Beginner, waar op letten

Discussie in 'Viool' gestart door Savannah, 16 mrt 2021.

 1. Savannah

  Savannah

  Lid geworden:
  16 mrt 2021
  Berichten:
  1
  Hoi allemaal, zoals de titel al zegt wil ik gaan beginnen met viool spelen. Dit instrument heeft me altijd bijzonder geraakt en zit er al jaren lang over te denken maar nooit de stap durven maken. Ik ben namelijk 26 en heb nog nooit muziekles gehad. Ik kan dus ook geen noten lezen.

  Hoe zou ik het beginnen het beste kunnen aanpakken? Met wat voor viool zou ik het beste kunnen beginnen? Op internet komen heel veel online lessen voorbij... Wat raden jullie aan?

  Alvast heel erg bedankt voor de reacties!!
   
 2. Hubertus Bogaers

  Hubertus Bogaers ♫ ♪

  Lid geworden:
  3 nov 2015
  Berichten:
  672
  Beste Savannah

  Tips voor een beginnende violist:
  Ten eerste: zoek een docent. Op dit moment is het nog lastig, om live lessen te hebben is zoveel beter dan online. Met name is het erg lastig om in de eerste lessen een goede speelhouding over te brengen als je niet bij elkaar in dezelfde ruimte bent.
  Eerste tip is dus even wat u geduld hebben tot het weer mag.

  Mijn tweede tip is om een viool te gaan huren, hetzij bij een vioolbouwer, het kan ook zijn dat de docent tips heeft waar je dat het beste kunt doen. De reden dat je begint met huren is dat een instrument met kwaliteit al gauw in de papieren loopt, en je pas na een goed jaar weet wat voor soort instrument je het beste ligt. Omdat je meestal een deel van de huur als aankoop bedrag spaart, is het zeker geen weggegooid geld.

  Beginnen met viool spelen betekent dus eigenlijk beginnen met een viool docent vinden. En dat op redelijke afstand van je huis. Een vervolgvraag hier op het forum zou kunnen zijn wie er een prettige docent weet in de omgeving waar je woont.

  Verder is het geen probleem om pas op je 26e te beginnen met muziek lessen, er zijn zelfs veel mensen die na hun pensioen beginnen en er nog steeds veel plezier aan beleven. Soort aanvullende de tip kan zijn te overwegen of je misschien altviool (of cello natuurlijk...) net zo leuk vind als viool, als je wilt samen spelen is dat handig, er is nu eenmaal een flink gebrek aan altviolisten en de partijen zijn over het algemeen veel doenlijker.

  Verder zijn we hier natuurlijk wel erg geïnteresseerd om te horen waarom viool je juist zo aanspreekt, als cellodocent hoor ik ook altijd graag waarom mensen juist voor cello kiezen. Dat kan ook helpen om met je mee te denken in het vinden van een docent; ben je iemand die graag klassiek wil spelen of juist volksmuziek, Klezmer of jazz; het is zinnig om een docent te vinden waar je lang mee kunt doen… En die interesses heeft die met die van jou samenvallen.

  Succes!
   
  Hopf vindt dit leuk.
 3. Fiona93

  Fiona93

  Lid geworden:
  17 okt 2017
  Berichten:
  14
  Hoi Savannah,

  Ik Ben op mijn 23ste begonnen met viool echter gingen er bij mij steeds meer dingen knagen, oefenen moest ik vaak mijzelf toe dwingen. Geluid van de viool ging mij ook steeds meer tegen staan. Ik hield altijd meer van de donkere klanken maar ook de hoge. Uiteindelijk er zo op terug kijkend, ik speelde in die tijd net 1 jaartje piano, en wist te weinig van muziek. Dacht dat alles wat als een strijk instrument klonk in muziek een viool was. Nooit bij stil gestaan hoe groot de klankverschillen waren tussen de viool vs cello vs altviool om eerlijk te zijn.

  Ik ben 1 jaar geleden uiteindelijk permanent geswitched naar de cello. Ik hoor ook vaak verhalen van mensen die eigenlijk lievdr een cello willen maar settelen voor een viool omdat het goedkoper en makkelijker is om mee te zeulen. Ik ken jou of jouw verhaal niet, maar mijn verhaal is geen uitzondering.
  Verdiep je in de cello,viool en altviool. Luister naar de muziek, welke klank je meer trekt. Het verbaasd mij dat eigenlijk dat heel veel mensen het geluid van een cello aanzien voor een viool.

  Misschien vind jij wel je hart in de viool en dat mag, maar ik adviseer om je in alle 3 te verdiepen voor je in de viool springt. Ik wou dat ik het had gedaan.
   
  Savannah vindt dit leuk.
 4. Beginnertje

  Beginnertje

  Lid geworden:
  21 jul 2020
  Berichten:
  177
  Dag Savannah, ik ben op mijn 42e nog begonnen, afgelopen zomer.
  Met een fijne lesgeefster én een degelijke huurviool :thumbsup:
  Ik heb hier wat raad gevraagd en maar goed, want ik zat eerst met een goedkoop vioolvormig voorwerp dus, waarop ik zelf Twinkle twinkle little star leerde spelen. In ieder geval, dat was dus 90 euro om erachter te komen dat ik heel graag verder wilde met dit instrument! (Ik houd mijn zwart viooltje nu apart, later gebruik ik hem ter decoratie).

  Ik kan niet zonder de lessen en het fijne is dat er een leuke klik is: mijn vioollerares is bijzonder gepassioneerd door viool en daarmee kom je al een heel eind bij mij, ik ben zelf een heel enthousiast en levendig type:D
  Ze respecteert mijn wens om fiddle muziek te spelen, maar draagt zelf ook genoeg 'lange boog' stukken aan, en brengt me de basis van het vioolspelen bij.

  Stilaan beginnen al de kriebels te komen bij de gedachte aan een eigen viool en strijkstok, maar ik denk dat ik nog niet lang genoeg bezig ben om violen uit te testen en te bepalen wat ik nu het leukste vind.
   
  Savannah vindt dit leuk.
 5. gladioolviool

  gladioolviool

  Lid geworden:
  25 feb 2019
  Berichten:
  13
  Ik ben zelf op m'n 40e begonnen en nu 2jaar later wel echt verslaafd. Maar lessen is een must.

  Viool huren is prima idee, wil je perse iets kopen geef dan minimaal 600 uit dan heb je iets wat een beetje fatsoenlijk is en wat je evt ook redelijk door kan verkopen.
  Zelf heb ik goeie ervaringen met Scott cao,niet duur en goeie kwaliteit zolang je geen pro bent. Ook goed 2e hands te vinden maar dat is natuurlijk wel wat meer risico. Ik heb er 1 gekocht onder voorbehoud en met mijn viooljuf beoordeeld.
   
  Savannah vindt dit leuk.
 6. Marcelita

  Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

  Lid geworden:
  6 jan 2014
  Berichten:
  5.981
  Homepage:
  Wat een goed idee om aan een muziekinstrument te beginnen. Een viool bijvoorbeeld! Er zijn al heel goede adviezen gegeven over de keuze van een strijkinstrument en over huren versus kopen (en met welk koopinstrument goede ervaring is opgedaan).
  Welk strijkinstrument ook, je kunt uiteindelijk in diverse stijlen leren spelen en zo ervaren wat jou het meest aanspreekt. Een docent die breed georienteerd is, zou heel fijn zijn. Maar iemand die je de techniek goed bijbrengt, is natuurlijk het belangrijkst, want daarmee kun je alsnog vele kanten uit.
  Noten leren lezen: daar zou ik me niet zo heel erg orgen over maken, tenzij je zwaar dyslectisch bent. Het noten leren lezen, zit verweven in de methode. De tonen die je leert spelen, die leer je dus ook lezen.
  Mocht je wel dyslectisch zijn, dan kun je nog steeds leren vioolspelen. De aanpak van de docent is dan anders. Ik wil wedden dat er heel wat violisten van zigeunerbanjes bijvoorbeeld zijn, die oost-europese, die het gewoon op gehoor hebben geleerd. Waarschijnlijk ook een fiks aantal violisten in popmuziekbandjes. Waarschijnlijk is er ook al meer kennis en ervaring over hoe met dyslectie noten kunnen worden geleerd aan leerlingen.

  Ga in ieder geval lekker door met je plannen en ga alstjeblieft pas les nemen als dat fysiek kan, ipv online met allerlei camera''s. Het blijft behelpen en een docent moet echt goed kunnen helpen je de juiste houding, greep enzo aan te nemen. Zij/hij moet je elleboog omhoog of omlaag kunnen doen als die niet goed is, je moet in de juiste houding 'gegoten' kunnen worden, kunnen voelen en herkennen wat goed is en wat niet. Dat gaat niet online.

  En hopelijk ga je ervan genieten, ga je beetje bij beetje vooruit en jezelf de tijd gunnen het te leren. We hopen te horen hoe het met je verder gaat.
   

Deel Deze Pagina