cellopin of draagband voor ns design cello

Discussie in 'Gevraagd' gestart door Nikin, 23 jul 2019.

 1. Nikin

  Nikin ♫ ♪

  Lid geworden:
  24 aug 2015
  Berichten:
  537
  Voor de vakantie heb ik een ns design cello geleend van een vriend, want mijn gewone cello past er niet bij in de auto. Bij de cello zit wel een standaard, maar geen draagband of een pin of iets dergelijks. Ik dacht dat het leuk was om als bedankje er een pin of band bij te kopen, maar die blijken nieuw toch wel heel prijzig. Heeft iemand er toevallig een die hij niet gebruikt en wel tweedehands zou willen verkopen?
   
 2. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  14.322
  Homepage:
  Voor het juiste begrip: het gaat om een elektrische cello.
   
 3. Hubertus Bogaers

  Hubertus Bogaers ♫ ♪

  Lid geworden:
  3 nov 2015
  Berichten:
  909
  Aardig van die vriend! Maar wellicht is een taart of zo een beter idee; een band is niet handig, omdat de cello dan heen en weer zwaait, je zou eerder een soortom maat gemaakt tuigje voor nodig hebben. En ik neem aan dat je er al zittend mee kunt spelen, als je de standaard gebruikt, dus een pin heeft niet veel zin... ik neem aan dat die vriend dat ook al heeft. Het systeem dat NS zelf verkoopt voor tegen de €200,- lijkt me niet veel, omdat het steunpunt op de maag ipv op het borstbeen ligt, en de positie van de nek sterk afwijkt van een normale cello, en de hoek van de snaren veel te verticaal is. De boomerang strap lijkt me nog minder. Ik zou het waarschijnlijk jammer vinden als iemand dat voor me kocht en het blijkt niet te werken...
  Ik vraag me wel af wat jij van het instrument vond Nikin, van de bespeelbaarheid en het geluid?
   
 4. Nikin

  Nikin ♫ ♪

  Lid geworden:
  24 aug 2015
  Berichten:
  537
  Een pin lijkt mij het fijnst, omdat je dan wel kunt bewegen en het me stabieler lijkt dan een draagband. Op de standaard staat hij op een driepoot en staat hij dus stil, terwijl je normaal tijdens het spelen met de cello beweegt. Als je zonder standaard speelt en hem met de rondingen op je benen laat rusten, strijk je volgens mijn vriend tegen je benen. Ik heb het nog niet geprobeerd, maar het zal vast zo zijn. Jij speelt toch ook weleens op een elektrische cello? Wat is dat er voor een en waar vindt die van jou steun?

  Het spelen valt me tot nu toe tegen, maar ik heb hem pas sinds gisteravond in huis. Het is een 5-snarige ns design NXT-cello met een E als vijfde snaar. Als ik op internet filmpjes bekijk, kan het best goed klinken, maar als ik zelf speel, vind ik het geluid niet best. Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe hij klinkt als mijn vriend speelt, want hij speelt heel veel beter dan ik. Door een beetje te draaien aan het 'tone'-knopje is het wel beter geworden, maar het haalt het niet bij een echte cello. Maar het kan natuurlijk er ook best aan liggen dat ik het gewoon nog beter onder de knie moet krijgen.

  Ik heb gespeeld met een koptelefoon, met oortjes en versterkt via mijn clavinova elektrische piano. Als ik met een cd speel, speel ik die gewoonlijk af via mijn computer en elektrische piano omdat dat verreweg het beste geluid geeft (veel beter dan via de cd-speler). Op zich zou het dus op die manier niet aan de versterker moeten liggen. Tussen de cello en de piano zit een VOX AP-Ag AmPlug, ik neem aan dat dat gebruikelijk is? Of zou je daar iets anders adviseren? Waarschijnlijk ben ik zelf gewoon de zwakste schakel... :oops:
   
 5. Hubertus Bogaers

  Hubertus Bogaers ♫ ♪

  Lid geworden:
  3 nov 2015
  Berichten:
  909
  Ik speel op een yamaha svc210, de yamaha's zijn echt gemaakt om zoveel mogelijk op een gewone cello te lijken, zowel wat klank als vasthouden, De is een borststeun en twee (uitklapbare) kniesteunen. De svc combineert zo klein mogelijk formaat met een kleine klankkast, om een wat natuurlijker geluid en respons van het instrument te geven.
  Bij de NS rust de cello alleen op de standaard, het mist volgens mij dan aan het innige contact dat je met een gewone cello hebt. En bij alleen een eindpin mis je de contactpunten bij de knie. (er is ook een NS pin+kniesteunen, maar die is nog duurder dan de band... )

  Om een mooi geluid te krijgen is wat bewerken van het geluid met een nagalm of delay aan te raden. Ook kun je de toon met bv een equalizer wat preciezer afstellen. Bij een internetopname zal het geluid ook afgesteld zijn, maar wellicht op een redelijk normale manier. Het vraagt wel een andere manier van spelen; het is bv niet zo nodig om "toon te maken" volume vergroot je door aan een knopje te draaien. Je komt ook veel gemakkelijker weg met slordig strijken. Maar door goed naar je geluid te luisteren krijg je na een tijd wel in de gaten wat je moet doen om een mooiere toon te maken.

  Nee, dat is niet gebruikelijk. Zo'n VOX plug is eigenlijk een (koptelefoon)voorversterker, die een wat voller/vetter geluid geeft, of zelfs als je 'm anders afsteld een vervormd geluid, als je de GAIN openzet. Je zou kunnen proberen de cello direct in te pluggen. Wel voorzichtig zijn met het volume, soms is het geluid beter als je het volume van de piano open zet en de cello half dicht (als de cello teveel signaal geeft, overstuur je de versterker, wat een ook vervormd geluid geeft.)
  Zelf speel ik liefst op een gewone goede audioversterker, via een effectapparaat. Met goede, vrij kleine boxjes en een aparte subwoofer voor het laag. Bijna geen luidspreker kan het laag van de cello goed aan, en een basversterker pakt het midden weer niet goed. Op dit moment ben ik verschillende tweedehands 5.1 versterkers aan het uitproberen.

  Succes!
   

Deel Deze Pagina