Doffe D-snaar

Discussie in 'Viool' gestart door dreamingdragon, 4 jun 2015.

 1. dreamingdragon

  dreamingdragon

  Lid geworden:
  26 feb 2011
  Berichten:
  349
  Laatst heb ik mijn D en G snaar laten vervangen. het zijn beide Corelli Alliance vivace dolce.
  Maar ik herken de klank van mijn D snaar niet meer. hij klinkt heel dof, en de G op de D-snaar resoneert niet lekker. de galm klinkt erg dof. het viel mijn viooldocente zelfs op dat de D - snaar anders klonk.

  De vioolbouwer heeft verschillende fijn afstellingen gedaan, zoals het verplaatsen van de stapel en het iets verschuiven van de kam. zodra de D - snaar als open snaar aangestreken wordt, dan klinkt deze zoals ik hem ken in mijn gehoor. maar zodra ik vingerzettingen ga gebruiken. dan klinken deze noten erg dof.

  de vioolbouwer zei dat mijn instrument niks mankeert, waardoor deze D-snaar dof zou zijn gaan klinken.
  Nu moet ik er wel even bij vermelden dat de beide snaren nog niet helemaal zijn ingespeeld, maar desondanks is mijn D -snaar wel vaker vervangen, maar had ik er nooit problemen mee dat deze onherkenbaar in mijn gehoor lag. Nu echter herkent mijn gehoor de D- snaar niet bij vingerzettingen.

  de vioolbouwer zei :''dat ik het even in de gaten moest houden. het weer verandert ook zei hij, en dan kan het zijn dat mijn viool daar wat meer op reageert.
  De oude snaar heb ik helaas niet meer. ik heb nog wel de oude D - snaar bewaart van de voorganger die nu is weggegooid, mischien kan ik deze er weer op terug plaatsen om te luisteren of deze wel klinkt zoals die in mijn gehoor moet klinken.
  Maar de snaar is wel al 2 jaar oud, en ik weet niet of dat wel zin heeft.

  herkent iemand dit probleempje?
   
 2. BertBoonVioolbouw

  BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

  Lid geworden:
  25 mrt 2003
  Berichten:
  4.235
  Homepage:
  Wanneer de oude snaar beter klinkt dan de nieuwe, is de nieuwe D vermoedelijk niet goed. De vioolbouwer kan hierover klagen bij fabriek of importeur, maar uit coulance zou hij hem dan voor een goede klant gewoon moeten vervangen. Jammer dat er in dit geval al aan stapel en kam is gerommeld, omdat de nulsituatie dan ontbreekt.
   
 3. dick de graaff

  dick de graaff

  Lid geworden:
  13 feb 2009
  Berichten:
  119
  Ik ben het met Bert eens, dat het jammer is dat de nulsituatie ontbreekt. Misschien kan de vioolbouwer alles weer terugzetten naar de oorspronkelijke setting? Met een nieuwe snaar erbij is dan het probleem waarschijnlijk opgelost.
   
 4. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  13.479
  Homepage:
  Alles weer net zo terug plaatsen als het stond lijkt me bijna onmogelijk, met name de stapel.
  Ik denk toch dat de vioolbouwer te goedertrouw aan de slag is gegaan. Je mag er ook van uitgaan, dat een nieuwe snaar goed is. Ik vind zijn/haar aanpak niet zo vreemd.
   
 5. Willeke_D

  Willeke_D ♫ ♪

  Lid geworden:
  12 nov 2010
  Berichten:
  529
  Ik ken de vioolbouwer en ik weet zeker dat wanneer hij terug gaat hij direct een andere D snaar krijgt en de boel weer optimaal wordt afgesteld.
   
 6. Geert

  Geert Geert

  Lid geworden:
  30 sep 2004
  Berichten:
  1.000
  Hoe is het met dit probleem eigenlijk verder gegaan? Is er inmiddels verandering te melden?
   
 7. dreamingdragon

  dreamingdragon

  Lid geworden:
  26 feb 2011
  Berichten:
  349
  Mijn viool heeft de afgelopen 2 weken, flink wat speeluren voor de kiezen gehad.
  maar de D snaar leeft niet meer op en klinkt totaal anders in mijn oren. As zaterdag ga ik toch maar weer even naar de vioolbouwer om mijn snaar te laten vervangen.
   
 8. Willeke_D

  Willeke_D ♫ ♪

  Lid geworden:
  12 nov 2010
  Berichten:
  529
  Gooi die viool toch aan de kant en pak je altviool ;):p
   
 9. IdB

  IdB |♫♫|♫

  Lid geworden:
  23 apr 2012
  Berichten:
  2.158
  Homepage:
  Met violen moet je niet gooien, altviolen schijnen een groter bereik te hebben :p
   
  Tobias vindt dit leuk.
 10. dreamingdragon

  dreamingdragon

  Lid geworden:
  26 feb 2011
  Berichten:
  349
  Na volgende week begin ik op de altviool en dan ligt mijn viool in een zomerslaap.
   
 11. dreamingdragon

  dreamingdragon

  Lid geworden:
  26 feb 2011
  Berichten:
  349
  Net terug van de vioolbouwer. Deze heeft de stapel ietjes verzet, en de kam terug op zijn plek gezet. Deze stond niet op de juiste markering en was wat verschoven. Nadat de vioolbouwer de viool opnieuw had gestemd, en erop had gespeeld. Klonk de D snaar nog steeds gedempt. De G - snaar resoneerde ook niet lekker mee. Na een paar tikjes tegen de stapel te hebben gegeven. Was de klank van mijn D - snaar ineens ( gelukkig) terug.
   
  perenelle en Geert vinden dit leuk.
 12. Tobias

  Tobias |♫♫|♫

  Lid geworden:
  13 jul 2013
  Berichten:
  4.438
  Ik heb vaak dezelfde snaren overgezet van de ene op de andere viool. En op de ene viool gaat het mee resoneren van de snaren geweldig en op de andere viool lukt het voor geen meter. Ook is het soms zo dat er maar één snaar niet mee resoneert en dat is dan meestal de D snaar.

  Zo heb ik een viool met een heldere klank waarop altijd alle snaren van welke kwaliteit dan ook altijd allemaal mee resoneren. Ik vraag me wel af hoe dat komt. Is het de plaats van de stapel de kam of van beiden. Of ligt het gewoon aan de bouw van de viool.
   
 13. dreamingdragon

  dreamingdragon

  Lid geworden:
  26 feb 2011
  Berichten:
  349
  De vioolbouwer zegt dat de instrumenten nu "reageren" op de extreme weersveranderingen. Het is ineens zeer warm, terwijl het de dag erna weer nat en koud is. Maar de klank verdwijnt niet uit de viool. Die zit er gewoon nog in. Alleen verandert deze al doordat de kam mischien een fractie verschuift etc.

  Maar goed. Ik ben blij dat de D snaar zich weer als " vanouds" van zich laat "horen".
   
 14. dick de graaff

  dick de graaff

  Lid geworden:
  13 feb 2009
  Berichten:
  119
  Gelukkig maar. Het kan frustrerend zijn als je instrument niet meer klinkt zoals je gewend bent... Fijn dat de vioolbouwer je hiermee heeft kunnen helpen.:)
   
 15. dreamingdragon

  dreamingdragon

  Lid geworden:
  26 feb 2011
  Berichten:
  349
  Na een tijdje mijn viool maar weer eens uit zijn koffer gehaald om er op te spelen. Na veel op de altviool gespeeld te hebben, trekt mijn gewone viool nu ook van tijd tot tijd de aandacht.

  Helaas moet ik weer concluderen dat de D snaar weer lekker dof en iel klinkt. De noten op de D snaar klinken iel en gedempt en dragen het geluid ook niet ver weg. Het geluid van de D snaar staat in groot contrast met de andere snaren. Zodra ik van de de A snaar afkom en ik moet op de D snaar spelen. Dan lijkt het alsof ik van forte naar piano ga qua geluid. De D snaar lijkt wel gesloten te zijn in klank. Erg irritant, wat zou nu het euvel kunnen zijn ? Na oud op nieuw maar weer eens naar de vioolbouwer gaan
   
 16. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  13.479
  Homepage:
  Het oude probleem doet zich weer voor?
  Kan met de drogere lucht te maken hebben.
  Zit er nu een Corelli op?
  Probeer eens een totaal andere snaar! Een Evah Pirazzi of Aricore (Pirastro) bijvoorbeeld.
   
 17. dreamingdragon

  dreamingdragon

  Lid geworden:
  26 feb 2011
  Berichten:
  349
  Ja het oude probleem doet zich helaas weer voor. Ik zal eens een andere snaar proberen. Er zit nu een Corelli vivace dolce op.
   
 18. zapling

  zapling

  Lid geworden:
  5 okt 2012
  Berichten:
  289
  wat deed j eigenlijk belsuiten om 'dolce' snaren t nemen?
   
 19. dreamingdragon

  dreamingdragon

  Lid geworden:
  26 feb 2011
  Berichten:
  349
  Beetje late reactie.

  Maar ik heb een snaaranalyse laten uitvoeren op mijn viool.
  Ik heb aan de vioolbouwer de klank omschreven die ik per snaar ongeveer wil horen. De vioolbouwer zet vervolgens verschillende snaren op je viool die je dan even test of die het geluid produceerd waar naar je op zoek bent. Dit gaat dus per snaar. Je begint dus bij de A snaar, zoals bij het stemmen vd viool.

  Zo ga je vervolgens alle 4 de snaren af en krijg je een"" mix ""van snaren die je viool het geluid geven waar naar je opzoek bent.

  Houd er wel rekening mee dat de viool ook een bepaalde grens heeft. Je moet niet verwachten dat ie dan als een stradivarius gaat klinken. Wat er niet in zit aan geluid, kun je er ook niet uithalen. Maar op deze manier kun je wel verschillende snaren uitproberen, zonder ze te kopen. Aan de snaaranalyse kleeft wel een prijskaartje, maar is uiteindelijk goedkoper dan steeds een snarenset te kopen die achteraf niet bevalt. Ik heb een topic geschreven op dit forum over de snaaranalyse.

  Op deze manier ben ik aan de corelli alliance vivace gekomen.

  Gr D
   
  zapling vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina