Hout gezocht voor ribben

Discussie in 'Viool' gestart door Gerritsen, 28 okt 2023.

 1. Gerritsen

  Gerritsen

  Lid geworden:
  18 okt 2018
  Berichten:
  39
  Hallo,

  Ik ben aan het onderzoeken of het bouwen van een viool een leuke klus is. Heb al aardig wat tijd besteed aan inlezen/in'kijken', en weet welke stappen er doorlopen moeten worden. Ik heb enige ervaring met houtbewerken maar een cursus volgen zit er gezien de afstand niet in.

  Momenteel werk ik aan de mal en de eerste echte stap daarna is het vervaardigen van de ribben. Daarvoor zoek ik hout om e.e.a. uit te proberen. Dat wil zeggen: hout dat geschikt is om te bewerken, maar beslist geen topkwaliteit, omdat het vast eerst een paar keer niet goed (genoeg) zal gaan. Ik zag dat Dictum kant-en-klare pakketten verkoopt, maar voor dit doel vind ik dat te prijzig, dat komt later wel.

  Heeft iemand een idee waar dit hout voor de hoekblokjes en de ribben te verkrijgen is? Of wat eventueel een redelijk alternatief kan zijn?
   
 2. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  14.327
  Homepage:
  De hoekblokjes hadden ze vroeger ook bij Dictum. Die waren al behoorlijk voorgezaagd in de juiste maten. Maar die kan ik nu niet meer vinden op hun site. Wat ze wél hebben zijn de ribben, of de Zargen in het Duits. Het gaat dan om Artikel Nr. 485253 en die heb je in huis (incl. Btw en verzending) voor €12,95.
  Voor de hoekblokken is Fichte van goede kwaliteit te krijgen in Arnhem bij de Arnhemse Fijnhouthandel. Ik heb geen idee of dat een beetje in de buurt zit van uw woonplaats. Mogelijk dat ze het kunnen verzenden vanuit de AFH?
  Het beste is het stuk hout zélf uit te zoeken in verband met de richting van de nerf, want dat is van belang bij de hoekblokken en klossen. Dat is lastig uitleggen per telefoon.
  Lindenhout is ook uiterst geschikt als hout voor de blokken c.q. klossen. Ook hier is het wederom van belang hoe de nerf loopt!
   
  Gerritsen vindt dit leuk.
 3. Gerritsen

  Gerritsen

  Lid geworden:
  18 okt 2018
  Berichten:
  39
  Dank voor de tips! Die ribben zijn inmiddels onderweg en zoekend op lindenhout vond ik hobbywinkel Aduis. Arnhem is voor mij 2h rijden en van de website van die handel kreeg ik de indruk dat ze niet op maat zagen.
   
 4. BertBoonVioolbouw

  BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

  Lid geworden:
  25 mrt 2003
  Berichten:
  4.958
  Homepage:
  Gerritsen vindt dit leuk.
 5. Gerritsen

  Gerritsen

  Lid geworden:
  18 okt 2018
  Berichten:
  39
  Potverdrie! :)
   
 6. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  14.327
  Homepage:
  Nee, de AFH zaagt niets! Maar dat heeft ook geen zin want het moet precies passen. Dat moet je zelf doen.

  Heb ik wel gezien, maar de 'blokken' moeten wel de juiste afmeting hebben en een dikte van 25mm is te gering voor een hoekblok van 32mm. Bovendien weet je niet hoe de nerf loopt.
  Het enige wat mogelijk zou kunnen is de set van vijf blokken met afmetingen van 150 x 140 x 40 mm (€12,70).

  Lindenhout Dictum.jpg

  Die heb ik dan over het hoofd gezien. Vandaar dat ik een verwijzing gaf naar de AFH, dan kun je ter plekke bekijken hoe je een blokje er het beste uit kunt zagen. Ik heb zelf vele klosjes gezaagd uit dit soort balken van Lindenhout:

  Lindenbalk AFH..jpg

  Ze zijn lang genoeg en voor €6,75 kun je jaren vooruit. Wat wil een mens nog meer?

  Dictim had vroeger een set gedeeltelijk voorgezaagde Fichte blokken (hoekstukken en boven- en onderklos). Maar die hebben ze niet meer in hun assortiment.

  Ja, dat had beter gekund. Het is niet anders.
   
  Laatst bewerkt: 29 okt 2023
 7. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  14.327
  Homepage:

Deel Deze Pagina