Een reparatie of project (-restauratie) als hobbyist, foto`s en opmerkingen

Discussie in 'Viool' gestart door Dirk Jan, 19 okt 2023.

  1. Hubertus Bogaers

    Hubertus Bogaers ♫ ♪

    Lid geworden:
    3 nov 2015
    Berichten:
    909
    Dank je Daisy, helemaal mee eens... Bij bouw en bespelen van strijkinstrumenten streven we naar een mooie toon, bewonderen we degenen die dit bereikt hebben en moedigen we beginners aan die er naar streven. Laten we in ons spreken en schrijven ook streven naar een mooie toon...
     
    Laatst bewerkt: 23 dec 2023
  2. BertBoonVioolbouw

    BertBoonVioolbouw |♫♫|♫♫|♫♫|

    Lid geworden:
    25 mrt 2003
    Berichten:
    5.020
    Homepage:
    Maar misschien kan Daisy dan aanwijzen waar het werk van DirkJan dan vernieuwend is.
     
  3. Hubertus Bogaers

    Hubertus Bogaers ♫ ♪

    Lid geworden:
    3 nov 2015
    Berichten:
    909
    Het lijkt mij dat het gebruik van de goedkope klemmetjes met schroefboutjes - die jij als martelwerktuigen ziet - aardig vernieuwend is.

    En het is natuurlijk ook aan Dirk om eerlijk te laten weten wat voor schade die eventueel aangericht hebben, als het het mis blijkt te zijn gegaan, zodat niemand op foute ideeën gebracht wordt dat ook eens te proberen...

    Dan is een veilige omgeving op het forum waarin goed bedoelde amateuristische pogingen niet afgebroken worden, maar eerder kunnen rekenen op goede tips wel een voorwaarde.
     
    Laatst bewerkt: 23 dec 2023
  4. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.395
    Homepage:
    Haha, dat vind ik wel een mooie gedachte. :)
     
    Hubertus Bogaers vindt dit leuk.
  5. BertBoonVioolbouw

    BertBoonVioolbouw |♫♫|♫♫|♫♫|

    Lid geworden:
    25 mrt 2003
    Berichten:
    5.020
    Homepage:
    Dank Hubertus, maar de vraag was eigenlijk aan Daisy gericht, aangezien zij het thema vernieuwing inbracht in dit onderwerp.
    Of die "klemmetjes" van Dirkjan dan zo goedkoop waren weet ik niet, maar dat ze een absolute afrader zijn voor het lijmen van een blad op een krans staat als een paal boven water. Een vernieuwing moet in mijn ogen ook de belofte van een verbetering in zich dragen en die zie ik hier niet.
    Overigens, de zogenaamde traditionele vioolbouw verwijten niet vernieuwend te zijn is ook maar een opvatting: daar tegen pleit een aantal grotere vernieuwingen in de laatste decennia, zoals de invoering van snaren met kunststofkernen, acceptatie van snarenhouders met ingebouwde snarenhouders, eerst van aluminium, later van kunststof, inschuifbare cellopunten, staalsnaren voor cello, wolframomwikkeling van cellosnaren, verstelbare kinhouders, vele nieuwe ontwerpen van schoudersteunen, stemsleutels met ingebouwd fijnstemmechaniek en wat dies meer zij.
    Dat de viool er -constructietechnisch gezien- er nog uit ziet zoáls hij er uitziet komt vermoedelijk door het uitgekiende en uitontwikkelde ontwerp qua productiemethode en speelbaarheid. Dat strijkinstrumenten nog steeds ogen als antieke voorwerpen met een min of meer bruin tot oranjebruin kleurtje heeft te maken met de algemene smaak van het publiek, niet persé met het conservatisme van de vioolbouwer, hetgeen niet wegneemt dat Daisy, Dirkjan en wellicht anderen daar een andere opvatting over mogen hebben.
     
  6. Hubertus Bogaers

    Hubertus Bogaers ♫ ♪

    Lid geworden:
    3 nov 2015
    Berichten:
    909
    Inderdaad prachtige vernieuwingen Bert. De meeste vernieuwingen komen volgens mij niet van de traditionele vioolbouwers: het zijn eerder vernieuwers die de industrie rond snaarinstrumenten hebben aangezet tot producten die door vioolbouwers ingekocht kunnen worden. Snaren en 'randapparatuur' zoals snarenhouders en stemsleutes met ingebouwde vertraging. Het is wel zo dat vioolbouwers deze inkochten en beschikbaar maakten voor hun klanten.
     
  7. BertBoonVioolbouw

    BertBoonVioolbouw |♫♫|♫♫|♫♫|

    Lid geworden:
    25 mrt 2003
    Berichten:
    5.020
    Homepage:
    Ik denk dat "vioolbouw" dan ook moet worden gezien als de resultante van techniek, consumentenvraag, uitvinders (vaak ook spelers!) fabrikanten en handel. Wie nú begint als vioolbouwer heeft dat allemaal tot zijn/haar beschikking, ook hetgeen in de laatste 50 jaar is ontwikkeld.
     
  8. DaisyvdPol

    DaisyvdPol

    Lid geworden:
    28 mrt 2021
    Berichten:
    9
    Wie weet komt er vanzelf iets heel vernieuwends uit, misschien ook niet.
    Aan het forum de taak om het project aan te moedigen toch?
     
  9. BertBoonVioolbouw

    BertBoonVioolbouw |♫♫|♫♫|♫♫|

    Lid geworden:
    25 mrt 2003
    Berichten:
    5.020
    Homepage:
    Nee, het lijkt mij absoluut niet de taak van het forum om ronduit verkeerde technieken en gereedschappen aan te moedigen: integendeel die moeten juist bestreden worden!
     
  10. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.395
    Homepage:
    Nee, dat lijkt mij een volkomen verkeerde gedachte.
    Stel dat iemand denkt ik ga een cello maken en zorg ervoor dat de randen op de bladen en de krans behoorlijk breed(en dik) zijn. Dan hoef ik niet te lijmen maar kan de hele boel in elkaar gespijkerd worden. Kan ook altijd weer los, toch? (Knijptang gebruiken). Of schroeven kan ook nog.
    Dat is weliswaar vernieuwend, want niemand doet zoiets, maar omdát het 'vernieuwend' is zouden 'we' dat op dit forum moeten aanmoedigen? Ik zal het niet doen! In tegendeel zelfs!
    Maar mogelijk bedoelt u toch iets anders? In dat geval verneem ik dat graag.
     
  11. BertBoonVioolbouw

    BertBoonVioolbouw |♫♫|♫♫|♫♫|

    Lid geworden:
    25 mrt 2003
    Berichten:
    5.020
    Homepage:
    In een gebied als de vioolbouw zijn er al veel materialen, modellen en technieken uitgekristalliseerd in een proces van eeuwen. Daarin iets vernieuwen is nog niet zo eenvoudig maar natuurlijk niet onmogelijk.
    Maar iemand die met de nodige eigenwijsheid, minimale kennis, mogelijk onscherp gereedschap en brute techniek een viool te lijf gaat als vernieuwer aanmerken? Ik dacht het toch niet!
     
  12. Hubertus Bogaers

    Hubertus Bogaers ♫ ♪

    Lid geworden:
    3 nov 2015
    Berichten:
    909
    Op de hoofdpagina is (helaas?) geen doelstelling of taak van het forum te vinden. Geen "Forum tot behoudt der edele konst des vioolbouws" noch "sosiaal platform voor de emasipasie en vernuwing van houtbewerking voor muziekinstrumenten".

    Wel moet me van het hart dat er ooit een halve zool is geweest die besloten heeft dat f-gaten in plaats van de historisch beproefde c-gaten in strijkinstrumenten ook wel leuk waren. Misschien omdat het er leuker uitzag en bleek het ook nog beter te klinken ook...

    Voor degenen die willen luisteren is het verder natuurlijk een manier om tijdrovende en mogelijk kostbare blunders te vermijden. Daarom ben ik blij met zowel de behoudende als de vernieuwende geluiden op dit forum. Ik hoop dat de toon waarop het gesprek gevoerd wordt zo mooi en hoe kan zijn als de toon die wij uit onze instrumenten zouden willen halen... Dat zou namelijk zowel het gemak waarmee raadgevingen aangenomen worden, als de durf om te experimenteren kunnen bevorderen.

    Tegelijk de goede raad voor beginners, dat het trotseren van minder aangename klanken nu eenmaal het lot is van iedere beginnende strijker... Blijkbaar zijn we bereid zijn om kritiek op onze eigen toon aan te horen van onze viool/cello docenten en betalen we er voor ook. Hier kunnen we horen wat mensen met ervaring te zeggen hebben, en nog gratis ook. Een beetje incasseringsvermogen is nooit weg.. :)
     

Deel Deze Pagina