Bij welke vereniging spelen jullie?

Discussie in 'Concerten en uitvoeringen' gestart door Jufluut, 13 mei 2022.

 1. Jufluut

  Jufluut

  Lid geworden:
  29 mrt 2022
  Berichten:
  1
  Hallo,

  Ik ben een beginnend violist, maar ik zou graag ooit in een orkest willen spelen. (Hiervoor speelde ik hobo en zat ik bij de harmonie) Gewoon een amateurorkest, maar hier in de buurt zijn die eigenlijk helemaal niet. Alleen een kamerorkest en ik zou graag in een iets groter orkest spelen met blazers erbij, echt een symfonie. En die niet alleen klassieke werken spelen, maar ook wat modernere dingen zoals filmmuziek bijvoorbeeld. Bestaan die orkesten wel of is daar gewoon heel weinig animo voor?
  Ik wil het zo graag dat ik er zelfs wel een vereniging voor zou willen opzetten hier in de buurt (in de Achterhoek).
  Zijn er in de rest van Nederland wel zulke verenigingen en lopen die een beetje? Bij welke vereniging spelen jullie en in wat voor orkesten spelen jullie het liefst?
   
 2. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  14.318
  Homepage:
  Waar je terecht kunt hangt mede af van wat je in je mars hebt. Als je net bent begonnen zijn de mogelijkheden beperkter dan wanneer je een jaar of vier vijf les hebt. De beste manier lijkt mij om via internet met de juiste zoekwoorden een ensemble zien te vinden. In de Achterhoek zo begrijp ik. Er zit wel een symfonieorkest in Doetinchem maar die heeft geen vacatures en is van een behoorlijk niveau. Gewoon gaan zoeken en wellicht vind je iets.
   
 3. Marcelita

  Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

  Lid geworden:
  6 jan 2014
  Berichten:
  6.127
  Homepage:
  Dag Jufluut,

  Nog welkom op het forum, al ben ik daar wat laat mee. Je bent heel enthousiast als beginnend violist. Je bent je nu al aan't orienteren op een symfonie-orkest (amateur) voor als je ver genoeg gevorderd bent op viool. Je zult nog wel even door moeten oefenen, omdat je best wel een aardig niveau moet hebben bereikt om het bij te benen in zo'n orkest. Je bent zelfs al bereid om een orkestvereniging op te richten, omdat die er nog niet zou zijn in de Achterhoek.
  Ik ben voor je gaan kijken op de website van de FASO (federatie amateur symfonie orkesten) en in Doetinchem heb je niet alleen een kamerorkest (daar had je het over) maar ook het Oost Gelders Symfonie Orkest. https://www.ogso.nl
  Zolang je nog niet op dat niveau zit, kun je natuurlijk nog altijd ergens anders je heil zoeken. Na één jaar celloles kon ik terecht in het gemengd ensemble van de muziekschool met muziek van klassiek tot pop, latin en jazz. Ook amateurorkesten spelen weleens filmmuziek, maar het ligt er maar net aan wat de programma-commissie van het orkest met de dirigent afspreekt.
  Ook kun je het geluk hebben een afdeling Huismuziek in je regio te hebben. Een zelfstandige vereniging die overigens wel geregistreerd kan worden bij de landelijke, maar dat betekent alleen dat die een linkje maken naar de plaatselijke. Bij huismuziek hebben ze vaak ook gemengde ensembles en wordt wel aangegeven wat het gewenste minimum niveau van beheersling van je instrument is. Volgens mij zit er in de Achterhoek geen afdeling Huismuziek.

  Voor het zelf oprichten van een orkest tzt die in diverse muziekstijlen speelt, is het maar de vraag hoeveel leden je naar je toe kunt lokken en wie je als dirigent hiervoor kunt interesseren. Daar heb je een professionele musicus voor nodig, de kans dat je een amateur vindt die dat kan lijkt mij niet heel groot. Een professionele musicus vraagt daar geld voor, tenslotte moet die haar/zijn brood ermee verdienen en voor jouw project zoveel andere. Huur van oefenruimte komt er nog bij en dit moet allemaal worden opgebracht door de amateurmusici die mee willen doen. Bij te hoge kosten (want te weinig leden) is de kans groot dat ze er niet aan beginnen of spoedig afhaken.
  Ik zou goed vooronderzoek doen naar de behoefte aan een orkest zoals jij die voor je ziet. En vooral heel goed oefenen en niet vergeten te genieten van wat al lukt!
   
 4. Nikin

  Nikin ♫ ♪

  Lid geworden:
  24 aug 2015
  Berichten:
  537
  Als volwassen beginner is Preludio in Rosmalen een erg leuk orkest. Dit orkest is opgericht als startersorkest van Filharmonisch Orkest 's-Hertogenbosch, omdat bij veel amateurorkesten je toch al een heel aardig niveau moet hebben om mee te kunnen doen en er heel weinig is voor mensen die pas op volwassen leeftijd kunnen gaan spelen. Overigens zijn ook kinderen vanaf een jaar of 12 welkom, maar de meeste leden zijn volwassen, variërend van jong volwassen tot boven de pensioengerechtigde leeftijd. Op viool ben je meer dan welkom, maar we kunnen op alle symfonische instrumenten versterking gebruiken. Er wordt eens per twee weken op vrijdagavond gerepeteerd. Eigenlijk dus erg leuk, alleen wel een aardig stukje rijden vanuit de achterhoek. Maar heb je belangstelling, neem dan gerust contact op.

  Naast dat ik bij Preludio speel, speel ik ook bij Tarcisius. Dat is een harmonie en niet de meest logische plek voor een cellist, maar ik ben daar blijven hangen, omdat ik voordat ik cello ging spelen daar al klarinet speelde.
   
 5. paul-a

  paul-a

  Lid geworden:
  1 nov 2023
  Berichten:
  1
  Beste Jufluut,

  Intussen alweer 2023 en zie zonet je post van vorig jaar waar je een orkest zoekt in de achterhoek.
  In de achterhoek in Doetinchem is naast het OGSO ook nog een kleiner gezellig kamerorkest 'Divertimento' waar men 1e en 2e violisten en altviolen zoekt. Het niveau van de spelers is heel wisselend en ze spelen doorgaans heel gevarieerde korte aantrekkelijke stukken van barok tot tango's en Mexicaanse tunes.
  Kijk eens op hun website https://www.divertimentodoetinchem.nl
  Op YouTube staat ook een video van begin 2023 waar je een goed beeld van het orkest kunt krijgen.

   

Deel Deze Pagina