Cello met een langere mensuur.

Discussie in 'Cello' gestart door Dragonetti, 27 nov 2013.

 1. Dragonetti

  Dragonetti

  Lid geworden:
  11 nov 2008
  Berichten:
  31
  Geacht Forum,

  Ik speel graag basgitaar. Dit instrument heeft al decennia de mensuur (topkam tot brug) van 34” en dat is ca. 864mm.

  Een 4/4 cello heeft een maximale schaallengte (van nut tot kam) van 695mm = 27 3/8”.

  Nu wil ik graag cello spelen maar dan wel met de mensuur van een basgitaar dus 864mm=34”.

  Bestaat er wel een cello met deze mensuur en zo ja waar vind ik het ?

  Graag jullie reactie hierin en alvast bvd.

  Mvrgr.,

  D.
   
 2. BertBoonVioolbouw

  BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

  Lid geworden:
  25 mrt 2003
  Berichten:
  4.537
  Homepage:
  Ik heb er nog nooit van gehoord, maar alles is te maken. Een ruimgevulde portemonnee doet dan wonderen. Probleem is dan natuurlijk wel dat er geen snaren voor die mensuur bestaan en ook geen hoezen/kisten. Een cello heeft een dusdanig andere stemming (kwinten) dan een basgitaar (kwarten) dat het een compleet ander instrument is: daaraan kun je toch gewoon wennen?
   
 3. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  13.930
  Homepage:
  Ik vermoed dat Dragonetti exact dezelfde vingerzetting wenst als die hij gewend is bij de basgitaar. Als dan een cello voorhanden zou zijn met dezelfde mensuur is dat voor hem een simpele overstap, althans voor wat de linkerhand betreft. Het strijken is een ander verhaal.
   
 4. BertBoonVioolbouw

  BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

  Lid geworden:
  25 mrt 2003
  Berichten:
  4.537
  Homepage:
  In dat geval zou je de cello in kwarten moeten stemmen. Met wat kunst en vliegwerk qua snaren zou dat nog wel lukken, maar eigenlijk heb je dan een contrabas en Dragonetti wilde nu juist cello spelen.
   
 5. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  13.930
  Homepage:
  Met al deze gegevens zal hij misschien nu overstappen op een contrabas? ;)
   
 6. pleunie

  pleunie

  Lid geworden:
  29 sep 2004
  Berichten:
  152
  huh, is een contrabas ook in kwarten gestemd? Nooit geweten! :rolleyes:
  (En heb nog wel jaren in 1 huis gewoond met een contrabas)

  misschien een niet te beantwoorden vraag, maar waarom is dat eigenlijk? En kan een cellist dus niet zomaar op een contrabas spelen zoals tussen een viool en altviool wel redelijk makkelijk over te stappen is?
   
 7. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  13.930
  Homepage:
  Ik ben geen contrabassist, maar als ik de lengte van de snaren in ogenschouw neem, denk ik dat wanneer een bas in kwinten gestemd zou zijn je nog meer posities krijgt dan je nu al hebt. Het zal denk ik een praktische zaak zijn: je kunt bij kwarten eerder naar de volgende snaar overgaan. Maar misschien dat een 'echte' bassist een andere verklaring heeft?
   
 8. BertBoonVioolbouw

  BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

  Lid geworden:
  25 mrt 2003
  Berichten:
  4.537
  Homepage:
  Een bas in kwinten stremmen is geen probleem: daarvoor zijn zelfs gewoon snaren in de handel. Dat een Bas in kwarten gestemd is heeft wellicht een historische reden: een bas is geen viool-achtige maar behoort strikt genomen tot de gamba-familie.
   
 9. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  13.930
  Homepage:
  Maar als we nu de sectie contrabassen in een symfonieorkest nemen, dan zijn die toch gestemd in kwarten? Daar is de bladmuziek toch op geënt? Ik neem ook aan dat iemand die les heeft gekregen dat heeft geleerd op een bas die in kwarten is gestemd?
   
 10. Willeke_D

  Willeke_D ♫ ♪

  Lid geworden:
  12 nov 2010
  Berichten:
  529
  Mijn zoon heeft contrabasles en zijn bas is inderdaad in kwarten gestemd. Ik denk dat de reden zit in de afstand tussen noten. In de 1e positie kun je op bv de d snaar een d (losse snaar), een e (1e vinger in de 1e positie) en een fis (4e vinger in de 1e positie) spelen of een f (2e vinger in de 1e positie). Wil je daarna een g spelen zou je bij kwinten meteen naar een hogere positie moeten...in kwarten is het gewoon je volgende losse snaar.

  Bijkomstig is dat de snaren op een contrabas in kwarten dezelfde stemming hebben als een basgitaar en dus ook als de laagste 4 snaren van een gitaar. Dit maakt het wisselen tussen een basgitaar en een contrabas dus eenvoudiger.
   
 11. BertBoonVioolbouw

  BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

  Lid geworden:
  25 mrt 2003
  Berichten:
  4.537
  Homepage:
  In een orkest is de bas gestemd in de orkeststemming. Daarnaast bestaat een solostemming AEBF# (F#BEA) en een kwintenstemming ADGC (CGDA)
   
 12. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  13.930
  Homepage:
  Wat is dan de 'orkeststemming'?
   
 13. Willeke_D

  Willeke_D ♫ ♪

  Lid geworden:
  12 nov 2010
  Berichten:
  529
  E A D G
   
 14. Dragonetti

  Dragonetti

  Lid geworden:
  11 nov 2008
  Berichten:
  31
  Beste Forum,

  Mag ik jullie allen danken voor de reacties. Ik word er helemaal verlegen van en er zijn leermomenten: solostemming F#BEA (nooit van gehoord) en de extra posities die je bij een kwinten stemming 'erbij krijgt' t.o.v. een in kwarten stemming (bij een contrabas of basgitaar). Onderwerpen om over na te denken.

  Ik heb weer genoeg om uit te zoeken. Wel heb ik jullie niet geïnformeerd dat ik bij een langere mensuur van 34" wel de cello kwintenstemming graag wil handhaven. Ik had dat meteen al moeten melden. Mijn excuses hiervoor. Wel heb ik niet stilgestaan bij de gevolgen voor de vingerzettingen en eventueel positiespel.

  Ondertussen heb ik me wat verder verdiept en ik kwam twee feiten tegen:
  1/4 contrabas heeft een mensuur lengte van ca 90 cm
  1/8 contrabas heeft een mensuurlengte van ca. 80,5 cm

  Nu zou je zeggen dat een 1/8 bas mischien in aanmerking zou kunnen komen om die te bespelen in een kwintenstemming CGDA zoals bij een 4/4 cello het geval is. Waarom ? Nou ja de mensuur komt dichter te liggen bij een cello en die is 695mm en het is ongeveer dat van een basgitaar.

  Maar welke snaren zijn nou geschikt hiervoor ? Moet je bassnaren gebruiken of zijn er ook cello snaren van behoorlijke lengte ? En als je bassnaren gebruikt dan is de vraag of je een lage E snaar kunt stemmen naar een C.

  En dan is er nog een klasse namelijk de 1/10 bas. Echter ik heb nog niets kunnen vinden over de mensuur. Ook heb ik een ongeverifieerd verhaal onlangs gehoord dat de de celli van Stradivarius langer waren dan de huidige 695mm. Ik kan dit helaas niet bevestigen maar misschien dat iemand op dit forum over deze celli iets kan vertellen over de mensuur.

  Tenslotte de vraag die ik nog moet stellen is: stel dat ik een strijkinstrument heb met de mensuur die ik wil (864mm) en in kwinten gestemd CGDA. Kun je nog wel deelnemen in een cello sectie bij een orkest ? Ik denk van niet omdat je qua klank en volume eigenlijk niet past binnen een gewone cello sectie bestaande uit 4/4 cello's.

  Mvrgr.,

  D.
   
 15. Ab

  Ab

  Lid geworden:
  26 jan 2013
  Berichten:
  51
  Vraag ik me wel af waarom je per se een cello met een dergelijke mensuur wilt hebben?
  Zelf speel ik verschillende snaarinstrumenten (van ukelele tot gitaar) en ook viool. Al die instrumenten hebben een verschillende snaarlengte maar dat is geen probleem. Mijn vingers passen zich automatisch aan aan die verschillende snaarlengtes.
  Natuurlijk gaat er wel enige tijd overheen voordat je die gewenning hebt, maar dat is sowieso het geval als je een nieuw instrument gaat bespelen.
  Mijn idee: staar je niet blind op die mensuur!
   
 16. Dragonetti

  Dragonetti

  Lid geworden:
  11 nov 2008
  Berichten:
  31
  Hi Ab,

  Excuus voor mijn late reactie. Ik begrijp de strekking van je bericht maar je reactie brengt wel vragen bij me op.

  Helaas moet ik constateren dat jij op ukelele’s, gitaren en violen speelt. Maar deze mensuren komen bij lange niet in de buurt waar ik op speel. Kun je je dit voorstellen en zo ja, waarom betrek je dan mijn topic ineens op de kleinere mensuren die jij bespeelt ? Verder als jij stelt dat jou vingers zich automatisch aanpassen dan vraag ik me stellig af jou vingers zich ook zo moeiteloos aanpassen aan de mensuur van een 3/4 contrabas. Heb je het al geprobeerd ? Zo niet dan is het oke want er zijn al velen voor je geweest die het geprobeerd hebben maar toch afzien.

  Dus om terug te komen op je reactie…..uit jou verhaal zie ik nergens aanknopingspunten dat je om kunt gaan met langere mensuren of laat staan er een affiniteit mee heb zoals ik. Laten we dan aub de kern van de topic zuiver houden namelijk ons concentreren op hoe om te gaan met langere mensuren en bestaan er cello’s met langere mensuren bijvoorbeeld 34”=864mm.

  Mvrgr.,

  D.
   
 17. kaneeltje

  kaneeltje

  Lid geworden:
  4 apr 2018
  Berichten:
  13
  Beste D

  In mijn zoektocht naar een manier om een electrische cello te maken met een stemming een octaaf lager kwam ik ook dit soort problemen tegen
  Mensuur /kwinten of kwartenstemming welke snaren etc
  Ik kwam er ook achter dat er een instrument bestaat dat violone heet
  Het instrument lijkt vaak meer op een grote cello maar de stemming is lager en lijkt meer op een CB
  Soms heeft het zelfs 5 of 6 snaren

  Groeten
  Neeltje
   
 18. Hubertus Bogaers

  Hubertus Bogaers ♫ ♪

  Lid geworden:
  3 nov 2015
  Berichten:
  761
  Beste Dragonetti,

  zoek je naar een piccolo bas?
  wat je beschrijft lijkt op dit instrument, wat 4 jaar geleden te koop was
  https://www.youtube.com/watch?v=GYiPNrbohx8

  snaren voor piccolo bas:
  http://www.labella.com/artists/stanley-clarke/

  en tenslotte een artikel van een bouwer waar ook 4 en 5 snarige violones vermeld worden, van de mensuur die je zoekt: https://www.reneslotboom.nl/pages/cello_e.htm
  dit zijn in kwarten gestemde instrumenten. Bij een grotere mensuur dan 70 cm is het niet meer mogelijk bij een kwintenstemming een toonladder in één positie te spelen, wat naast historische redenen een heel practische reden is om er goed over na te denken of je dat wilt... een acoustische reden is nog dat het volgens mij moeilijk is om goed klinkende instrumenten te bouwen met waar de open snaren een grotere omvang hebben dan 2 oktaven; je offert dan of diepte van de bas op, of helderheid van de hoge snaren. Bij de violoncello piccolo of de bariton of de 7 snarige gamba altijd een probleem. Bij een electrisch instrument is het natuurlijk veel minder een probleem (al verwacht is dat je dan een combinatie van elementen of piëzo pickups moet gebruiken om het geluid goed te krijgen, liefst versterkt door meerdere versterkers en luissprekers). Ook het toevoegen van snaren doet geen goed aan de klank, zoals Domenico Dragonetti blijbaar al vond, omdat hij juist op een 3-snarige contrabas speelde...

  succes, en we horen graag van de vorderingen!
   
 19. JanHut

  JanHut ♫ ♪

  Lid geworden:
  27 aug 2013
  Berichten:
  1.421
 20. kaneeltje

  kaneeltje

  Lid geworden:
  4 apr 2018
  Berichten:
  13
  Ja mooi! en wat een variatie aan instrumenten
   

Deel Deze Pagina