Elisabeth concours viool 2015

Discussie in 'Concerten en uitvoeringen' gestart door Henri Vieuxtemps, 11 mei 2015.

  1. Henri Vieuxtemps

    Henri Vieuxtemps ♫ ♪

    Lid geworden:
    5 mrt 2008
    Berichten:
    767
    De podiumangst van Ray Chen (te vertalen met google translate = google vertaling) is normale spanning. Op dit audiofragment http://www.npo.nl/holland-doc-radio/07-03-2010/POMS_VPRO_157993 na 29.15 minuten vertelt Gijs van Scholten Aschat dat hij daar ook altijd last van had en altijd voor een voorstelling moet overgeven. En dat is dan een gelauwerde en geschoolde acteur, die altijd op het toneel een zelfverzekerde indruk maakt http://nl.wikipedia.org/wiki/Gijs_Scholten_van_Aschat , die best wel eens z'n tekst kwijt kan zijn, zoals een violist wel eens een zwart-uit (black-out, maar waarom zou je een Engels woord gebruiken als er een Nederlands equivalent van is, vergelijkbaar met : de journalist haalde net de doodlijn (deadline) van de krant met zijn artikel) kan krijgen op het podium, maar dat kan gebeuren en is menselijk. Misschien zouden dit soort mensen die te obsessief en te professioneel bezig zijn met 1 ding namelijk acteren en muziek maken, bijvoorbeeld 1 dag in de week een krantenwijk moeten doen of les moeten geven, zodat ze zich meer een krantenjongen of leraar met een acteer- of muziekhobby voelen, maar ik ben geen psychiater en het zit dus dieper. Voor een volkszanger uit de Jordaan zoals Andre Hazes, die er ook zo'n enorme last van had, die eerst in cafe's en later in de Arena, voetbalstadion, optrad is het misschien een te grote stap, maar anderen, die opeens succes hebben kunnen dat wel aan, hoewel veel popartiesten misschien ook om die reden aan de drank en drugs ten onder gaan.
     
    Laatst bewerkt: 29 mei 2015
  2. MathiasB

    MathiasB Mathias

    Lid geworden:
    26 apr 2009
    Berichten:
    98
    Homepage:
    Excuses wist niet dat er niet in het Engels gequote mag worden...
    Heb momenteel niet te tijd om het rustig naar het NL te vertalen, dus hierbij een leesbare Google Translate:

     
  3. marjet

    marjet

    Lid geworden:
    5 feb 2011
    Berichten:
    285
    De finalisten zijn nu bezig, is er een deskundige die er iets over te zeggen heeft?
     
  4. Henri Vieuxtemps

    Henri Vieuxtemps ♫ ♪

    Lid geworden:
    5 mrt 2008
    Berichten:
    767
    Net terug uit Oss van een concert, zie http://www.strijkersforum.nl/thread...st-timbres-divers-in-kunstmin-dordrecht.3396/ , zie ik op Ketnet een Aziatische die zei dat ze een Stradivariusviool zou krijgen, waar ze blij mee was. Op de website stond nog geen uitslag, maar wel op http://www.violinist.com/qec/ M'n voorspelling dat een meisje zou winnen kwam toevallig uit. Morgenochtend om 10 uur maar even de laatste 2 finalisten + het commentaar van Wouter Vossen terugluisteren op Canvas.
    Lim Ji Young (v)1e prijs.
    • 2e prijs: Oleksii Semenenko (m)
    • 3e: William Hagen (m)
    • 4e: Tobias Feldmann (m)
    • 5e: Stephen Waarts (m) Ned/USA, en had de publieksprijs gewonnen, hoorde ik nog zeggen op Ketnet
    • 6e: Mohri Fumika (v)
     
  5. MathiasB

    MathiasB Mathias

    Lid geworden:
    26 apr 2009
    Berichten:
    98
    Homepage:
    Het was een boeiende concours!
    De top zes is toch mooi gevuld met mijn favorieten, hoewel ik Waarts en Ji Young nog niet heb kunnen beluisteren.
     
  6. Henri Vieuxtemps

    Henri Vieuxtemps ♫ ♪

    Lid geworden:
    5 mrt 2008
    Berichten:
    767
    Het Elisabethconcours had zowaar vandaag het 8-journaal vandaag gehaald. Niet omdat een Nederlander na 64 jaar een finale had gehaald en 5e werd, maar door de blunder van de juryvoorzitter die de verkeerde Koreaanse voorlas (nadat hij eerst de koningin van Belgie welkom heette die toen nog niet op haar plek zat) :
    http://nos.nl/artikel/2038694-verkeerde-koreaan-stormt-podium-op-bij-elisabeth-concours.html
    Hier de hele proclamatie : http://cobra.be/cm/cobra/videozone/kew-videozone/kew2015-videozone/kew2015-finale/1.2355730
    Hier kan je alle Canvas/Ketnet uitzendingen terugkijken met commentaar, alleen staan er nu 29 en 30 mei nog niet bij Alle Afleveringen als je naar beneden scrollt : http://www.canvas.be/programmas/kon...-eb7b-4c4e-85de-24afc9b49cdf#alleafleveringen

    Bela Bartok heeft ooit eens gezegd: Wedstrijden zijn voor paarden maar niet voor musici.
    Toch is de parallel van concoursen met paardenwedstrijden niet terecht. Een paardenwedstrijd is net als een hardloopwestrijd : Wie het 1e er is heeft gewonnen. Soms is dan een fotofinish nodig om de winnaar aan te wijzen, maar je hebt altijd een harde winnaar.
    Een vioolwedstrijd lijkt meer op een turnwedstrijd of een ijsdans-/ kunstrijden-wedstrijd met een jury.
    Als je als kunstrijder/kunstrijdster http://nl.wikipedia.org/wiki/Kunstschaatsen voor een veilige kür kiest, krijg je geen extra punten voor 3 dubbele Rietbergers, 3 dubbele Axels. Mis je die sprongen dan belandt je meestal op je achterste op het ijs en krijg je puntaftrek, ook als je op 2 schaatsen landt, terwijl je op 1 schaats moet landen. De jury, die de sprongen achteraf controleert op hun scherm, geeft punten voor artistieke merites en technische merites ofwel moeilijke technische elementen zoals die moeilijke sprongen of bv een salto achterwaarts zoals Suraly Bonali kon.
    Bij turnen idem dito. Bij moeilijke oefeningen krijg je meer punten van de jury op de evenwichtsbalk, maar val je er af, dan krijg je weer puntaftrek. Epke Zonderland kan aan de rekstok 3 salto's achter elkaar maken, maar een keer greep hij naast de rekstok en viel plat op de grond/opvangmatrassen, wat minder punten geeft.
    Bij vioolcompetities krijg je misschien meer punten als je een technisch heel moeilijk stuk speelt zoals Semeneneko in de halve finale met Il Palpiti. Grijp je er dan teveel naast en gaat er teveel mis, dan krijg je puntaftrek en had je misschien voor een makkelijkere Beethoven sonate moeten kiezen met een lagere technische moeilijkheidsgraad en die artistiek goed moeten spelen om ook veel punten te pakken.
    Misschien zou bij een concours de kandidaat net als bij kunstrijden ook op een bankje moeten gaan zitten en dan wachten hoeveel punten de jury voor de 1) artistieke- en de 2) technische merites geeft en dat meteen openbaar moeten maken. Misschien zou de publieksjury, bestaande uit willekeurige mensen in de concertzaal, ook als stem mee moeten tellen, als extra jurylid. Vlak voor de laatste avond staat er dan iemand 1e die dan hooguit nog 3e kan worden door de laatste 2 kandidaten als die beiden meer punten zouden pakken.
    Een andere overeenkomst met een vioolwedstrijd/concours en een atleten/paardenwedstrijd, maar ook een turn- of kunstrijwedstrijd of een Olympische pijl- en boogwedstrijd is dat er stimulerende middelen worden gebruikt, doping.
    Bij de Olympische Spelen pijl- en boogschieten wordt er op bètablokkers gecontroleerd die verboden zijn, omdat ze op de dopinglijst staan. Men zou kunnen overwegen om bij vioolwedstrijden net als bij andere volwaardige sporten ook op doping te gaan controleren. Buiten de competitie controles, zoals bij gewichtheffen op bijvoorbeeld testosteron of aanverwante stoffen voor oneerlijke extra spieropbouw is niet nodig, maar op de wedstrijddag zelf kan men wel controleren in de urine op sporen van bètablokkers http://nl.wikipedia.org/wiki/Bètablokker of amfetaminen (speed) http://nl.wikipedia.org/wiki/Speed_(drug) , wat nu (nog) niet wordt gedaan.
     
  7. Marcelita

    Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

    Lid geworden:
    6 jan 2014
    Berichten:
    6.120
    Homepage:
    Hé, je was me dus voor met je ergernis over het 8-uur-journaal! Wát een platte cultuurbarbarij is dat eigenlijk!
    Ze gaan alleen voor de blooper (waardoor verkeerde violiste even dacht te hebben gewonnen) en de noemenswaardige prestatie van Stephen Waarts wordt níet genoemd. Te triest voor woorden:(.

    Ik had ook niet graag in de schoenen gestaan van de violiste die moest afdruipen. En dat na zo'n spannende tijd!:(

    De publieksjury wordt toch al vormgegeven door het fenomeen 'publieksprijs'? Of zit ik er een beetje naast?

    Zou dat werken: violist op een bankje en dan direct jurering? Zou een jury het zien zitten zo snel zo te jureren?Technisch eerst en dan kunstzinnig, of muzikaal, interpretatie....?
    Vermoedelijk is het hier zo traditioneel, dat ze het echt liever houden zoals het nu is en dat heeft ook wel weer zijn charme.

    Qua farmaceutische troep is er wellicht nog verschil aan te brengen tussen middelen die concurrentievervalsend zijn omdat ze bijvoorbeeld ingrijpen op de spiermassa in een sport waar spiermassa er toe doet, én psychofarmaca die stress hanteerbaar houden.
    O.K., als je een vioolconcours beschouwd als een wedstrijd stresshantering, dan moet je die bêtablokkers en andere troep inderdaad verbieden. Ook kun je zeggen dat je niet wil dat jonge violisten al aan de bêtablokkers en andere troep gaat en je daarom die boel verbiedt. Zou zo'n verbod echt helpen die middelen uit te bannen? De farmaceutische industrie vindt dat vast niet nodig:p, net zo goed als ze het niet erg vinden dat we zoveel ADHD-ers hebben die aan de ritalin e.d. moeten, maar dat terzijde.
     
  8. MathiasB

    MathiasB Mathias

    Lid geworden:
    26 apr 2009
    Berichten:
    98
    Homepage:
    Ik vind het uiterst jammer dat (vooral hier in België) het nieuws gedomineerd wordt door het misverstand tussen Ji Yoon en Ji Young... Ze zouden inderdaad beter wat aan de muziek denken :)

    Wat het geven van punten betreft: wat mij vooral opvalt is dat er qua beoordeling er een groot verschil is tussen de jury en "de zes"/"les six" (de top zes van de zes kwam overeen met die van de jury. niet wat betreft de volgorde) enerzijds en Twitter anderzijds. Beoordelen vanuit je zetel op de radio geeft een totaal ander beeld als in de zaal.

    Ik heb gisteren nog de tijd gehad om de laatste finale dag te beluisteren, en ik was ook wel onder de indruk van Ji Young. (Waarschijnlijk ook wel omdat ik nu mentaal verplicht ben om onder de indruk te zijn ;) ). Waarts was ook echt goed!
     
  9. Marcelita

    Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

    Lid geworden:
    6 jan 2014
    Berichten:
    6.120
    Homepage:
    :)

    Heeft Waarts inderdaad de publieksprijs gewonnen?
     
  10. Henri Vieuxtemps

    Henri Vieuxtemps ♫ ♪

    Lid geworden:
    5 mrt 2008
    Berichten:
    767
  11. Henri Vieuxtemps

    Henri Vieuxtemps ♫ ♪

    Lid geworden:
    5 mrt 2008
    Berichten:
    767
    Zowel Rosanne Philippens met Vykintas BALTAKAS (°1972) – Recitativo als Stephen Waarts met
    Karol SZYMANOWSKI (1882-1937) – Dryads and Pan (Myths op. 30) en
    Wolfgang Amadeus MOZART (1756-1791) – Concerto n. 4 in D major KV 218 en
    Johannes BRAHMS (1833-1897) – Scherzo (F.A.E.) in C minor staan op de 4cd-box van het Elisabethconcours, staat zowel op de gezichtsboek (facebook)pagina van Rosanne https://nl-nl.facebook.com/rosanne.philippens als die van het concours https://www.facebook.com/QEIMCBelgium :
    4CD box – Queen Elisabeth International Music Competition of Belgium Violin2015

    Available on 06 June 2015
    4CD | Reference: QEC2015 | Bar code: 5425019970154
    ...Distribution: Off The Records – Olivier VANNIEU – T. +32 497 39 33 39 – E. olivier@arteverum.com

    CD1
    1-3 Johannes BRAHMS (1833-1897) – Concerto in D major
    op. 77 – Lim Ji Young
    [Allegro non troppo – Adagio – Allegro giocoso, ma non
    troppo vivace]
    4-6 Jean SIBELIUS (1865-1957) – Concerto in D minor op. 47
    Aleksey Semenenko
    [Allegro moderato – Adagio di molto – Allegro ma non tanto]

    CD2
    1-3 Wolfgang Amadeus MOZART (1756-1791) – Concerto n. 5
    in A major KV 219 – Tobias Feldmann
    [Allegro aperto – Adagio – Rondeau]
    (cadenze : T. Feldmann)
    4-6 Pyotr TCHAIKOVSKY (1840-1893) – Concerto in D major
    op. 35 – William Hagen
    [Allegro moderato – Canzonetta – Allegro vivacissimo]
    7 Michael JARRELL (°1958) – …aussi peu que les nuages… –
    Bomsori Kimi

    CD3
    1-2 Wolfgang Amadeus MOZART (1756-1791) – Sonata n. 18
    in G major KV 301 – Ji-Young Lim
    [Allegro con spirito – Allegro]
    3 Johannes BRAHMS (1833-1897) – Scherzo (F.A.E.) in C
    minor – Stephen Waarts
    4-7 Sergey PROKOFIEV (1891-1953) – Sonata for violin and
    piano n. 2 in D major op. 94bis – Fumika Mouri
    [Moderato – Scherzo : Presto – Andante – Allegro con brio]
    8 Vykintas BALTAKAS (°1972) – Recitativo –
    Rosanne Philippens
    9-11 Eugène YSAŸE (1858-1931) – Sonata in E minor op. 27/4 –
    Tobias Feldmann
    [Allemande – Sarabande – Finale]
    12 Karol SZYMANOWSKI (1882-1937) – Dryads and Pan
    (Myths op. 30) – Stephen Waarts
    13 Camille SAINT-SAËNS (1835-1921) – Introduction et rondo
    capriccioso op. 28 – William Hagen

    CD4 –De ZES|Les SIX
    1-3 Wolfgang Amadeus MOZART (1756-1791) – Concerto n. 4
    in D major KV 218 – Stephen Waarts
    [Allegro – Andante cantabile – Rondeau]
    (cadenze : S. Waarts)
    4-5 Paul HINDEMITH (1895-1963) – Sonata for violin and piano
    in E flat major op. 11/1 – Kim Bomsori
    [Frisch – Im Zeitmass eines langsamen, feierlichen Tanzes]
    6 Esa-Pekka SALONEN (°1958) – Lachen verlernt –
    Thomas Reif
    7 Nicolò PAGANINI (1782-1840) – I Palpiti op. 13 –
    Oleksii Semenenko
    8-10 Claude DEBUSSY (1862-1918) – Sonata in G minor –
    Tobias Feldmann
    [Allegro vivo – Intermède – Finale]

    Nationaal Orkest van België - Orchestre National de Belgique (NOB/ONB), cond. Marin Alsop
    (CD1 & CD2: 4-7)
    Orchestre Royal de Chambre de Wallonie, cond. Paul Meyer (CD2: 1-3 & CD4: 1-3)
    Piano: Jonas Vitaud (CD3: 1-2), Thomas Hoppe (CD3: 3, 8, 12), Takashi Sato (CD3: 4-7), Liebrecht Vanbeckevoort (CD3: 13), Daniel Blumenthal (CD4: 4-5, 8-10), Inna Firsova (CD4: 7)
     
    Laatst bewerkt: 4 jun 2015
  12. MathiasB

    MathiasB Mathias

    Lid geworden:
    26 apr 2009
    Berichten:
    98
    Homepage:
    Ook even toevoegen dat de vierde CD is opgesteld door "De zes"/"Les six" jongeren. Ben blij dat zei Waarts erop hebben gezet met zijn Mozart.
     
  13. Henri Vieuxtemps

    Henri Vieuxtemps ♫ ♪

    Lid geworden:
    5 mrt 2008
    Berichten:
    767
    De 6 of minder/meer "ouderen" hadden halve finalist Rosanne op cd3 gezet.
     

Deel Deze Pagina