Gezocht: de Perfecte koffer om veel mee te fietsen

Discussie in 'Viool' gestart door Brienneoftarth, 17 mei 2019.

 1. Brienneoftarth

  Brienneoftarth

  Lid geworden:
  25 nov 2018
  Berichten:
  48
  Dag allemaal,

  Ik heb met de zoekfunctie bijna alle topics over vioolkoffers gelezen en kom er toch niet helemaal uit.
  Dus ik hoop advies te kunnen krijgen.
  Ik ben op zoek naar het volgende in een koffer:
  - Hij moet de viool goed beschermen en dan voornamelijk ook als hij rechtop staat of bij wijze van spreken met de voorkant op de grond ligt. Ik zat zelf te denken aan een zacht soort kussen binnenkant. De koffer die ik nu heb is van binnen nogal hard en omsluit de viool slecht, dus beschermt erbarmelijk.
  Ik reis namelijk erg veel met de fiets, trein en auto met mijn viool en kan hem dus niet altijd perfect stil op zijn rug hebben liggen. Ik ben heel erg voorzichtig met mijn viool, maar wil gewoon dat hij extra goed beschermd is tegen de bewegingen die komen kijken bij het fietsen etc.
  - Vanwege het vele reizen op de fiets zou het fijn zijn als de schouderbanden erg goed vast zitten en misschien gevoerd zijn met een kussen of iets dergelijks. Ook is een verzacht rugdeel een extra pluspunt.
  - De schoudersteun moet op zijn zij kunnen liggen. De meeste vioolkoffers hebben een vakje waarin de schoudersteun alleen met de pootjes omhoog in past, maar mijn schoudersteun is dan vaak te hoog waardoor de koffer niet dicht kan. Dit zou heel fijn zijn, want nu neem ik steeds een aparte tas mee alleen voor mijn schoudersteun.
  - Er moet genoeg ruimte zijn voor vioolboeken/blad muziek.

  Zelf was ik al uitgekomen op de BAM trekking violin case, deze is echter niet meer verkrijgbaar.
  Nu werd ik erop gewezen dat er een soortgelijke koffer bestaat namelijk de BAM Peak Performance Violin Case, Compact.
  Echter vroeg ik me af of zo'n buis voor de strijkstokken niet de stokken kan beschadigen met het vele gereis en dus de Oblong versie dan niet veiliger zou zijn.

  Daarnaast mist de koffer een eventuele luchtbevochtiger en een hygrometer. Zijn deze dingen erg belangrijk om in een koffer te hebben?

  Wat mij zo aansprak bij deze koffer is dat voor mij de schouderbanden erg stevig lijken(of ze dit zijn weet ik natuurlijk niet), het rugdeel extra verzacht is en het een kussen binnenkant heeft wat voor mij goed lijkt om eventuele schokken op te vangen. Echter had ik liever gehad dat de hele koffer buitenkant zwart was en zeker het oranje achterwege was gelaten, maar dat is bijzaak natuurlijk.

  Ik hoop dat iemand me kan helpen met mijn vele eisen, ik heb al heel wat uren lopen speuren en zie de bomen door het bos niet meer.

  Alvast heel erg bedankt!
   
 2. BertBoonVioolbouw

  BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

  Lid geworden:
  25 mrt 2003
  Berichten:
  3.847
  Homepage:
  Als alternatieven (die ook wat lichter zijn dan de BAM Peak P.)
  google op:
  Reiskoffer voor 4/4 viool, losse strijkstokkoffer
  BAM hightech Cabin/Overhead vioolkoffer
  Rokkomann vioolkoffer In Flight
  Een hygrometer is een leuk gadget, maar niet echt nodig. De meegeleverde meters werken eerder globaal dan precies. Ze zijn eventueel ook los verkrijgbaar en gemakkelijk aan te brengen in een koffer. Een luchtbevochtiger van tet type Dampit (of een goedkopere kloon) werkt minstens even effectief als een in de koffer ingebouwd exemplaar. Bovendien heb je een luchtbevochtiger lang niet in elk seizoen echt nodig.
   
 3. vanezcha

  vanezcha

  Lid geworden:
  16 aug 2011
  Berichten:
  271
  Ik gebruik Artino Elipe en ook ermee naar het buitenland gereisd zonder probleem.

  Daarin past een schoudersteun. Behalve bonmusica schoudersteun, mits je hebt het kleiner gemaakt (mijn bon musica steun heb ik kleiner gemaakt en die past wel erin, maar ik gebruik bon musica alleen af en toe).

  Mijn vioolkoffer heeft ook een ruime plek voor bladmuziek.
   
 4. BertBoonVioolbouw

  BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

  Lid geworden:
  25 mrt 2003
  Berichten:
  3.847
  Homepage:
  Ik denk dat je de Artonus Elipe bedoelt. Fijne koffer: heel licht en mooi vloeiend vormgegeven. Ik heb er destijds een aantal violistes van een niet nader te noemen professioneel orkest uit het Noorden des lands gelukkig mee gemaakt. Het is dus kennelijk niet zo'n "mannenkoffer"
   
 5. Brienneoftarth

  Brienneoftarth

  Lid geworden:
  25 nov 2018
  Berichten:
  48
  Aaah fijn dat die Artonus goed bevalt. Ik heb ook een van Artonus op het oog.


  Mijn online selectie tot nu toe loopt erg uiteen qua prijs maar alles is maximaal rond de 500 euro, mocht iemand mee willen denken over hoe te selecteren of zelf ook op zoek te zijn dan heeft diegene misschien wat aan het volgende:

  Artonus Quart (1.9 kg): Ik vind het erg fijn dat de schouderbanden hun sluiting van metaal is en niet van plastic, daarnaast hoop ik dat deze een heel zachte kussenachtige binnenkant heeft die mooi omsluit. Ook heeft het de clips naast alleen een ritssluiting, wat voor mij extra veilig lijkt. Heeft nog wat extra gadgets zoals hygrometer en luchtbevochtiger.

  BAM 5001SN Signature Stylus (2.9 kg): deze lijkt ook erg mooi de viool te omsluiten met hopelijk ook een zachte kussen binnenvoering ipv het harde schuim omhuld door zachte stof. Wel weet ik niet goed of de bevestiging en de sloten van de schouderbanden nu van plastic of metaal zijn. En deze mist een extra sluiting naast de rits, wat ik toch wel erg veilig zou vinden.

  BAM 2002 classic violin case (3 kg): Qua omsluiting en binnenkant lijkt hij hetzelfde als hierboven. Ook heeft deze een extra clipsluitingen. Echter weet ik ook niet of de schouderband sloten en bevestigingen van metaal of plastic zijn.

  Artino CN-5402 (1.7 kg): Deze ziet er goed uit, de sluitingen en bevestigingspunten lijken van metaal te zijn. Wel vraag ik me af of de binnenkant genoeg beschermd gezien er niet heel veel omsluiting is. Maar mogelijk denk ik verkeerd en hoeft een viool niet perfect omsloten te zijn om goed beschermd te worden. Ook denk ik dat mijn schoudersteun hier met gemak in past.

  Dit zijn de wat goedkopere kisten waar ik naar heb gekeken. De duurdere die ik heb bekeken zijn natuurlijk musafia etc. maar dit was echt wat te duur. Ik heb ze nog wel gemaild of ze een eventuele tweedehandse hebben, wat blijkbaar vaak gebeurt. Hieronder de iets duurdere kisten die ik op het oog heb.

  Negri Venezia (2.7 kg): De sluitingen en bevestigingssystemen van de schouderbanden zijn van metaal en zien er erg stevig uit. Ook is er een extra sluiting die erg stevig lijkt. Deze is flink wat duurder maar hij ziet er zo op het eerste oog heel degelijk uit. Vraag is nog of de schoudersteun gaat passen.

  Gewa Air 2.1 (2,0 kg): Deze ziet er heel stevig uit en heeft denk ik sowieso genoeg ruimte voor mijn schoudersteun. De sluitingen zien er ook erg goed uit. Ik vind zulke koffers wat minder mooi, hou meer van een wat klassieke uitstraling zoals de Negri, maar dat is ook niet alles natuurlijk.
   
 6. Brienneoftarth

  Brienneoftarth

  Lid geworden:
  25 nov 2018
  Berichten:
  48
  Ik vraag me af welke dan het beste is, hoe selecteer je dat in godsnaam haha en of bijvoorbeeld de 2 a 300 euro verschil het echt waard is voor de laatste twee?
   
 7. vanezcha

  vanezcha

  Lid geworden:
  16 aug 2011
  Berichten:
  271
  Oh ja! Ik was vergeten hoe die heet
   
 8. vanezcha

  vanezcha

  Lid geworden:
  16 aug 2011
  Berichten:
  271
  Ik vind veel van BAM vioolkoffers erg zwaar!

  Ik zal morgen een paar foto’s maken van mijn Artonus, vooral hoe binnen eruit ziet met een voorbeeld van mijn bon musica erin. Ik weet niet of pirastro korfker erin past want die heb ik niet.

  Negri is een mooie koffer.
   
 9. BertBoonVioolbouw

  BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

  Lid geworden:
  25 mrt 2003
  Berichten:
  3.847
  Homepage:
  De BAM koffers van kunststofschuim met foedraal behoren niet tot de lichtste, maar zijn wel zeer degelijk.
  De BAM koffers van het type "Hightech" (harde gladde schaal) behoren tot de allerlichtste klasse. Ze zijn bovendien ook erg degelijk wat sterkte van de constructie betreft. Ik ken een verhaal uit de eerste hand van iemand die er per ongeluk met een middenklasse auto overheen gereden is: Altviool had geen schade en koffer ook niet. Ik heb het hier over de viool- en altvioolkoffers.
  De GEWA Air (en IDEA) rechthoekkoffer is eventueel (voor aankoop) door de fabriek aan te passen voor afwijkende vioolmaten binnen de grens van het binnenmateriaal, maar die is vrij ruim. Dat kan ook gelden voor een schoudersteun wellicht. Ik kan even proberen of een Korfker er goed inpast. Ik kom daar nog op terug.
   

Deel Deze Pagina