Net als bij gitaren is er nu de akoestische viool waarmee je kunt inpluggen om versterkt te spelen: (ingebouwd element) https://www.facebook.com/sydneystringcentre/posts/946543018720184 http://www.violins.com.au/shop/search/results?q=acoustic electric realist&sa=Go
ja, die zijn er al een tijd. Bijna alle merken van elektrische violen bieden ook deze akoestische variant. Een heel goede optie als je toch het echte vioolgeluid wilt hebben en veel versterkt in een band speelt. Ik heb ze zelf nog niet veel gehoord, maar de recensies zijn goed voor diverse merken. Iemand al zelf ervaring hiermee?
Bij het merk Bridge ziet dat er voor ons zo uit: viool: http://www.bridgeinstruments.co.uk/Golden-Tasman-4-String-Violin.html cello: http://www.bridgeinstruments.co.uk/Golden-Tasman-Cello.html Een acoustisch instrument met een inplugmogelijkheid. Inderdaad heb ik ook nog niemand gehoord die er ervaring mee heeft. Het zijn ook niet de goedkoopste instrumenten in het geval van Bridge! Maar er zijn dus ook andere merken die met dit principe werken.
Ah, ze bestaan aan een tijdje. Die van Bridge zien er interessant uit. Als ik (weer) veel in een versterkte band zou spelen zou dit een interessante optie zijn. Net als bij gitaren heb ik 1 kanttekening: met het element binnenin het instrument heb je net niet de klank die 'buiten' klinkt, vanuit de f-gaten. Ik zou bij niet-al-te-harde nummers het combineren met een microfoon ervoor.
Bedoel je dat je de eigen resonantieruimte van de Bridge-instrumenten met een microfoon nog extra zou kunnen benutten om nog een beetje het idee te krijgen dat er klank uit niet bestaande f-gaten komt? Er loopt ook al een kabeltje naar de versterker van het instrument. Dus dan pleit je dat er ook nog geluid via de microfoon naar de versterker loopt? Ik ben nog behoorlijk beginner op het gebied van allerlei electrische toepassingen. Tot nu toe heb ik het hier thuis simpel gehouden, heb dus nog een hoop te leren (en daarvoor ben ik o.a. hier op het goede adres!)
Inderdaad, het kan met 2 lijnen: het element binnenin geeft een heel directe mogelijkheid tot versterken (en weinig risico van 'rondzingers'. Buiten het instrument, het geluid dat uit de kast door de f-gaten komt, heb je pas de werkelijke klank van het strijkinstrument. Dat is wel heel kwetsbaar als er teveel geluid is (bijv. een band met e-gitaren en/of drums). De akoestisch-elektrische instrumenten hebben een gewone klankkast, dus zowel van binnenuit (het element waar je inplugt) als het gewone geluid door de f-gaten is er. Al met al: eigenlijk is de goede microfoon voor het instrument, met een heel goede versterker, het mooist. Maar lang niet altijd handig of haalbaar (altijd gedoe: of ze horen je niet of de zaak gaat rondzingen met enorme piep). Dan is inpluggen wel heel prettig en handig.
Ik heb een piezo band voor om mijn gewone viool. Geluidsmannen gebruiken toch liever een echt microfoontje tot nu toe omdat dat beter geluid geeft. Het piezo element geeft dan toch niet de rijke tonen ( bedoelen ze wellicht de boventonen?) Is dat dan ook wat er gebeurt met het element dat al in een elektro-akoestische viool zit ingebouwd?
Ja, de microfoon voor het instrument vangt het totaal op, alle rijkdom aan klank die het instrument te bieden heeft. Een contact aan de kam, of piezo om het instrument, of element ingebouwd: het zijn manieren om op een heel directe manier te kunnen versterken. Geniaal, maar je levert er altijd op in.
Heb op North Sea Jazz een elektro-akoestische viool nu ook live gehoord. Klinkt wel veel meer als het echte vioolgeluid dan bij een elektrische. Maar ik kan me inderdaad voorstellen dat als je in een rustige omgeving speelt, dat je dan ook nog extra met een gevoelige mic versterkt. Voor in de popmuziek in een band vond ik die elektro-akoestische wel prima stand houden.