Het Elman-tip-topic

Discussie in 'Juweeltjes in de vergetelheid' gestart door Elman, 15 nov 2013.

 1. Marcelita

  Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

  Lid geworden:
  6 jan 2014
  Berichten:
  6.127
  Homepage:
  Mooi ook die mimiek te zien bij het tweede deel bovenste filmpje. Die interactie! De uitbundigheid.
   
 2. Elman

  Elman ♫ ♪

  Lid geworden:
  4 sep 2007
  Berichten:
  705
  Als student rond de milleniumwisseling kwam ik vaak in klassieke muziekwinkels. Toen waren het nog redelijk hoogtijdagen van de cd. Daar haalde ik ook de boeken van Philips, Decca, DGG etc waarin heel hun klassieke cd catalogus stond. Die heb ik nog steeds en destijds veel in gebladerd. Zodoende leerde ik een hoop componisten en uitvoerende musici kennen. Augustin Dumay stond her en der in de DGG catalogus. Op één of andere manier is hij nooit op mn pad gekomen. Nul opnamen van hem. Als ik wat over hem hoorde was het echter altijd positief. Van de week hem eens bewust in YouTube gegooid nadat ik zn naam voorbij zag komen. Snap de positieve opmerkingen over hem. Fluwelen toon, a la Francescatti.  Dit recente interview kwam ik tegen. Hij bespeelt een viool die ook door Wolfgang Schneiderhan is bespeeld. Schneiderhan heeft met deze viool voor DGG twee keer de vioolsonates van Beethoven integraal opgenomen (mono en stereo). Dumay heeft met Pires ook deze muziek integraal opgenomen op deze viool. Dus in de DGG catalogus 3 integrale opnamen van de Beethoven vioolsonates gespeeld op dezelfde viool. Grappig.

   
 3. Elman

  Elman ♫ ♪

  Lid geworden:
  4 sep 2007
  Berichten:
  705
  Soms heb je dat; dat de muziek je raakt tot in het diepst van je botten. Buiten nat, koud en donker en op tijd onder de wol. Net daarvoor via YouTube Hilary Hahn beluisterd die Bach speelt. Ik was onder de indruk van haar precisie en haar warm volle toon. "Is haar Bach opname niet enorm veel geprezen?" Dus via Spotify Bach/Hahn beluisterd in het donker en in volstrekte rust. Dat kwam binnen. Ik vond het ad-em-be-ne-mend mooi. Ze heeft echter maar de helft opgenomen, op heel jonge leeftijd (18 jaar), toen nog bij Sony.

  [​IMG]

  De veelgeprezen complete opnamen kan dus niet van haar zijn. Blijkt die van Julia Fischer te zijn. Over de Hahn opname zijn de meningen erg verdeeld. Kwestie van persoonlijke smaak. Merendeel is zeer positief, enkelen vinden het te romantisch, te weinig barok, technisch perfect maar niet muzikaal genoeg (computer midi file). Nog eens geluisterd en vergeleken met anderen (Milstein. Grumiaux, Fischer) maar ik blijf toch onder de indruk van deze cd. Qua opname techniek de mooiste Bach, warme toon, precisie, Hier een idee:

   
 4. Tobias

  Tobias |♫♫|♫

  Lid geworden:
  13 jul 2013
  Berichten:
  4.536
  Hilary Hahn lijkt me een lieve meid. Op haar techniek wat het vioolspel betreft is dacht ik weinig aan te merken. Maar voor mij heeft ze het niet, ze mist de vonk die een violist tot een echt groot vioolspeler maakt. Ik geef toe het is persoonlijk, voor een ander zal dit waarschijnlijk niet gelden, maar zo ervaar ik haar spel.
  Neem nu dat vioolconcert van Mozart, zelfs de Paus valt bijna in slaap.
  En ook ik kan een geeuw soms moeilijk onderdrukken.
   
 5. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  14.318
  Homepage:
  Maar ligt dat niet aan Mozart heer Tobias? Vermoedelijk speelt Hillary wat er staat.
   
 6. Tobias

  Tobias |♫♫|♫

  Lid geworden:
  13 jul 2013
  Berichten:
  4.536
  Precies heer Frits u slaat de spijker op de kop. Mevrouw Hahn speelt precies wat er staat, dat bedoel ik juist. Iedere eigen inbreng originaliteit en bezieling ontbreekt bij haar. Zij is dus een zielloze vertolkster, die ieder stuk van wat voor componist dan ook naar de filistijnen helpt.
   
 7. Hopf

  Hopf ♫ ♪

  Lid geworden:
  10 okt 2005
  Berichten:
  1.078
  Wat sneu nou toch dat je al die kopers van haar CD's en die concertzalen vol mensen nu pas confronteert met dat heldere inzicht.
   
 8. Elman

  Elman ♫ ♪

  Lid geworden:
  4 sep 2007
  Berichten:
  705
 9. Hopf

  Hopf ♫ ♪

  Lid geworden:
  10 okt 2005
  Berichten:
  1.078
 10. Tobias

  Tobias |♫♫|♫

  Lid geworden:
  13 jul 2013
  Berichten:
  4.536
  Oké ik geef het toe ik ben al jaren muziekrecensent. Ik kan trouwens zelf geen noot goed spelen. Maar dat hoeft ook niet zij mijn vader, die zelf ook zijn gehele leven muziekrecensent is geweest.

  O ja Hopf nog bedankt dat je mij een helder inzicht toedicht. Ik weet dat ik het heb, maar ik ben er niet trots op, ik ben ermee geboren.
   

Deel Deze Pagina