Delius vioolconcert

Discussie in 'Juweeltjes in de vergetelheid' gestart door Henri Vieuxtemps, 30 okt 2009.

 1. Henri Vieuxtemps

  Henri Vieuxtemps ♫ ♪

  Lid geworden:
  5 mrt 2008
  Berichten:
  767
  De vrij onbekende Engelse componist Frederick Delius schreef zoals de meeste componisten ook een vioolconcert, hier met de bladmuziek:
  DELIUS, Frederick (1862-1934)
  (begin)
  (middle)
  (end)
   
  Laatst bewerkt door een moderator: 2 dec 2013
 2. Alexander

  Alexander

  Lid geworden:
  11 mrt 2008
  Berichten:
  470
  Homepage:
  Zijn vioolconcert (1916) stamt uit een hele moeilijke periode in zijn leven. Hij was een groot deel van zijn inkomsten kwijt, omdat zijn composities in Duitsland niet meer werden gespeeld vanwege de Eerste Wereldoorlog. Compositorisch brak hij ook met de klassieke vormen.

  Het vioolconcert is geen virtuoos concert. Delius was zelf een goede violist, hetgeen te horen is in de vioolpartij. Het werk is geschreven voor de Engelse violist Albert Sammons, die het ook op de plaat heeft gezet. De opname met Sammons is verkrijgbaar bij Naxos.
  Delius moet het vooral hebben van zijn orkestratie en bijzondere harmonieën, die zijn composities uniek maken.
  De bladmuziek is hier te vinden.

  Ik denk niet dat Delius onbekend is. Wel heeft Delius in Nederland geen voet aan de grond gekregen. Ik vind dat onbegrijpelijk. Het is verder jammer, dat hij op dit moment van de muzikale landkaart dreigt te verdwijnen, omdat zijn muziek niet veel meer wordt gespeeld.

  Delius verwierf zijn grootste bekendheid met zijn orkest miniaturen, zoals 'On hearing the first cuckoo in spring', waarin hij muzikaal schildert hoe hij de natuur ervaart.
  Zijn orkestliederen met solisten en koor vormen zijn mooiste bijdrage aan het repertoire.
  Op YouTube zijn een aantal van deze werken van Delius te vinden, waaronder bovengenoemd 'On hearing the first cuckoo in spring'.
   

Deel Deze Pagina