eens op www.vectorinstruments.com voor mooie voorbeelden van effecten, zoals wahwah en octaver.

    Koffienee, natuurlijk kom je met een leraar uiteindelijk verder, maar het is de vraag of die de basis kunnen leggen voor een amateur-rockcarriëre. Bedenk dat er duizenden folkmuzikanten zijn die het zichzelf geleerd hebben. Die zullen nooit een Chaconne leren spelen, maar willen dat ook niet. En omgekeerd zijn er tienduizenden violisten die nadat ze van blad hebben leren spelen nooit meer de stap naar geïmproviseerde muziek durven te maken. Dus als ik lees wat Jetosin wil, zou ik niet al te zwaar tillen aan muziekles. Jetosin, als je in een stad woont waar een conservatorium is, je kunt daar vaak goedkope lessen krijgen van studenten. Een paar lessen om de basisregels voor je houding te weten is goed, en verder is het vooral oefenen en kijken naar anderen. A.s. zondag speel ik op een sessie in Borra, Amersfoort, kom gerust even kijken en proberen (laat weten of je komt, want misschien komt er iets tussen).

    De kosten van vioolles zijn wel heel hoog, bij een muziekschool betaal je zo vijfhonderd euro per jaar. Niet iedereen kan dat missen.
     
  6. Jetosin

    Jetosin Wouter

    Lid geworden:
    25 okt 2010
    Berichten:
    4
    As. Zondag gaat al niet lukken :p
    Denk dat ik zeer moe in mijn bedje lig te pitten van het Apocalyptica concert.

    En ik denk dat ik persoonlijk van blad naar improvisatie wel kan overstappen. Of is dit zo moeilijk dat zelfs als je veel discipline hebt dit ook niet eens kunt?

    En ik heb zitten luisteren, Het geluid van akoestische violen is eigenlijk mooier dan die van een electrische. Maar dit kan opgelost worden door een element er aan toe te voegen zodat dit versterkt word.

    En het gaat mij niet om de geluids effecten, Maar gewoon het geluid van de viool versterkt. Zodat je nog steeds de mooie klank van de viool terug kan vinden

    Bovendien, Het vinden van privé lessen valt geloof ik nog best tegen, Heb nog weinig(niks)gevonden.

    Kent iemand iemand of is zelf bereid dit te doen (en in de buurt van Hengelo (ov) woont)
     
  7. NoName#2

    NoName#2

    Lid geworden:
    23 jun 2008
    Berichten:
    404
    Om de voor- en nadelen van beginnen met elektrische viool tegen elkaar af te wegen en zelf je beslissing te maken, kun je dit artikel lezen: [website op verzoek verwijderd]
     
  8. BertBoonVioolbouw

    BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

    Lid geworden:
    25 mrt 2003
    Berichten:
    4.919
    Homepage:
    In dit artikel wordt beweerd dat je rustig op een E viool kunt beginnen en dat zoiets een keuze is als alternatief voor beginnen op een gewone viool.
    Dat is slechts een mening!
    Uit veel berichten op dit forum mag blijken dat daar ook wel heel anders over wordt gedacht.
    Natuurlijk kun je het gezag van je beweringen proberen te vergroten met de kwalificatie "de enige specialist in elektrische strijkinstrumenten in Nederland"
    maar afgezien van twijfel aan deze bewering geldt hier wat ik in dit verband voorzichtig zou willen noemen "de geur van eigen roem!"
     
  9. gdae

    gdae

    Lid geworden:
    12 sep 2008
    Berichten:
    118
    Bert,

    Ik weet niet of je NoName#2's artikel echt hebt gelezen, maar ik vind dat ze zeer genuanceerd schrijft over deze keuze. En het maakt ook echt nogal uit in welk genre je speelt, in wat ruigere versterkte muziek is er veel in te brengen tegen een akoestische viool. Je koopt al een voor rockmuziek geschikte viool voor het geld waar je een akoestische viool maar een jaar kunt huren.
     
  10. BertBoonVioolbouw

    BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

    Lid geworden:
    25 mrt 2003
    Berichten:
    4.919
    Homepage:
    Uiteraard heb ik het artikel gelezen. Ik weet dat er meerdere meningen over dit onderwerp zijn. Met het betrekken van een financieel argument met ook nog eens een hoog appels- en peren gehalte wordt het er m.i. niet duidelijker op.
     
  11. johny3329

    johny3329

    Lid geworden:
    15 jan 2013
    Berichten:
    1
    Als niet-violist, maar wel met een klassieke achtergrond en opleiding ben ik vele jaren geleden Michael Rabin op een LP tegen het lijf gelopen. Deze veel te jong gestorven violist met een ongelooflijke talent en virtuositeit is altijd bij mij blijven hangen. Vandaar dat ik een hobbysite www.michaelrabin.com over hem heb gemaakt in de hoop meer over hem te weten te komen. Degene die geregistreerd en ingelogd is kunnen veel van zijn werken via deze website beluisteren.
     

Deel Deze Pagina