Cursus improviseren kun je leren

Discussie in 'Aangeboden' gestart door marloes s, 23 jan 2019.

 1. Snelviooltje

  Snelviooltje

  Lid geworden:
  25 sep 2014
  Berichten:
  152
  Dit jaar is de eerste keer dat ze dit weekend doen, maar ik denk bij succes dat het jaarlijks wordt. Er is wel elk jaar een gypsy jazz weekend in augustus met deels dezelfde organisatie en docenten. Daar ben ik afgelopen jaar geweest. Daar waren inderdaad heel veel mensen van buiten Nederland (Uit Europa, maar ook van echt ver weg: USA, Mexico, Afghanistan, New Zeeland) En met allerlei heel goede (in die wereld wereldberoemde) docenten vanuit de hele wereld. Dat maakte het juist ook heel erg leuk!
  De strijkerswereld gaat nu eenmaal verder dan de Nederlandse grenzen. Maar voor ieder wat wils natuurlijk.
   
 2. Marcelita

  Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

  Lid geworden:
  6 jan 2014
  Berichten:
  5.520
  Homepage:
  Leuk om te horen! Ik ga er op letten. Dit jaar is augustus al grotendeels voor iets anders gepland, maar fijn dat ik nu weet heb van deze 'club'.
   
 3. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  12.357
  Homepage:
  Ja, dat is heel aardig. Het gaat weliswaar over improviseren, maar zij doet het met een saxofoon en daar moet je niet mee aankomen op een strijkersforum.

  Dat is wel heel gekunsteld een overgang zoeken naar een strijkinstrument. Nee, dit is niet wat het hier moet wezen.

  Hij gaat verwijderd worden.
   
 4. Marcelita

  Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

  Lid geworden:
  6 jan 2014
  Berichten:
  5.520
  Homepage:
  Beste Frits, jij gaat er dus vanuit dat de algemene principes van haar van hoe je je kunt instellen op vrij improviseren, niet behulpzaam kunnen zijn voor ons strijkers.
  Ze geeft een aardig aantal tips die instrument-overstijgend zijn en daar let ik op.
  Inderdaad, het gaat dan verder op wat je met de sax kunt en dat is niet gek als je als saxofoniste anderen probeert aan te zetten tot vrij improviseren. In haar workshops komen ook niet-saxofonisten.
  Het gaat natuurlijk allemaal om het lef een toon te spelen en daar een andere toon aan vast te rijgen. Er moet toch iemand zijn die je over die drempel helpt...
   
 5. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  12.357
  Homepage:
  Nee hoor, haar principes zijn algemeen. Maar zo vraag ik me dan af, is er dan geen YT-filmpje te vinden die hetzelfde beweert en dat laat zien/horen op een strijkinstrument?
  Ik kan genoeg voorbeelden van improvisaties vinden voor orgel, het stikt er van. Maar ook dat hoort niet thuis op een StrijkersForum.
   
 6. Marcelita

  Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

  Lid geworden:
  6 jan 2014
  Berichten:
  5.520
  Homepage:
  Ja, en ook piano bijvoorbeeld vind je veelvuldig. Het zijn echter instrumenten waar je gelijk ook op accoorden moet letten. Bij een strijkinstrument hoef je niet persé meer tonen tegelijk te strijken, daar ga je in principe iets unisono bedenken en kies je of je omhoog gaat of omlaag en welk ritme en welke rusten je houdt. In die zin hebben bijvoorbeeld de saxofoon (blazer) en de strijker iets gemeenschappelijks en is de keuze van een saxofoniste die mensen op weg wil helpen met improvisatie toch niet zo heel raar of toevallig gekozen. Toegegeven, het is second best, ik had ook liever een strijker gevonden!

  Ik heb op strijkinstrumenten gezocht maar niet gevonden. Je kunt bijvoorbeeld wel cellist Ernst Reijseger vinden die optreedt met een improvisatie (improvisatiecafé) of met blokfluitist Erik Bosgraaf improviseert, maar dan gaat het niet om hoe je ertoe komt. Je hoort dan hoe het klinkt van iemand die de vleugels van de vrijheid van improviseren al heeft uitgeslagen. Die vleugels zouden anderen ook willen uitslaan, maar die hebben iemand die hen op weg helpt.
  Natuurlijk zag ik "Masterclass Improvisatie door Tim Kliphuis | Festivalzomer 2016" en daar zie je dan violisten die deelnemen aan die improvisatieles, maar ik denk dat ik aan die saxofoniste meer zou hebben dan aan wat ik op het filmpje over de masterclass hoor en zie.

  Ernst Reijseger heeft tijdens het cellofestival in Dordrecht in (als ik het goed heb) 2013 een workshop improvissatie gegeven. Dat werd heel levendig gegeven, hij liep intussen rond met zijn cello en activeerde ons. We werden op andere gedachten geholpen dan die gewone patronen over hoe iets zou moeten klinken (volgens wie dan?!).
   
 7. Huub M. Bogaers

  Huub M. Bogaers ♫ ♪

  Lid geworden:
  3 nov 2015
  Berichten:
  512
 8. Marcelita

  Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

  Lid geworden:
  6 jan 2014
  Berichten:
  5.520
  Homepage:
  Veel plezier, ziet er wel aantrekkelijk uit! Alleen bulkt het deze tijd voor mij al van de uitdagingen en één daarvan is niet te combineren met dit weekend. Ik hoor graag van je hoe het was.
   
 9. Huub M. Bogaers

  Huub M. Bogaers ♫ ♪

  Lid geworden:
  3 nov 2015
  Berichten:
  512
  Even een kort verslag van het strijkersimprovisatieweekeinde: inderdaad ging het meest in het Engels, met Engelse Ierse, Duitse Tsjechische en allerlei andere nationaliteiten present, was verder goed te doen. Uiteraard gingen de privélessen en kleine groepen waar toepasselijk in de taal van keuze. Veel geleerd en verschillende soorten muziek gehoord, veel volksmuziek en fiddles, maar ook jazz, swing, vrije impro. Uitstekende lessen en ideeën voor improvisatie tijdens mijn eigen lessen opgedaan. Er zitten ideeën aan te komen om dit te herhalen.
   
  Marcelita vindt dit leuk.
 10. Marcelita

  Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

  Lid geworden:
  6 jan 2014
  Berichten:
  5.520
  Homepage:
  Klinkt heel aantrekkelijk! Als ik het zo hoor, gaat het bij mij ook kriebelen voor een, misschien, volgend jaar.
   

Deel Deze Pagina