Boekje over de viool gezocht

Discussie in 'Boeken en publicaties' gestart door Elman, 23 dec 2014.

 1. Elman

  Elman ♫ ♪

  Lid geworden:
  4 sep 2007
  Berichten:
  704
  Ooit halverwege jaren '90 tijdens muziekles in de vierde klas middelbare school vroeg de muziekdocent wie er een instrument bespeelde. Een klasgenote speelde viool. Dus de volgende les speelde zij en de docent (vleugel) samen. Dat was het moment waarop ik dacht: dat wil ik ook. Vervolgens een jaar bij mm moeder 'gezeurd' om op vioolles te mogen.

  In dat jaar nam mn moeder een boekje mee van de bibliotheek. Volgens mij heette het gewoon 'De viool'. Het was een boekje ter grootte van een half A4tje ongeveer. Er stonden veel kleurenfoto's in over vioolbouw, geschiedenis, bespelers etc. Hoewel het een klein boekje was heb ik er heel wat tijd mee doorgebracht. Dat zorgde ervoor dat toen ik begon met les ik alles al wist over de viool, zelfs de naam van het kielhoutje etc.

  Dat boekje wil ik nu eigenlijk -vanwege jeugdsentiment- weer hebben. Zal vast wel 2ehands aan te komen zijn. Alleen.... ik weet de titel niet exact meer en kan via google het niet vinden.

  Maar wie weet zit hier iemand die het in de kast heeft staan en dus de titel/schrijver weet. Zoals gezegd was de titel volgens mij gewoon De viool. Ik weet nog dat over 2 pagina's fotot's van diverse beroemde violisten stonden, ik herinner me Anne-Sophie Mutter, Gidon Kremer en Pinchas Zukerman. Zal een boekje uit de jaren 90 zijn geweest. Wit met lichtgroen staat me bij qua vormgeving.

  Iemand enig idee?
   
  Laatst bewerkt: 23 dec 2014
 2. Frank Bons

  Frank Bons

  Lid geworden:
  8 dec 2014
  Berichten:
  1
  Probeer eens: http://www.boekwinkeltjes.nl/
  Tik in het zoekveld "De viool", check "Tweedehands" en scroll naar plm pagina drie. Daar vind je zo'n vijf verschillende boeken met deze titel.
  Succes.
   
 3. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  14.217
  Homepage:
  Zou van de schrijver Balfoort kunnen zijn. Ik heb het boekje ooit eens in handen gehad via de Muziekbibliotheek van Arnhem. Titel was "De viool en haar Meesters". Is hier en daar nog wel te krijgen.
   
 4. Hopf

  Hopf ♫ ♪

  Lid geworden:
  10 okt 2005
  Berichten:
  1.078
  Frits,

  Ik vrees dat in het van ver voor de Tweede Wereldoorlog daterende boek van Wasielewski "De viool en hare meesters" (VERTAALD EN BEWERKT door Dirk Balfoort), de namen van Mutter, Kremer en Zukerman echt niet voorkomen. Overigens nog altijd aardig om te lezen, zij het dat het analytisch vermogen van Carl Flesch hier nadrukkelijk ontbreekt.

  Ronald
   
 5. remi

  remi ♫ ♪

  Lid geworden:
  11 mei 2004
  Berichten:
  1.715
  Melkus.jpg

  Geen Anne Sophie.
   
 6. liuwe

  liuwe liuwe van der meer

  Lid geworden:
  26 aug 2005
  Berichten:
  1.481
  Ja, ik heb het ook, het is in 1977 in het Nederlands uitgegeven. Maar ja, je schiet er niks mee op, ik wil het niet kwijt, er zijn maar weinig Nederlandstalige werkjes op dit gebied. Bovendien is het een van de eerste boeken waarin de barokviool wordt beschreven. Bol.com?
   
 7. liuwe

  liuwe liuwe van der meer

  Lid geworden:
  26 aug 2005
  Berichten:
  1.481
  Het is voor € 15 te krijgen bij Omero.com
   
 8. remi

  remi ♫ ♪

  Lid geworden:
  11 mei 2004
  Berichten:
  1.715
  Voor het boekwerkje kunnen we de mist in gaan.
  Anne Sophie M, geboren 29 juni 1963
  Dirk Balfoort, overleden 11-11-1964
  De kans dat Balfoort over Anne Sophie wat heeft geschreven is 0,0%
  Het moet echt een boekje uit de jaren 90 zijn.
   
 9. Elman

  Elman ♫ ♪

  Lid geworden:
  4 sep 2007
  Berichten:
  704
  Bedankt voor jullie reacties. Helaas zit het boekje er niet tussen. Ook niet op literatuurplein. Ik dacht ik ga een half uur stevig zoeken via google en als ik het niet kan vinden dan houdt het op. Wellicht dat ik het dan ooit bij toeval tegenkom op Marktplaats.

  Allereerst gezocht op: 'de viool boek'. Dat levert heel veel plaatjes op maar niet het goede. Vervolgens het lumineuze idee om te zoeken op 'de viool isbn'. Dat leverde duidelijk betere zoekresultaten op en een hoop interessante titels over de viool, maar geen boekje wat een aha-erlebnis oproept. Wel kom je het strijkersforum uiteraard weer tegen. ;)

  Zat toen te denken dat het boekje destijds niet oud was dus uit de jaren 90 zal zijn geweest. Vervolgens gezocht op 'de viool isbn 1990' en zo elke keer een jaar erbij. Laat het nou bij de zoekterm 'de viool isbn 1992' raak zijn! Opeens staat er een boekje tussen waarvan ik denk “ja, dat is het betreffende boekje.” Bij gebrek aan een groot plaatje hierbij de oorspronkelijke franse uitgave.

  [​IMG]

  Het is dus dit boekje: http://www.literatuurplein.nl/boekdetail.jsp?boekId=232090

  Gaaf dat ik het nu eindelijk gevonden heb. Wat een jeugdsentiment. In de tijd dat ik in afwachting was van vioolles kon ik tijden dromend doorbrengen met dit boekje.

  Nu maar eens achter een 2e hands exemplaar aan, dat gaat toch een stuk makkelijker als je titel en schrijver weet! Google leert mij dat het augustus dit jaar te koop stond op marktplaats :confused:
   
 10. Tobias

  Tobias |♫♫|♫

  Lid geworden:
  13 jul 2013
  Berichten:
  4.532
  Heb je al gekeken op "Antiqbook"?
   
 11. Elman

  Elman ♫ ♪

  Lid geworden:
  4 sep 2007
  Berichten:
  704
  Nu wel, maar het staat er niet op.
   

Deel Deze Pagina