Cello anders

Discussie in 'Hedendaagse werken' gestart door Snarensnaak, 25 okt 2020.

 1. Satch

  Satch

  Lid geworden:
  24 jan 2019
  Berichten:
  447
  Ik weet niet hoe dit meestal op cello wordt gedaan maar er wordt met veel kracht hoog op de hals getokkeld, mss heeft dat er ook mee te maken?
   
 2. JanHut

  JanHut ♫ ♪

  Lid geworden:
  27 aug 2013
  Berichten:
  1.439
  Ja, dat speelt ook. Een mooi resonerende pizzicato is vaak in gebruik, maar ook een techniek waar de snaar bewust tegen de toest ‘knalt’.
   
 3. Hubertus Bogaers

  Hubertus Bogaers ♫ ♪

  Lid geworden:
  3 nov 2015
  Berichten:
  905
  Precies, dit is het zogenaamde Bartok pizzicato. Verder is het mogelijk met de duim op de snaar te slaan, ook wel 'slappen' genoemd. Als je een mooie raadsel wilt bij pizzicato kun je de Cees naar ook van de toets af drukken naar rechts, of als je een zogenaamde Rombergtoets hebt, de G of C juist aan de andere kant van het randje op de toets drukken. Tenslotte kun je altijd nog de geest naar over de C heen leggen of ander zon om een prachtige rammel te krijgen met een mooi complex geluid - lijkt een beetje op een snaredrum...
   
  JanHut vindt dit leuk.
 4. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  14.292
  Homepage:
  Het blijkt dat de verschijnsel 'rammel' verkeerd wordt geïnterpreteerd. Luister eens naar het fragment zo vanaf 2:39 min en probeer te ontdekken dat de snaar gewoon doorklinkt. Dat betekent een foutief gedimensioneerde toets. De snaar raakt ergens de toets en dat aanraakpunt fungeert als nieuwe 'knoop'. Dat is iets geheel anders dan doelbewust de snaar zo een uitwijking geven dat die bij los laten tegen de toets knalt.
   
 5. JanHut

  JanHut ♫ ♪

  Lid geworden:
  27 aug 2013
  Berichten:
  1.439
  Met de opmerkingen over pizzicato werd er mijns inziens voortgeborduurd op dit soort klankeffecten. Maar terug luisterend, 2.39 m. in #34, denk ik ook te horen wat Frits beschrijft.
  Dezelfde cellist speelde in Podium Klassiek (NPO2 zondag) enkele regels Bach (sarabande 3e suite); daar viel die hapering niet op.
  Dat brengt me weer aan het twijfelen: is er iets met de toets of is het toch het ruige plukken?
   
 6. Satch

  Satch

  Lid geworden:
  24 jan 2019
  Berichten:
  447
  Hier is een opname van de sarabande vermoedelijk op dezelfde dag met hetzelfde instrument, mogelijk kan dit uitsluitsel bieden.


  Mogelijk is het ene het gevolg van het andere? De ruige speelstijl kan misschien zijn weerslag hebben op het instrument?
   
 7. Marcelita

  Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

  Lid geworden:
  6 jan 2014
  Berichten:
  6.120
  Homepage:
  Hier de uitzending https://www.nporadio4.nl/klassiek/p...-a72c-b4bd9d6c30f1/podium-klassiek-30-oktober
  Hier hoor je het idd niet. Denk zelf dat het aan het ruige plukken ligt.
   

Deel Deze Pagina