Ik zoek een cello :)

Discussie in 'Gevraagd' gestart door ie Bie, 19 jun 2019.

 1. ie Bie

  ie Bie

  Lid geworden:
  26 nov 2018
  Berichten:
  232
  Zo, hier ben ik dan.
  Omdat ik best geen huurcello aankoop (en al helemaal niet deze die ik huur, snif :'( ).
  Ik zoek een cello (4/4) liefst met strijkstok en degelijke hoes (of kist).
  Momenteel studeer ik op een Scott CAO.
  Ik heb erg weinig ervaring met cellos en heb dus geen idee welke instrumenten (namen) goed zijn en welke minder. Ik beschik ook nog niet voldoende techniek om zelf een instrument te beoordelen. Daarom wil ik een eventueel aanbod eerst uitproberen en aan mijn leraar tonen.
  Ervaringen of tips ivm kopen zijn uiteraard ook welkom.
  Prijsklasse ongeveer 4.000 euro (het kan duurder, ik weet het maar dat kan ik mij onmogelijk veroorloven).
   
 2. marijke

  marijke

  Lid geworden:
  23 nov 2018
  Berichten:
  96
  - probeer eens remi weyns
  Frederik Burvenichstraat 150, 9050 Gent
  Telefoon: 09 231 82 36
  heeft geen website
  maar heeft degelijke cello's

  - de bruycker, serskamp, blijft ook in mijn top vioolbouwers staan
   
  ie Bie vindt dit leuk.
 3. dreamingdragon

  dreamingdragon

  Lid geworden:
  26 feb 2011
  Berichten:
  365
  Hoi.

  Wat leuk dat je opzoek bent naar je eigen cello. Kijk even of er in je omgeving verschillende vioolbouwers zijn. Maak er een afspraak en leg uit wat je ongeveer zoekt in een cello. Ze zullen best iets op voorraad hebben liggen, die je kunt uitproberen.

  Mijn viool is een merkloos chineesje die ik ook bij de vioolbouwer gekocht heb. Maar ik ben er nog steeds tevreden over. Soms heb ik erover getwijfeld om een andere/ betere viool aan te schaffen. Maar kan deze viool niet los laten op de 1 of andere manier.

  Suc 6
   
  ie Bie vindt dit leuk.
 4. ie Bie

  ie Bie

  Lid geworden:
  26 nov 2018
  Berichten:
  232
  Ik ga een dezer dagen zeker langs bij jouw twee suggesties, Marijke. :)

  Dreamingdragon, vroeger had ik een studieviooltje van de academie. Toen ik wat verder was eb meer niveau had, werd de viool van mijn grootmoeder in orde gebracht. Een leuk studie-instrument. Maar op een bepaald ogenblik voldeed die niet meer en kreeg ik een echt goede viool.
  Ik merk nu dat dat wel leuk is maar misschien niet het belangrijkste is. Ik hoef geen peperduur instrument. Wel een instrument dat mij ligt. Techniek, liefde, passie, die zijn er en groeien ook zonder dure dingen.
  Ik heb wel behoefte aan een eigen instrument om me vrijer te voelen. Hoe een mens toch evolueert. Mijn cello is nu een week binnen voor herstelling en ik mis hem. Dat had ik bij mijn viool niet. Ik had toen verkeerd gekozen o_O
   
 5. marijke

  marijke

  Lid geworden:
  23 nov 2018
  Berichten:
  96
  En intussentijd heb ik gelezen heb je cello nog wat meer problemen heeft. Jammer toch dat je nu niet verder kan!
   
 6. sandra

  sandra

  Lid geworden:
  14 jan 2019
  Berichten:
  14
  Hoi,

  Toen ik op zoek was raadde mijn leerkracht Arpeggio in Gent aan en ook Pascale Lauwers (de kwintencirkel) in Avelgem.

  Veel succes met je zoektocht!
   
 7. marijke

  marijke

  Lid geworden:
  23 nov 2018
  Berichten:
  96
  Hey Sandra
  Van welke regio ben jij?
  Mvg marijke
   
 8. sandra

  sandra

  Lid geworden:
  14 jan 2019
  Berichten:
  14
  Hi Marijke,

  Ik woon in Kruishoutem, dus ergens op de grens tussen Oost- en West-Vlaanderen.
  Aan jouw suggesties te zien gok ik dat je ook in de buurt van het Gentse afkomstig bent?

  Groetjes,

  Sandra
   
 9. marijke

  marijke

  Lid geworden:
  23 nov 2018
  Berichten:
  96
  Tijdlang in Gent gewoond, nu sint-niklaas. Waar heb je les?
  (ik lokeren)
   
 10. sandra

  sandra

  Lid geworden:
  14 jan 2019
  Berichten:
  14
  Ik volg les in de academie van Waregem :)
   
  marijke vindt dit leuk.
 11. ie Bie

  ie Bie

  Lid geworden:
  26 nov 2018
  Berichten:
  232
  Even teruggegrepen naar mijn topic.
  Ik zou eventueel een Hawkes & son kunnen kopen van begin 1900.
  Is dat een interessant instrument of ga ik erop achteruit? Ik ga het niet kunnen uitproberen, vrienden van mijn ouders verkopen de cello van een vriend. Dat is in Zuid-Frankrijk. Prijs 3.500€
  Als de prijs goed zit, kan er niet veel mis gaan. Als het geen match is, kan ik hem verkopen.
  Ik wacht op foto’s (begin volgende week) maar wil toch al even mijn licht opsteken.
   
 12. BertBoonVioolbouw

  BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

  Lid geworden:
  25 mrt 2003
  Berichten:
  4.965
  Homepage:
  Het is niet verstandig een cello eerst te kopen en dan pas te beoordelen, ook wanneer je er een foto van hebt, want die zegt helemaal niets. De kans is groot dat het toch geen geschikt instrument voor jou is en je ontneemt jezelf ook de kans instrumenten te vergelijken met andere celli uit jouw budget.
  "Even een instrument verkopen" wanneer het niet bevalt, kan ook flink tegenvallen.
  Ik zou deze cello eerst willen proberen alvorens daadwerkelijk de portemonnee te trekken en het risico van niet kopen en de daaruit voortvloeiende kosten voor de verkoper laten.
   
 13. ie Bie

  ie Bie

  Lid geworden:
  26 nov 2018
  Berichten:
  232
  Snap ik helemaal. Ik wil zo graag een eigen cello hebben (de huurprijs nadert steeds meer de waarde van de cello die ik huur) en denk dan dat het via vrienden betrouwbaarder is dan via onbekenden of handelaars (of ben ik te goedgelovig).
  De persoon die de cello voor haar vriend verkoopt, speelt zelf ook en kan die evalueren. Maar over de klik tussen mij en de cello zal ze natuurlijk niets kunnen zeggen.
  Ik ben wel steeds minder tevreden over mijn huidige instrument. De kam is niet optimaal maar ik kan er weinig aan doen aangezien het niet van mij is.
   
 14. BertBoonVioolbouw

  BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

  Lid geworden:
  25 mrt 2003
  Berichten:
  4.965
  Homepage:
  Wanneer het betrouwbare vrienden van vrienden zijn, zullen ze er geen problemen mee hebben het geld te ontvangen nadat u het instrument heeft geprobeerd en geaccepteerd. Ik zou die voorwaarde stellen. Niettemin veel succes!
   
  ie Bie vindt dit leuk.
 15. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  14.327
  Homepage:
  Bij het selecteren van een instrument vind ik dat je moet kunnen kiezen. Minstens uit twee dus. En dan proberen te beschrijven waarom de keuze op een bepaald instrument valt. Het kan ook zijn dat de keuze helemaal niet valt op een van de twee. Kiezen is altijd moeilijk. Dat kan ook niet in een uur. De ene dag klinkt het instrument anders dan de andere dag. Dat kan ook aan jezelf liggen. Je gemoed of iets dergelijks.
   
 16. ie Bie

  ie Bie

  Lid geworden:
  26 nov 2018
  Berichten:
  232
  Ja, dat weet ik nog van toen ik mijn viool kocht. Ellendig moeilijk. Idem voor de strijkstok.
   
 17. Hubertus Bogaers

  Hubertus Bogaers ♫ ♪

  Lid geworden:
  3 nov 2015
  Berichten:
  909
  Als je al lang duurt, en de vioolbouwer/verhuurder heeft al behoorlijk aan je verdient, zou het aanpassen van een kan, of zelfs een nieuwe kan op het instrument zitten niet te veel gevraagd mogen zijn. Ik herinner me dat er ooit sprake is van schade aan een instrument dat je hier was, waar je niets aan kon doen maar waar je wel voor moest betalen? Als het dezelfde huurder betreft is wat ik hier normaal vindt misschien wel te veel gevraagd. Maar dan moet je inderdaad verder kijken.

  Het kunnen uitproberen van een instrument, bij voorkeur samen met een andere cellist die je vertrouwt, is wel een voorwaarde om een instrument te kopen. (Nog veel beter is een proefperiode) Ook om te horen hoe het instrument klinkt als je er voorstaat dat is nog wel eens heel anders dan wanneer je zelf speelt. Zorg dat je een goede strijkstok hebt die je kent; op den duur is de verhouding tussen cellist, cello en strijkstok een spannende driehoek…

  Ter voorbereiding op het uitproberen van instrumenten die je wilt kopen, is het heel zinnig om een aantal cello's in de prijsklasse waarin je zoekt uit te kunnen proberen, gewoon om je verwachtingen af te kunnen stellen. Ook voor simpele en duidelijke zaken als de maten van het instrument: is een goede zeven achtste geschikter dan een grote vier kwarts? Speelt de wat smallere bouw van de meeste Franse cello's voor jou prettiger dan de iets bredere Duitse?

  Als je een cello van ver wilt halen, is het ook zinnig om een beetje op de hoogte te zijn wat de prijzen voor instrumenten op die plaats zijn. Vroeger kocht je prachtige hand gebouwde cello's in het Oostblok voor de helft van de waarde hier, en ik heb het idee dat in Amerika de prijzen echt heel fors hoger liggen dan in Nederland.
   
  Laatst bewerkt: 9 sep 2022
  ie Bie vindt dit leuk.
 18. ie Bie

  ie Bie

  Lid geworden:
  26 nov 2018
  Berichten:
  232
  Dank je Huub voor deze mooie uitleg.
  Ik heb mijn ouders gevraagd om een professioneel cellist het instrument te laten evalueren. We kennen een Duitse cellist daar en ze gaan contact met hem opnemen.
  Daarna is het (mocht de koop doorgaan) spannend om te weten of het instrument mij ligt. Als dat niet zo is, gaat die terug de verkoop in. Daarom wil ik niet meer dan z’n prijs betalen.

  Ik huur inderdaad mijn cello nog steeds bij dezelfde winkel. De kam werd vernieuwd en de ziel aangepast na de tweede x dat de zijkanten loslieten. Mijn leraar was er toen in de leer en heeft de kam gedaan. Die is niet optimaal maar daar durf ik dus niets meer over te zeggen. Ik kreeg genoeg te horen hoeveel werk hij eraan heeft gehad :confused:

  Intussen heb ik wel een betere strijkstok dan die van 50€ die bij de cello stak. Nog steeds geen hoogvlieger maar je kan niet alles willen. De financiën moeten kunnen volgen.

  Bij de Hawkes zit ook een strijkstok. Benieuwd ernaar.
  Het was het instrument van een professionele cellist maar niet zijn goede cello natuurlijk. Het was het instrument dat in zijn buitenverblijf bleef en waar hij in de regio concerten mee gaf.
   
  Laatst bewerkt: 11 sep 2022
 19. Satch

  Satch

  Lid geworden:
  24 jan 2019
  Berichten:
  453
  Ik vind het als beginner tot gemiddeld altijd wat dubbel om 100% voor je eigen ding te gaan, je moet sowieso nog groeien en je hebt ook geen onbeperkt budget, uiteindelijk is het volgens mij ook zo dat je naar een instrument groeit . Als een professionele muzikant aangeeft dat het om een goed instrument gaat en er zijn geen fysieke beperkingen dan denk ik dat je gerust mag zijn dat het instrument zal voldoen. Ik had een viool met een buitenmaat dus elke nieuwe viool voelde vreemd aan, voorheen had ik hetzelfde met gitaar, ik was gewend aan een fender squier en ben overgestapt naar een ibanez rg prestige met 24 frets scalloped frets en zonder singlecoils. In het begin voelde dat raar maar na een maand of 2 was ik het helemaal gewoon en ben ik heel blij dat ik niet gekozen heb voor wat voor de hand lag en toen "goed" voelde.
   
  ie Bie vindt dit leuk.
 20. Hubertus Bogaers

  Hubertus Bogaers ♫ ♪

  Lid geworden:
  3 nov 2015
  Berichten:
  909
  Klopt helemaal, als beginner is het daarom gewoon veel beter om een degelijk beginners instrument te huren. Maa.... op het moment dat je gevorderd amateur bent (zoals ie Bie), heb je over het algemeen redelijk in de gaten wat je ongeveer wilt, maar de niet noodzakelijk de ervaring om dat echt te herkennen in een instrument. Laat staan om een inschatting te maken wat een andere kam of snaren of plaats van de stapel zou kunnen betekenen. Dat maakt het lastiger, je wilt echt een klik hebben met een instrument, en het is bijna altijd nodig om daarvoor te kunnen vergelijken. Met goede strijkstokken is het net zo. Als je een goede docent hebt, kan dat ook helpen: zo iemand weet wat je sterke kanten zijn, en je beperkingen. Wat voor smaak je hebt, maar ook hoe je gebouwd bent.

  Een instrument op waarde te schatten, en een redelijke inschatting van risico's te maken (houtworm, stapel scheuren en andere dreigingen) is ook een vak apart, waar we vioolbouwers graag hun kost mee laten verdienen. Samen met mogelijkheden van vergelijking die ze bieden en garantie, een soepele inruil als je uiteindelijk toch wat anders of beters zoekt enzo...

  Ook kan de financiële afweging als amateur is heel anders: als prof is een instrument je gereedschap waar je geld mee verdient en het is dus een investering. Je moet er vanuit gaan dat je een bepaalde kwaliteit nodig hebt om door te groeien en om een carrière mee op te bouwen. Als amateur ben je als liefhebber (de letterlijke betekenis van amateur...) bezig, is in feite geef je geld uit om plezier aan te hebben, niet in de verwachting dat je er nog ooit geld mee gaat verdienen.
   
  ie Bie vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina