Een damesviool

Discussie in 'Viool' gestart door Deanone, 14 nov 2017.

 1. Tobias

  Tobias |♫♫|♫

  Lid geworden:
  13 jul 2013
  Berichten:
  4.189
  Ik zou bijna zeggen, er zat maar één snaar op, maar dat kan alleen in off-topic.
  Ja er zaten vier snaren op, maar het hout onder de toets, was kleiner dan normaal.
   
 2. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  12.437
  Homepage:
  Met 'kleiner' bedoel je waarschijnlijk smaller?
  Veel smaller dan de standaard 23 mm (4/4-viool) kan het niet worden omdat je dan bij tweeklanken in de problemen komt vwb het plaatsen van de vingers: dat lukt dan niet meer per snaar afzonderlijk.
   
 3. Tobias

  Tobias |♫♫|♫

  Lid geworden:
  13 jul 2013
  Berichten:
  4.189
  Ja smaller. Ik heb de viool niet meer, anders zou ik het op kunnen meten.
   
 4. IdB

  IdB ♫ ♪

  Lid geworden:
  23 apr 2012
  Berichten:
  1.839
  Homepage:
  Mijn viool heeft ook een smalle hals. Gemeten: even smal als de hals van mijn dochters 1/2 viool: 2 cm bij het kielhoutje. Ik heb lange, dunne vingers, dus ben daar erg blij mee, want zo kan ik toch kwinten makkelijker pakken! En nee, ik heb geen problemen met het plaatsen van mijn vingers op 1 snaar.
   

  Bijgevoegde bestanden:

  Laatst bewerkt: 5 mrt 2018
  Deanone vindt dit leuk.
 5. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  12.437
  Homepage:
  2 cm: dat is voor een 4/4-viool te smal.
  Nee, op een enkele snaar is er nooit een probleem! Maar bij tweeklanken kan dat er wel zijn afhankelijk van de dikte van de vingertoppen. Maar misschien is het beter te begrijpen wanneer ik het over een drieklank heb. Als de ruimte tussen de snaren te krap is blijft er te weinig ruimte over voor de vingers. Een breedte van 20 mm voor een 1/2-viool is conform de 'regels'. Voor een 4/4-, 7/8- en 3/4-viool is de standaard breedte respectievelijk 23, 22 en 21 mm. Iemand die een kleinere maat viool speelt heeft doorgaans ook kleinere c.q. dunnere vingers.
   
  Deanone vindt dit leuk.
 6. IdB

  IdB ♫ ♪

  Lid geworden:
  23 apr 2012
  Berichten:
  1.839
  Homepage:
  Ja, leuk hè, mijn vioolhals is te smal. Hierdoor wordt het meer MIJN viool, want hij past bij mijn vingers. Gisteren bij Bach spelen was het handig om vingers te laten staan, om snel de nootjes te kunnen spelen. Leuk man, dat lukt mij bij mijn viool. Iemand anders zou dan zijn vinger ook op de snaar ernaast hebben laten staan en dat is dan weer niet handig als die snaar ernaast gespeeld moet worden. Drieklanken/akkoorden zijn voor mij inderdaad ook geen probleem. Maar voor mij is die vioolhals dus niet te smal maar precies goed. Want hierdoor word ik op een of andere manier sneller. Bij mijn straatviool (wel met brede hals) voelt het alsof ik trager speel, als een loopje over meer snaren is. Mijn vingers zijn gewoon minder snel. Maar het kan ook komen omdat ik die smalle hals gewend ben.

  Een vioolbouwer legde me uit dat door de mensuur (die is blijkbaar ook iets kleiner? Ik weet niet. Wat is daarvan de maat, tussen kielhoutje en kam, Frits?) en de smalte van de hals de viool speelt alsof het een damesviool is. En dat is voor mijn handen fijn.
  De kast daarentegen is gewoon wel formaat 4/4, zelfs aan de grote kant. En ik ben zelf klein. Dus als mensen mij zien spelen, vragen ze zich wel eens af of mijn viool een altviool is. Maar dat is hij werkelijk niet!

  Ik heb gewoon een topviool. hartjes.gif

  Aanvulling: De mensuur (tenminste, TUSSEN kielhoutje en tot precies op de kam) van mijn viool is 32,5 cm. Dat is volgens mij precies de maat van een 4/4 viool. Van de kam naar het begin van de viool (waar de kinsteun op zit, beetje lastig meten) is 19,5 cm.
   
  Laatst bewerkt: 6 mrt 2018
  Deanone vindt dit leuk.
 7. Deanone

  Deanone Anouschka

  Lid geworden:
  29 sep 2009
  Berichten:
  1.242
  Ik heb de toets bij 3 violen hier in huis gemeten bij het kielhoutje. Allemaal 22-23 mm. En ik dacht een smalle toets te hebben op mijn 4/4 viool! Bij het kielhoutje iig niet.
   
 8. Tobias

  Tobias |♫♫|♫

  Lid geworden:
  13 jul 2013
  Berichten:
  4.189
  Ik begrijp uit je verhaal dat het eigenlijk een beetje een mislukte viool is. Het is dus geen topviool, maar voor jou is het wel een topviool. Voor een ander is het eigenlijk een viool van niks. Misschien heb je hem ook wel heel goedkoop op de kop kunnen tikken. Als dat zo is ben je er natuurlijk dubbel zo blij mee.
   
  IdB vindt dit leuk.
 9. Deanone

  Deanone Anouschka

  Lid geworden:
  29 sep 2009
  Berichten:
  1.242
  Wat is de definitie van een topviool?

  *moet duur zijn
  *de afmetingen moeten volgens de regels zijn
  *door een bekende bouwer gebouwd zijn
  *van het beste hout gebouwd zijn
  *...
  *...
  *...

  Slaat dus allemaal nergens op!
  Wanneer een viool goed bij de violist past en die er een mooie prachtige klank uithaalt is het een topviool!
   
  marloes s en IdB vinden dit leuk.
 10. Tobias

  Tobias |♫♫|♫

  Lid geworden:
  13 jul 2013
  Berichten:
  4.189
  Inderdaad, dat zei ik.
   
  Deanone en IdB vinden dit leuk.
 11. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  12.437
  Homepage:
  Ik reageer even op mezelf door er een muzieknotatievoorbeeld bij te leveren, die -hoop ik- duidelijk maakt waar het knelpunt zit bij een te smalle toets/hals bij het kielhoutje:

  Drieklanken.jpg

  De eerste, tweede en vierde drieklank geven problemen bij een te smalle toets voor te dikke vingers. De derde drieklank geeft geen problemen, omdat de tweede vinger op zowel de A- als de D-snaar kan worden gezet (Fis - Cis) in combinatie met de 'losse' E.

  Ik vermoed dat de halslengte wat korter is dan de gebruikelijke 135 mm voor een 4/4-viool. Dat heeft enkel effect op de onderlinge toonsafstanden. Voor iemand die kleine handen heeft is het dan iets gemakkelijker gebruik te maken van bijvoorbeeld een 'uitgerekte vierde vinger'. Die kortere hals is eigenlijk hetzelfde als wat wordt gedaan bij de bouw van de altviool: er wordt dan afgeweken van de 2:3-deling door de hals korter te maken. Dat verhoogt het spelgemak. Als je dan kleine handen hebt is een iets smallere toets/hals bij het kielhoutje wel prettig omdat dan alles in een betere verhouding komt ten opzichte van de grootte van de hand. Maar het is vrij gemakkelijk om de halsbreedte van een viool aan te passen aan de wensen van de bespeler.
   
 12. IdB

  IdB ♫ ♪

  Lid geworden:
  23 apr 2012
  Berichten:
  1.839
  Homepage:
  Leuk Frits. Ik heb net de drieklanken gespeeld op mijn viool, en die zijn voor mij geen enkel probleem. Voor mij is het dus goed.
  Bij het derde voorbeeld wat je geeft, op mijn straatviool glipt dan heel makkelijk mijn vinger tussen de snaren. Zeker in positie. Ik heb eens een stuk gespeeld waarbij ik mijn eerste en tweede vinger bij elkaar zetten om zo een kwint te pakken in de derde positie. Met 1 vinger lukte niet. (Volgens mij was dat trouwens zelfs op mijn gewone viool, met smalle hals...)
  (Of ik moest mijn vinger platter leggen, maar dat speelde niet lekker.)

  De hals. Ik heb de matentabel van een strad en daar staat K2, 13,7 cm. Ik denk dat ik dat dus moet meten.
  Dat is precies 13,5 cm bij mij. En dan zonder het kielhoutje en meet ik de hele hals, dus ook het deel wat net boven op het bovenblad zit.

  Het lijkt of de viool, behalve de breedte van de toets, verder toch wel kloppend is!
   
 13. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  12.437
  Homepage:
  Haha, ja, dat kun je ook nog hebben: dat de snaren in de hogere posities te ver uiteen komen te liggen en dan kun je met een vinger niet meer twee snaren 'bedienen'.

  Ja, ik ken die tabel met K2 van Muzet Inc. Daar staat inderdaad 13,7 cm maar standaard geldt hier 135 mm (dat is inclusief de 5 mm die in het bovenblad zit). Het lijkt me dat er niets afwijkends zit in de mensuur van je topviool!
   
  IdB vindt dit leuk.
 14. Deanone

  Deanone Anouschka

  Lid geworden:
  29 sep 2009
  Berichten:
  1.242
  Jullie zullen denken; we horen weinig van Anouschka. Dat klopt dan ook wel.
  Ik ben een beetje in de rouw. Een soort van iig. Mijn schouder geneest wel (langzaam) en het gaat ook steeds beter. Zeker in het dagelijkse leven. Maar nog niet op vioolgebied.
  Terwijl mijn schouder nog dagelijks pijn deed (met uitstraling tot in mijn hand) ben ik toch op vioolles gegaan bij een docente die al menig geblesseerde violisten weer aan het spelen heeft gekregen.
  Ik heb nu 8 lessen gehad die alleen nog maar bestonden uit oefeningen. Oefeningen die je bij haar leert vooraf dat je viool leert spelen. Óntspannen leert spelen!
  Ik ben na 8 lessen zover dat ik de viool op de schouder kan zetten en mijn stok op haar manier vast kan houden. Aan spelen ben ik nog niet toegekomen en dat is maar goed ook. Mijn linker kant is er ook nog niet aan toe. Mijn vingers op de g snaar zetten bv is nog veel te pijnlijk. Mijn lijf moet zich in een te nare bocht wringen. Want eigenlijk speel je ook in een rare houding viool. Het valt me ook zwaar om weer helemaal opnieuw te beginnen. :oops:
  As zaterdag heb ik voorlopig mijn laatste les. In september bekijk ik of ik verder ga. Even zien hoever mijn schouder dan genezen is.
  Enne deze docente is van mening dat ik niet persé op een 7/8 viool hoef te gaan spelen (al zou die maar viool en stok beter passen). Dus dat bekijken we ooit ook nog eens opnieuw. Ooit.... hoop ik.

  Tot zover...
   
  zapling vindt dit leuk.
 15. marloes s

  marloes s ♫ ♪

  Lid geworden:
  16 mei 2014
  Berichten:
  1.846
  dat valt allemaal niet mee.
  Goed dat je nu een docent hebt die mee gespecialiseerd is in violisten met een blessure.
  Kan mij voorstellen dat het allemaal heel erg naar voor je is.
  Zoveel pijn en niet kunnen spelen.
  Ben je ook bij de huisarts geweest?
  Wat zegt die ervan?
  Heel erg veel sterkte!
   
 16. Deanone

  Deanone Anouschka

  Lid geworden:
  29 sep 2009
  Berichten:
  1.242
  Ja, ik ben bij de huisarts geweest en heb ook al dik 4 maanden fysio gehad bij iemand die gespecialiseerd is in schouder en nek problemen. Fysio is klaar. Het heeft verder tijd nodig. Fysio vertrouwde me helemaal toe aan deze viooldocente. Ze zei ook dat ik er niet op moest rekenen dat ik ooit nog lang achter elkaar viool kon spelen en zo voelt het ook. Maar ik zal ooit blij zijn weer iets te kunnen spelen! :)

  Deze docente vindt dat ik niet persé over ga op een 7/8 viool. Al past die maat wel beter bij me. De vioolbouwer is nog steeds bezig met een 7/8 viool voor mij. Stel dat ik daar straks helemaal weg van ben? Maar... eerst weer zien dat ik weer kan spelen!
   
  Laatst bewerkt: 25 jun 2018
 17. marloes s

  marloes s ♫ ♪

  Lid geworden:
  16 mei 2014
  Berichten:
  1.846
  Heel veel sterkte!
   
  Deanone vindt dit leuk.
 18. Deanone

  Deanone Anouschka

  Lid geworden:
  29 sep 2009
  Berichten:
  1.242
 19. Tobias

  Tobias |♫♫|♫

  Lid geworden:
  13 jul 2013
  Berichten:
  4.189
  Anouschka ik raad je aan om naar niemand te luisteren, maar de viool en de strijkstok gewoon vast te houden zoals jezelf het lekkerst vind.
  Waarom moet die viool onder je kin, is eigenlijk voor eenvoudig spel onbelangrijk en ook niet nodig. Je kan hem op je arm houden of tegen je borst. Je speelt toch voor je plezier, je behoeft toch geen top prestatie te leveren.

  Pak morgen de viool en houdt hem vast zoals jij het fijn vind. Ik heb door vroegere polio een wat moeilijke rechterhand. Er is wat achteraan gehengst door de lerares om de strijkstok vast te houden zoals het behoort. Maar op een dag heb ik alle advies overboord gegooid en de strijkstok vastgehouden zoals ik het prettig vond. Weg was de stijfheid van het starre strijken in een houding die niet bij mij behoorde.

  Proberen zou ik zeggen, laat iedereen maar praten. Dan maar een totaal verkeerde houding, als jij het maar lekker vind. Waarschijnlijk gaat dan de pijn dan ook weg, geef het lichaam de vrijheid die het wil.
   
  zapling vindt dit leuk.
 20. Marcelita

  Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

  Lid geworden:
  6 jan 2014
  Berichten:
  5.537
  Homepage:
  Anouschka, wat ben ik blij dat je weer voorzichtigaan kunt gaan spelen! Hopelijk gaat het nu weer fijn!
  Voor mij heeft fysio ook goed geholpen, ik moet nog wel een beetje uitkijken, maar ik speel pijnvrij.
  Afgelopen zaterdag was het fijn spelen met de wereldmuziekgroep en mijn solo liep ook lekker. Hoop voor jou dat je ook weer steeds leukere dingen kunt doen op je viool!
   

Deel Deze Pagina