Een leuke 7/8 of 4/4 beginnersviool

Discussie in 'Gevraagd' gestart door zonneke, 2 apr 2015.

 1. zonneke

  zonneke

  Lid geworden:
  1 apr 2015
  Berichten:
  13
  Ik ga na Pasen beginnen met privé vioollessen. Ik kijk er heel erg naar uit! Ik ben er al over uit dat ik niet ga voor een hele goedkope nieuwe set. Ik wil een iets beter instrument waar ik toch wel een tijdje mee Verder kan.
  Ik woon in Vlaanderen
   
 2. Marcelita

  Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

  Lid geworden:
  6 jan 2014
  Berichten:
  6.120
  Homepage:
  En dus ga je naar een vioolbouwer?
  Pasen staat voor de deur en direct daarna heb je je eerste les?
  Maar wel spannend allemaal! Houd je ons op de hoogte?
   
 3. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  14.292
  Homepage:
  Helaas zijn er met Tweede Paasdag alleen maar Autoshows en Meubelboulevards: géén vioolbouwersshows! :(
  Ik heb ooit een 7/8 viool in opdracht gebouwd. De nieuwe eigenaresse was er dol gelukkig mee. Maar er is weinig vraag naar, zodat ik ze niet in voorraad heb. Dat wil zeggen: handgemaakte 7/8 Oosterhof violen.
  Via de groothandel kan ik er op korte termijn wel aankomen.
   
 4. zonneke

  zonneke

  Lid geworden:
  1 apr 2015
  Berichten:
  13
  Na de paasvakantie ;-) maar ik kijk er heel erg naar uit. Ik heb mij net ingeschreven. Nu dus nog een viool vinden. Desnoods huur ik eerst toch even tot ik een geschikte viool gevonden heb. Maar ik hoop dat er via hier eentje op mijn weg komt :) :) van iemand die toe is aan iets anders??
  ik ben mij inderdaad al aan het inlezen over mogelijke vioolbouwer in Vlaanderen maar tips zijn ook heel welkom. Mijn jongste zoontje wil volgend academiejaar ook viool leren spelen (wel suzuki.) Hij is 3. Ik kijk ernaar uit om samen muziek te maken /beleven.
   
 5. Marcelita

  Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

  Lid geworden:
  6 jan 2014
  Berichten:
  6.120
  Homepage:
  Is dat niet iets voor vioolbouwers: de tweede paasdag violenshow! Mogelijk op dit forum al een klant:D. En met een beetje gevoel voor humor, verkoop je ook nog dozen violen voor in de tuin. ;)
   
  Oosterhof Vioolbouw en zonneke vinden dit leuk.
 6. Marcelita

  Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

  Lid geworden:
  6 jan 2014
  Berichten:
  6.120
  Homepage:
  We hebben hier toch Vlaamse vioolbouwers op het forum? Die kunnen ons nu weer herinneren aan hun lidmaatschap van het forum;)
   
  zonneke vindt dit leuk.
 7. zonneke

  zonneke

  Lid geworden:
  1 apr 2015
  Berichten:
  13
  Ik heb geduld - toch een beetje ;-) - na de paasvakantie pas :)
  Aan welke prijsklasse moet ik dan denken voor zo'n handgemaakte 7/8 viool?
  # sparen gaat :)
   
 8. Heidi Van den Bossche

  Heidi Van den Bossche

  Lid geworden:
  4 dec 2014
  Berichten:
  29
  Hey zonneke, ik woon ook in vlaanderen en ben heel tevreden over mijn vioolbouwer. Zij is van opwijk in Vlaams Brabant. Ik heb er twee jaar geleden mijn cello gekocht,waar ik echt verliefd op ben geworden. Nu nog deftig leren spelen .
   
  zapling en zonneke vinden dit leuk.
 9. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  14.292
  Homepage:
  Ik stuur je wel een PM. (Komt in je brievenbus)
   
 10. BertBoonVioolbouw

  BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

  Lid geworden:
  25 mrt 2003
  Berichten:
  4.929
  Homepage:
  Goede kwaliteit studieviool (zijn ook handgemaakt, maar in Azië) vanaf Rond de 500 speelklaar plus koffer (vanaf 45,00) en stok (reken op vanaf 100) en steun (ca. 25) Een handgebouwde viool van een NL of BE bouwer kost vele duizenden en is voor een beginner nog niet aan te bevelen en ook niet nodig.
   
 11. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  14.292
  Homepage:
  Handgemaakt, in Azie! China dus.
  Nou ja, ik laat het maar voor wat het is.
   
 12. zonneke

  zonneke

  Lid geworden:
  1 apr 2015
  Berichten:
  13
  Ik ben mij zowieso nog aan het oriënteren. Goede verbeterde chinese? Oost Europese? ... Alle info en verschillende visies zijn hier welkom. Zo kan ik mij zelf een beeld vormen :)
  Wat mezelf betreft. ... ik zoek dus een beginnersviool maar wel iets kwalitatievere waar ik toch een hele tijd mee verder kan & die dus als het even kan binnen mijn budget past of waarvoor ik zo nodig even kan sparen.
  Eentje waarbij het liefde op het eerste gezicht is & die ik met veel zorg ga behandelen :) . Graag klinkt ze ook mooi en als ze er dan nog mooi uitziet ben ik helemaal verkocht.
   
 13. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  14.292
  Homepage:
  Er zijn best goede Chinese violen, maar die hebben ook hun prijs.
   
 14. gevoeligesnaar

  gevoeligesnaar Karin

  Lid geworden:
  17 jan 2014
  Berichten:
  738
  Maar waarom niet eerst huren? Je bent nu immers nog helemaal niet in staat om een instrument te kiezen? Als je eerst een poosje huurt, heb je ook meteen een fatsoenlijke viool, ben je na een poos (met hulp) wel in staat om een viool te kiezen en je loopt niet het risico dat het vioolspelen toch niet bevalt en jij met een dure viool zit.
  Ik herken het wel hoor, gevoelsmatig wilde ik ook meteen een eigen instrument maar ik ben blij dat ik toch maar eerst gehuurd heb. Na een half jaar heb ik mijn cello gekocht (is nog snel) maar nu was ik tenminste in staat om echt verliefd te worden op dit ene instrument, niet alleen hoe hij klinkt, maar ook hoe hij aanvoelt, aanspreekt enz. En hoewel je hem voor de klank nog kan laten voorspelen, dat laatste moet je toch echt zelf ervaren.

  Bovendien weet je dan ook beter of het een 4/4 wordt, of toch een maatje kleiner.
   
 15. zonneke

  zonneke

  Lid geworden:
  1 apr 2015
  Berichten:
  13
  Ik wil al een hele tijd viool leren spelen ;-) & ik ben ook al wat ouder zodat ik mijn beslissing best wel goed overdacht heb :)
  Ik wil zowieso op een iets betere viool leren spelen. Ik vrees dat ik anders inderdaad ga afknappen op een karton-geluidje of iets dergelijks. Viool klinkt voor mij warm en vol (en ja ik ben mij ervan bewust dat ik in het begin helaas vals ga spelen ;-) ) . Al dan niet huren / kopen /huurkopen. Voor nu heb ik even een oplossing en kan ik er eentje van de muziekschool zelf huren maar dat wil ik dus tot een minimum beperken :)
   
  zapling vindt dit leuk.
 16. Marcelita

  Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

  Lid geworden:
  6 jan 2014
  Berichten:
  6.120
  Homepage:
  't Is dan wel dat ik een ander strijkinstrument ben gaan spelen, maar zelf begon ik ook op een leeftijd dat je wat meer doordachte keuzes maakt:D.
  Ik huurde een maand een cello, constateerde dat het een heel goede en fijne studiecello was/is (niet zo'n goedkope), mijn leraar stelde ook vast dat dit een goed instrument was, en toen kocht ik gelijk. Geen huur meer betalen en van jezelf weten dat je gaat doorzetten. Aldus geschiedde. En een goed instrument maakt je ook blijer. We hebben elders op dit forum ook al het voordeel besproken van gelijk op een goed instrument spelen. Waarom zou je als beginner tevreden moeten zijn met een kartonnen geluid als je in de eerste positie je eerste nootjes strijkt?
   
  zonneke vindt dit leuk.
 17. ducky

  ducky Daphne

  Lid geworden:
  7 jul 2005
  Berichten:
  327
  Volgens mij is er niks mis met huren! Maar ik begrijp ook dat je nu een meer wel overwogen keuze kunt maken. Dat is heel fijn, maar maak die keuze niet te snel! Leer een instrument eerst kennen. Ik durf geen uitspraken te doen over de instrumenten die door de genoemde muziekschool verhuurd worden, maar ik weet wel dat bij een vioolbouwer vaak instrumenten in verschillende prijsklassen te huren zijn. Vraag bij een vioolbouwer ook naar de mogelijkheid tot huurkoop. Sommige bouwers bieden namelijk aan dat wanneer je het instrument dat je huurt wilt kopen, de reeds betaalde huur van de aankoopprijs af gaat (tot een half jaar huur). Soms geven bouwers deze korting ook als je een ander instrument dan het gehuurde wilt kopen. Vraag er eens naar bij jouw bouwer, dat geeft je namelijk wel de mogelijkheid om een instrument langer uit te proberen en er aan gewend te raken. En in te ruilen als het toch nog niet de juiste blijkt te zijn.

  En ik moet toegeven, als je weet dat je door gaat zetten, en weet wat je klankidealen zijn, dan is er niks fijners dan een eigen instrument dat je van binnen en van buiten leert kennen. Ik kocht mijn cello na anderhalf tot twee jaar les. Na een jaar zei mijn vader me (na een voorspeelavond) dat ik echt een mooiere cello moest kiezen dan de huurcello die ik op dat moment had. Vanaf toen heb ik dus nog ongeveer een jaar gezocht naar de juiste cello. En die cello heb ik nu nog steeds en zou ik voor geen goud willen inruilen :). Dus ja, ik begrijp heel goed waarom je voor een eigen instrument zou willen gaan. Succes met je zoektocht, en maak geen overhaaste beslissingen.
   
 18. Muzirene

  Muzirene |♫♫|♫

  Lid geworden:
  23 apr 2012
  Berichten:
  2.202
  Homepage:
  Zelf ben ik ook op latere leeftijd begonnen. Heb een betere huurviool gehad en daarna heel lang (een jaar) een potentiële koopviool in gebruik gehad, waar ik gewoon de huur voor doorbetaalde (en waarvan inderdaad de helft van de koopsom af zou gaan, en daarna nog 1/3 van de rest van de huur). Uiteindelijk werd het niet die koopviool.

  Met deze ervaringen, zou ik er nooit voor kiezen om meteen al een viool te kopen. Pas na een tijd les leer je jezelf hierin kennen en ontwikkel je ook je gehoor nog meer (terwijl ik al een heel gevoelig gehoor had). Ik zou een goede huurviool vragen (misschien ook wel aangeven dat als de viool je bevalt, je hem zou willen kopen), lekker gaan violeren en dan steeds beter voelen wat je echt wil. Eventueel kan je meerdere huurinstrumenten proberen, als de viool die je hebt te ver af staat van jouw wensen. Zo leer je veel violen kennen en vormt je keuze zich. Warm en vol is heel algemeen, vind ik, maar ik snap dat het lastig te omschrijven is als je klankideaal zich al verder gevormd heeft. Maar per snaar, klankpunt, streek... Ik werd in ieder geval steeds kritischer en daar ben ik blij om, want ik speel het liefst op een viool die helemaal bij mij past.
  En je viooldocent leert jou ook kennen en kan je misschien zelfs wat helpen/adviseren bij de keuze van jouw instrument. Zelf merkte ik bijvoorbeeld bij de tweede viool dat hij voor mij net iets te lompig is en mijn juf kon mij uitleggen waarom. Dat helpt in het kiezen van een uiteindelijk definitief instrument!
  Gezien het onderwerp zie ik dat je er nog niet over uit bent, een 7/8 of 4/4 viool? Ik zou echt nog niet gaan kopen, als ik jou was.

  Oja, het mooist is natuurlijk als de viool ineens voor je op je pad ligt. Daar kan je dan gewoon echt niet omheen :)
   
  zapling vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina