Café Viool: starters podium

Discussie in 'Viool' gestart door Elisse, 3 jul 2020.

 1. Beginnertje

  Beginnertje

  Lid geworden:
  21 jul 2020
  Berichten:
  245
  Ik ben zo in de wolken, ik heb mijn keuze viool gemaakt. Mijn allerliefste moeder wil hem mij cadeau doen ! Ik ben overgelukkig <3

  Ik kies niet voor de favoriet van mijn moeder en vioolbouwer, maar voor mijn eerste idee, want telkens als ik op die andere speel grijp ik toch weer terug naar mijn voorkeur. Deze klinkt iets minder luid , ook helder, maar toch wat klaaglijker , ik vind deze meer potentieel hebben, de andere is wel héél erg helder en open en klinkt vooral helemaal vrolijk.

  In vergelijking met mijn huurviool zijn beide instrumenten makkelijker te bespelen, ik weet even niet wat me overkomt.
  Ik heb de stok van mijn huurviool gebruikt op mijn nieuwe viool om te kijken of hij dan gelijkaardig speelt en ja hoor, maar : Ik heb de indruk dat er iets niet goed zit met mijn hars. Ik moet er nieuwe hebben denk ik. Hij gaat rap plakken aan de snaren en voelt stroef, in vergelijking met de hars die de vioolbouwer gebruikte.

  Het gaat in ieder geval allemaal veel vlotter zo!
   
  Satch vindt dit leuk.
 2. Satch

  Satch

  Lid geworden:
  24 jan 2019
  Berichten:
  285
  Welke hars gebruik je?
   
 3. Beginnertje

  Beginnertje

  Lid geworden:
  21 jul 2020
  Berichten:
  245
  Kaplan staat op het doosje.
   
 4. Satch

  Satch

  Lid geworden:
  24 jan 2019
  Berichten:
  285
  Kaplan heb je dacht ik een verschil tussen de lichte en donkere hars Ik gebruik zelf de lichte hars in zwart plastic doosje deze is niet super kleverig en geeft bij mij niet zo veel stof af, de donkere versie is wel wat kleveriger. Ik weet wel dat veel mensen de kaplan hars niet zo goed vinden. Ik heb ook bernardel hars liggen deze maakt ook niet veel stof maar heeft toch goede grip, de eva pirazzi gold wordt ook vaak aangeraden en je kan ook de lichte versie van melos proberen die strijkt ook nogal soepel.
   
  Beginnertje vindt dit leuk.
 5. Beginnertje

  Beginnertje

  Lid geworden:
  21 jul 2020
  Berichten:
  245
  Thanks, ik heb dan ook de lichte van Kaplan. Maar ik vermoed dat de kwaliteit nu minder is , dat doosje heeft eens per ongeluk een tijdje open gelegen.

  Die lichte versie van Melos wil ik dan misschien proberen. Ik krijg in ieder geval een doosje hars mee als ik volgende keer naar de vioolbouwer ga.

  Ik ben overgelukkig, gisteren hadden we les en ik speelde Those were the days op 1 noot na foutloos, begeleid op accordeon, - dan houd ik overigens beter toon aan, heel gek. Dan vinden mijn vingers makkelijker de juiste plek.
  Op mijn nieuwe viool klonk het prachtig.
  De lesgeefster vindt het ook een mooie viool met een superklank. Ik ben er helemaal verliefd op :D
   
 6. Satch

  Satch

  Lid geworden:
  24 jan 2019
  Berichten:
  285
  Op zich kan hars wel tegen wat tegen, die blokjes kunnen jarenlang meegaan zonder echt veel kwaliteit te verliezen, dat gezegd zijnde een blokje kost nu ook geen stukken van mensen dus als de hars niet goed voelt zou ik inderdaad gewoon een nieuwe kopen. Het kan trouwens ook dat het weer wat invloed heeft op de hars, warm koud droog vochtig, kan echt wel een verschil maken. sommige violisten kiezen daarom in de zomer voor een hardere hars en in de winter voor een zachtere.

  Ik heb dat ook, doordat je het andere instrument hoort is het voor mij makkelijker om te horen of ik wel juist intoneer en ik merk dat mijn vingers automatisch snel bijsturen als ik er een beetje naast zit. Daarom zoek ik vaak een backing track op youtube om op mee te spelen tijdens het oefenen, je kan heel vaak pianobegeleidingen vinden voor vioolmuziek.

  Benieuwd naar je volgende filmpje met de nieuwe aanwinst :).
   
 7. Karane

  Karane

  Lid geworden:
  2 feb 2019
  Berichten:
  97
  Beginnertje, wat spannend een nieuwe viool! Heel veel speelplezier gewenst.

  Zelf twijfel ik ook weleens een beetje: ik speel eigenlijk al een jaar of 4 op een viool van destijds 400 euro (inclusief stok en koffer). Op zich heb ik nog niet het idee dat de viool mij beperkt (alleen dubbelgrepen gaan wat lastiger), maar misschien weet ik ook niet beter. En eigenlijk heb ik er ook het geld niet voor (een wat groter gezin en dus veel kosten)... Lastig...

  Hier was het even druk en daarom iets minder tijd om te spelen dan ik zou willen. Maar gelukkig ook niet stilgezeten en eindelijk ook weer eens irl les. Waar ik de laatste tijd veel aandacht aan besteed heb:
  - spiccato (lastig, vooral die snaarovergangen)
  - vibrato (mwhooa, ik ben nog niet tevreden, er moet nog een hoop gebeuren)
  - strijken met soepele pols en letten op verschil in stand vingers bij op- en afstreek
  - beetje dubbelgrepen (ik blijf dat superlastig vinden, vooral qua streek en zuiverheid)
  - synkopen en ritmes en tellen in het algemeen. Mijn kinderen hebben daar veel moeite mee en ik lift mee op hun oefenen. Heel goed voor mij, want ik smokkel nog wel eens met op het gehoor naspelen, maar daar kom je op een gegeven moment niet mee mee weg.

  Ik heb ondertussen wel weer eens zin in een Concertino, dus binnenkort maar eens navragen of iemand nog een leuk idee voor mij heeft. En ik heb nog wat folkduetten liggen, die ik met jongste dochter nog wil instuderen, ter afwisseling van al het klassiek.
   
  Beginnertje vindt dit leuk.
 8. Marcelita

  Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

  Lid geworden:
  6 jan 2014
  Berichten:
  6.029
  Homepage:
 9. Beginnertje

  Beginnertje

  Lid geworden:
  21 jul 2020
  Berichten:
  245
  Merci! Ik ben superblij met mijn mooie viool :)
  Ik kon alleen vergelijken met mijn huurinstrument en kreeg twee van de zes beluisterde en geteste violen mee op proef, eentje daarvan viel meteen in de smaak, die is het geworden. Ik vond het verschil met mijn huurinstrument wel duidelijk, dat ding speelt gewoon lastiger, de viool die ik nu heb komt me gewoon veel makkelijker over.
  Succes met het behalen van je doelen! Vibrato heb ik eens een basisuitleg van gehad, maar ik hoop dat ik zal aanvoelen wanneer daar ooit het moment voor is aangebroken. Het leek me aartsmoeilijk.
  Ritme is heir ook een aandachtspunt , zeker weten.
   
 10. Beginnertje

  Beginnertje

  Lid geworden:
  21 jul 2020
  Berichten:
  245
  Ondertussen in de les: ik moet me nu concentreren op een losse duim aan de linkerhand, met het oog op de toekomst (het aanleren van andere positie), ik geloof derde positie dat de lesgeefster zei.
  Eerst nog volop stukken spelen, nu bezig met het thema van Braveheart en ondertussen bewust worden van die duim.
   
  Satch vindt dit leuk.
 11. Karane

  Karane

  Lid geworden:
  2 feb 2019
  Berichten:
  97
  Klopt, voor positiespel (de derde positie is het makkelijkst aan te leren) is het handig om met de duim een los contact met de hals te houden. En voor vibrato is een ontspannen hand ook belangrijk.
  Dit is en was voor mij nog wel een pijnpuntje.
   
 12. Beginnertje

  Beginnertje

  Lid geworden:
  21 jul 2020
  Berichten:
  245
  Ik heb mijn viool leren stemmen (moet wel nog goed oefenen) met strijken en draaien aan stemsleutels tegelijk. Nu mijn viool in AEAE gestemd en het eerste wat ik deed was uittesten wat ik zo kon.
  Ik ben er helemaal weg van!
   
 13. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  13.678
  Homepage:
  Dat begrijp ik niet. :(
  Zou toch GDAE moeten zijn?
   
 14. Beginnertje

  Beginnertje

  Lid geworden:
  21 jul 2020
  Berichten:
  245

  Fiddlers doen vaak aan cross tuning, men stemt dan de viool bijvoorbeeld AEAE of GDGD of ADAE (er zijn nog meer opties dan dit). Mijn lerares viel helemaal uit de lucht toen ik dit vertelde, zij zei dat ze dit niet wist!

  Nu in AEAE bijvoorbeeld klinkt O Susanna superleuk. Beginnend op de A-snaar, kan je dan de E-snaar links van die snaar laten meeklinken, behalve natuurlijk de E-snaar aan de rechterkant. Het geeft een heel mooi effect , meer opties en die typische klank van de folky mensen zeg maar , dus ik ben superenthousiast:D

  Ik zal eens zien of ik wat later op de week een opname kan maken, cross tuning leent zich enorm om met liedjes te gaan experimenteren en zo geheel nieuwe liedjes te maken van reeds bestaande melodietjes, dat is wat mijn eerste vaststelling is, plus het effect op de klank is prachtig gewoon :cool: Er zullen vast nog tal van andere voordelen maar ook nadelen zijn, maar dit is alvast een nieuwe wereld die voor me opengaat en exact dat waar ik naar op zoek was.

  Er werd me ook aangeraden een bepaald soort stemsleutels erop te laten zetten die zich beter zouden lenen voor het geregeld anders stemmen van je viool. Ik kom hier nog op terug, want ik ben even de naam van die set stemsleutels kwijt en had graag de mening van een vioolbouwer gehoord wat dit betreft!
   
 15. Beginnertje

  Beginnertje

  Lid geworden:
  21 jul 2020
  Berichten:
  245
  De stemsleutels die me worden aangeraden zijn Perfection Pegs...
   
 16. Satch

  Satch

  Lid geworden:
  24 jan 2019
  Berichten:
  285
  Heb ook wel eens overwogen andere stemsleutels te laten zetten van wittner zat een mechaniekje in met tandwieltjes, leek me op zich niet slecht maar heb het uiteindelijk zo gelarten omdat wat ik heb werkt, natuurlijk gebruik ik geen alternatieve stemmingen. Heb je daar dan ook andere snaren voor? Destijds met de gitaar had ik wel enkele modellen in huis die ik standaard anders stemde zodat ik gewoon een ander instrument kon nemen indien ik nood had aan een drop d stemming of een open G stemming om wat Rolling stones deuntjes te spelen. Bij mijn electrische gitaar was dat wel een gedoe, ik had een zwevende floyd rose brug die volledig opnieuw moest worden afgesteld, ik vraag me dan ook af of bijvoorbeeld de kam van je viool niet moet worden aangepast en of het verschil in spanning geen negatieve impact heeft op je instrument?
   
  Beginnertje vindt dit leuk.
 17. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  13.678
  Homepage:
  Die zijn van plastic en laten zich niet in de juiste passing slijpen met een stemsleutel snijder.
  Ik heb er recensies van gelezen met verdeeld succes: de een is er wel tevreden over, een ander zegt geen enkel voordeel te merken ten opzichte van de reguliere ebben houten stemsleutels. Voorwaarde is wel, dat de houten stemsleutel goed past, maar dat geldt altijd voor stemsleutels.
   
  Beginnertje vindt dit leuk.
 18. Beginnertje

  Beginnertje

  Lid geworden:
  21 jul 2020
  Berichten:
  245

  Wittner is inderdaad het alternatief dat benoemd wordt voor de Perfection Pegs!
  Qua snaren zit ik goed, het mogen gewoon geen synthetische snaren zijn, ik heb Helicore D'addario H310 medium snaren erop zitten. Volgens de fiddler community zijn deze goed voor cross tuning. Vioollerares, die me leerde stemmen zoals het moet, zei me wel: let op dat je nooit die twee laatsten hoger gaat stemmen, want die zijn dunner en breekbaarder - maar ik geloof dat dat ook niet de bedoeling is als ik kijk naar de mogelijkheden binnen cross tuning. Op Wikipedia staat cross tuning mooi in het kort uitgelegd.

  Ik heb gisteren nog wat meer vragen afgevuurd zoals: wat met posities? Eén persoon antwoordde dat zij constant van eerste naar derde positie gaat in cross tuning en een ander wees me erop dat Carnatische violisten voortdurend wisselen van positie in cross tuning en echt overal zitten met hun vingers, ik moest dat even opzoeken, is dus een muziekstijl uit Zuid-India.
  Dus dat het allemaal niet verder zou gaan dan eerste positie klopt helemaal niet. De bedoeling van fiddlen is net dat je volop experimenteert met melodieën en versieringen die je toevoegt, improviseren mag. Dat is veel meer mijn ding dan Westers-traditioneel een werk spelen exact zoals de componist het bedoeld heeft - al is dat ook gewoon een kunst op zich.
  Verschillende violen bezitten ligt nog niet binnen mijn opties haha.
   
  Satch vindt dit leuk.
 19. Beginnertje

  Beginnertje

  Lid geworden:
  21 jul 2020
  Berichten:
  245
  Ik moet wel zeggen : gisteren kwam er even een einde aan mijn cross tuning pret, de hond ging lopen met mijn tuner die rondslingerde en die heb ik toch echt nog wel nodig om te checken of ik het wel echt goed heb gedaan. Vandaag na het werk dus direct weer naar de muziekwinkel in de buurt, dat ik snel weer eentje heb.
   
 20. Beginnertje

  Beginnertje

  Lid geworden:
  21 jul 2020
  Berichten:
  245
  Merci!
   

Deel Deze Pagina