Fiddelen

Discussie in 'Overig' gestart door jvdheuvel, 11 mei 2010.

 1. jvdheuvel

  jvdheuvel

  Lid geworden:
  2 mei 2010
  Berichten:
  43
  Ik vind dit forum erg klassiek ingesteld. Ik maak al mijn hele leven muziek en heb een hele brede smaak. Ik hou ook wel van bepaalde klassieke muziek maar bij viool heb ik nou eenmaal een voorkeur voor bluegrass. Dat is mijn ding, qua viool.

  Wat vinden jullie bijvoorbeeld hiervan? Of is dit "geen viool spelen"?

   
  Laatst bewerkt door een moderator: 2 dec 2013
 2. Elman

  Elman ♫ ♪

  Lid geworden:
  4 sep 2007
  Berichten:
  705
  Klinkt erg gezellig :D Zou ik ook wel willen spelen, maar dan wel van noten. Via een filmpje uit mn hoofd leren is wel erg veel gedoe.

  Maar laat hem even zn viool schoonmaken! :mad:
   
 3. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  14.327
  Homepage:
  Een forum dat klassiek is ingesteld? Bedoel je georiënteerd? Forumleden bepalen de inhoud van dit forum. Dat kunnen ze doen door hun bijdrage. In het algemeen wordt de viool gebruikt als strijkinstrument voor klassieke werken. Daarbij kan men er ook jazz op spelen, maar ook in dat genre zijn er nauwelijks reacties geweest. De bezoekers zijn tot nu toe kennelijk overwegend klassiek georiënteerd. Maar dat kan veranderen door een onderwerp op het vlak van de Blue grass op te starten.

  Terug naar het YouTube-fragment.
  Ja, dit lijkt me wel viool spelen. Maar dan wel op een geheel andere wijze waarbij de toonvorming veel te wensen over laat. En dat is jammer van het instrument, want daar zit veel meer in dan er nu uit komt! Er hoeft bij dit soort muziek ook niet meer uit te komen denk ik, want het is al gauw goed genoeg.
   
 4. jvdheuvel

  jvdheuvel

  Lid geworden:
  2 mei 2010
  Berichten:
  43
  Ja georiënteerd is inderdaad een beter woord. Het viel me op dat zodra zich hier iemand meldt met een iets te lichtzinnige kijk op vioolspelen dat die gelijk altijd vanuit de "klassieke" manier te woord gestaan wordt.

  D.w.z.: 1 zonder les van een echte leraar leer je het nooit, en 2 op een (te) goedkope viool die niet bij een professionele vioolbouwer vandaan komt leer je het ook nooit.

  Terwijl ik er toch wel van overtuigd ben dat je met behulp van video'tjes zoals hierboven een heel eind komt in het bluegrass en of folk genre. Zonder les en met een flutviool bedoel ik.

  En hartstikke leuke muziek of niet soms. :D
   
 5. NicoDezaire

  NicoDezaire Nico Dezaire

  Lid geworden:
  2 apr 2010
  Berichten:
  32
  Homepage:
  Om goed viool te leren spelen heb je nu eenmaal een goede techniek nodig. Snelle stukken zoals fiddelen lukt nooit als je een slechte of verkeerde techniek hebt. Een goede techniek leer je bij een goede docent. Een viool is te moeilijk om zelf aan te leren.

  Zelf leer ik mijn leerlingen spelen in alle speelstijlen. De stukken die ik componeer in mijn boeken zijn ook alle stijlen tot en met rock 'n roll, house en rap nummers aan toe zodat een leerling uiteindelijk alle kanten op kan met zijn/haar viool.

  Vroeger ging een violist in Nederland vaak naar klassieke orkesten maar sinds de viool steeds meer wordt gebruikt in de pop muziek en zelfs op dance feesten vind ik het ook belangrijk dat mijn leerlingen van alle genres op de hoogte zijn en deze kunnen spelen.

  En tot slot, welk genre je ook speelt, op een goede viool klinkt het altijd mooier dan op brandhout. Dat is hetzelfde dat een CD altijd beter klinkt op een goede geluids installatie dan op een cd-speler uit het jaar 0 (als ze toen al bestonden) met een stel versleten boxen eraan.
   
 6. jvdheuvel

  jvdheuvel

  Lid geworden:
  2 mei 2010
  Berichten:
  43
  Heb je het videootje bekeken/heeft deze man een goede techniek?
   
 7. Neeltjuh

  Neeltjuh

  Lid geworden:
  5 mei 2008
  Berichten:
  224
  Ben je zelf die man soms?
   
 8. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  14.327
  Homepage:
  Hoewel de vraag niet aan mij werd gesteld, antwoord ik voor m'n beurt.
  Dat lijkt me niet, de man op het videofragment heet Ian Walsh. Lijkt niet op vdheuvel. :p

  Ik vind hem 'slap' spelen, waarmee ik bedoel dat de toonvorming te wensen over laat. Dat houdt dan ook in dat het instrument niet laat horen wat het te bieden heeft. Dat ligt niet aan het instrument, maar aan de bespeler. In die zin speelt de niet goed ontwikkelde techniek de bespeler parten. Maar die zal er geen hinder van ondervinden, omdat 'ie er plezier aan beleefd dit te spelen. Prima toch?
   
 9. jvdheuvel

  jvdheuvel

  Lid geworden:
  2 mei 2010
  Berichten:
  43
  Qua vioolspel zou ik die man best willen zijn. Ik heb pas een week een viool maar ik verdiep me er nu in en heb de indruk dat de man niet echt een super doorontwikkelde klassieke techniek volgens de regels heeft, terwijl hij toch heel leuk speelt (in mijn oren) en ik vind het ook grappig om naar te kijken.

  Ik heb qua techniek wat filmpjes van professorV bekeken en die heeft bijvoorbeeld 4 video's gemaakt over hoe je de strijkstok moet vasthouden en deze man doet dat volgens mij toch heel anders.
   
 10. fiddler2007

  fiddler2007 fiddler2007

  Lid geworden:
  6 okt 2007
  Berichten:
  57
  hallo jvdh

  er zijn specialisten voor fiddle leren spelen in Nederland, en ook ik geef fiddle les: bluegrass, iers, old time country, of cajun, en dus geen klassiek ... als je een klassieke leraar uitzoekt leer je meestal nou net de verkeerde manier van strijken voor fiddle muziek. - nout
   
 11. Neeltjuh

  Neeltjuh

  Lid geworden:
  5 mei 2008
  Berichten:
  224
  Tja, dat is het nadeel als je niet op YouTube kunt.. Maar nee, dat lijkt er niet echt op nee..
  :)
   

Deel Deze Pagina