Cellosnaren Opal

Discussie in 'Cello' gestart door Geart, 25 apr 2024.

  1. Geart

    Geart

    Lid geworden:
    6 jun 2020
    Berichten:
    5
    L.S.,
    Ik heb onlangs een set Opal-Gold snaren gekocht. Ze worden aangeprezen:
    "Met een snelle reactie, heldere articulatie en krachtig volume stellen OPAL GOLD CELLO-snaren jou en je instrument in staat om altijd op je best te zijn".
    Het is een beetje de vraag wanneer je op je best bent.
    De snaren zijn zeer luid en rauw op mijn Henri Delille. Misschien, als je Rostropovich wil nadoen of overtreffen, zijn ze de poging waard. Voor barokmuziek zijn ze in ieder geval absoluut niet geschikt.
     
  2. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.353
    Homepage:
    Dat de snaren zeer luid zijn is niet verbazingwekkend, want de A en D hebben een stalen kern omwikkeld met een legering terwijl de kern van de C en G bestaat uit een 'Twin-X Core' gewikkeld met Wolfraam. Dat geeft een veel te hoge snaarspanning ten opzichte van echte darm snaren. Deze sets zijn absoluut niet vergelijkbaar.
     
  3. Geart

    Geart

    Lid geworden:
    6 jun 2020
    Berichten:
    5
    Dank voor de onderbouwing Frits.
     
  4. JanJan

    JanJan

    Lid geworden:
    17 nov 2019
    Berichten:
    49
    Het verschil tussen darm en Staal & Wolfraam is groot. Sommige kleren past de Keizer niet en dat geldt ook voor instrumenten. Soms is het een beetje uitzoeken wat prettig is. De 'juiste' snaar vinden, is een uitdaging. Advies van een professional kan helpen. De snaarspanning is voor de klank van een instrument best bepalend. ;)
     
  5. Geart

    Geart

    Lid geworden:
    6 jun 2020
    Berichten:
    5
     
  6. Geart

    Geart

    Lid geworden:
    6 jun 2020
    Berichten:
    5
    Inmiddels zijn de Opal-snaren gesetteld. De klankkwaliteit is fors verbeterd, maar het blijft aandacht vergen om piano/pianissimo te spelen.
     
  7. BertBoonVioolbouw

    BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

    Lid geworden:
    25 mrt 2003
    Berichten:
    4.975
    Homepage:
    In de Barok hadden ze niet de beschikking over metalen als chroomstaal en wolfram en het is maar de vraag of ze het gebruikt zouden hebben voor snaaromwikkelingen wanneer ze het wel zouden hebben gehad.
    Blanke darm en wikkelingen met (rond) koperdraad was destijds de norm en dat wordt tegenwoordig nog gebruikt op authentieke instrumenten of moderne instrumenten die ingezet worden in baroksetting.
    Ik heb klanten die voor barok hun staalsnaren op hun cello vervingen door d'Addario Pro Arté (kunststof omwikkeld) Warchal Amber zou ook nog wel kunnen in dat geval. Wat ik ook zie is een cello met A en D blanke darm en G en C van modern (met vlak draad) omwikkelde darm (b.v. Pirastro Eudoxa) Het blijven natuurlijk benaderingen van het authentieke.
    Wie, overigens, denkt dat een cello van Henri Delille afkomstig is uit België, zoals het label enigszins suggereert, moet ik uit de droom helpen: het gaat om Chinese importinstrumenten (die doorgaans van een behoorlijke kwaliteit zijn)
     

Deel Deze Pagina