Dominant als eerste kunststofsnaar 50 jaar op de markt

Discussie in 'Viool' gestart door BertBoonVioolbouw, 16 okt 2020.

 1. BertBoonVioolbouw

  BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

  Lid geworden:
  25 mrt 2003
  Berichten:
  4.002
  Homepage:
  De kunststofsnaar Dominant van producent Thomastik Infeld is vandaag 50 jaar op de markt. In mijn herinnering is de snaar al veel ouder, maar de introductie was slechts 50 jaar geleden.
  Op allerlei wijze wordt aandacht aan dit jubileum besteed, waaronder door Thomastik-Infeld zelf.

  [​IMG]
   
 2. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  13.174
  Homepage:
  Als je als snarenfabrikant je product Dominant durft te noemen straal je wel een bepaalde verwachting af. Het grootste voordeel van deze snaar was wel de houdbaarheid, gedicteerd door het nieuwe materiaal perlon of nylon: nagenoeg onverwoestbaar ten opzichte van de schapendarm. Meestal is het eerste wat begeeft de omwikkeling en dan is vervanging van de snaar nodig. Uiteraard zijn andere fabrikanten ook gaan experimenteren met allerlei kunststof materialen, zodat er keuze te over is.
   
 3. BertBoonVioolbouw

  BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

  Lid geworden:
  25 mrt 2003
  Berichten:
  4.002
  Homepage:
  De nylon kunststofsnaar Dominant heeft een revolutie in de strijkerswereld veroorzaakt. Waar de keuze zich beperkte tot darm en staal was er ineens een goed klinkend, stabiel en duurzaam alternatief. Vele jaren lang was Dominant de standaard voor kunststofsnaren en nog steeds is het de meest verkochte snaar ter wereld. Andere Snarenfabrikanten hebben geprobeerd dit succes te evenaren (en dat is ook wel gelukt qua klank en toon), maar het verkoopsucces van Dominant werd zelden geëvenaard.
  Een minpuntje in de standaardset Dominant is de E (staal, aluminium omwonden) die in de vakwereld weinig wordt gewaardeerd. Er is ook een SET leverbaar met een stalen E, maar die E is ook niet geweldig. Dat Thomastik geen goede E snaren zou kunnen maken is echter ook niet waar: de vergulde Special E, (wordt ook bij Infeld Rood geleverd) de vertinde Special E en de E met Titanium-coating (Infeld PI) zijn uitstekend. Waarom een dergelijke snaar niet bij Dominsnt als set wordt geleverd is een raadsel.
  Veel profs die met Dominant spelen kiezen daarom voor een andere E, de Pirastro Eudoxa E, de Pirastro Gold E of de superieure maar spotgoedkope Goldbrokat E van Optima (heette vroeger Lenzner)
  Als neutrale snaar kies ik tegenwoordig voor Corelli Cantiga (met Goldbrokat E) die het op alle fronten wint van Dominant.
   

Deel Deze Pagina